Te szoktál gombát enni?

Rengeteg féle gomba beszerezhető hazánkban is, amelyekből ízletes főételt, köretet készíthetünk. Könnyen fűszerezhető, és sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően bármilyen étrendbe beilleszthető. De miért nagyszerű választás a gomba?

A gomba kiváló fehérjeforrás, és nem elhanyagolható a D-vitamin tartalma. Fajtától függően alacsony a kalóriatartalma, viszont a gombáknak van egy nagy hátrányuk: nehezen emészthetőek. Az emészthetőséget elősegíthetjük azzal, ha apróra vágva készítjük el. Sokszor azonban köretként használjuk fel, és ebben az esetben az apróbb gombafejeket aprítás nélkül párolva készítjük el, ilyenkor érdemes jó alaposan megrágni, hogy az emésztése ne terhelje meg a gyomrot.

A gombák fajtától függően tartalmaznak a D-vitaminon kívül még szelént, B2-, B3-, B5-vitamint, rezet, káliumot és foszfort.

A legtöbb szupermarket polcain a csiperkegomba található meg leggyakrabban, amely például vasat is tartalmaz. De nagyon népszerű az őzlábgomba és az óriáspöfeteg is. Utóbbival sajnos a neten többször találkozhatunk, mint az erdőben. Viszont érdemes „vadászni” rá, mert rántva isteni finom. Érdemes jól megnézni, mert csak a fehér belsőjű jó, ha a belseje már sárgás-barnás fogyasztásra alkalmatlan.

Bátran kísérletezz más gombafajták elkészítésével, hiszen fantasztikus növény, és nem csak az ásványianyag és vitamin tartalma miatt. A magas fehérjetartalom miatt alkalmanként akár húst is helyettesíthetsz vele.

Viszont nem érdemes túl sokáig tárolni, ugyanis a magas víztartalom miatt hamar romlásnak indul.

Tavasszal és ősszel rengeteg gombafélével találkozhatunk erdei kirándulásaink során. Nem árt óvatosnak lenni, hiszen nem minden gombafaj ehető. Ha úgy döntünk, hogy az erdőben talált gombát összeszedjük, mindenképp vizsgáltassuk be gombaszakértővel. Gombaszakértők szinte minden piacon vannak, és a NÉBIH honlapján egy listát is találhatunk róluk. Fontos megemlítenünk, hogy Magyarországon fellelhetőek védett gombafajok, amiket nem lehet begyűjteni.