Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan csökkentik a koleszterinszintet a növényi szterolok és sztanolok?

Ami pedig még ennél is ijesztőbb, hogy bár az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly egészségügyi kockázattal jár, sokan mégsem tesznek semmilyen megelőző lépést. Ezt bizonyítják a Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramjának adatai is, melyek szerint a méréseken részt vevők több mint egyharmadának koleszterinszintje magasabb volt a normál értéknél. (_)
 

A KOLESZTERINRŐL


A koleszterin egy C27H46O képletű szteránvázas vegyület, vagyis tulajdonképpen egy zsírféleség, ami minden emberi sejtben megtalálható, és amelyet minden sejtünk előállít. Legfontosabb koleszterintermelő szervünk a máj, ami a szervezetünkben lévő koleszterin mintegy felének előállításáért felelős – ennek 80%-át rögtön fel is használja az epe megtermeléséhez – a többit pedig mi magunk visszük be.

A koleszterin a tévhitekkel ellentétben rendkívül hasznos, szervezetünknek elengedhetetlen szüksége van rá, ugyanis részt vesz többek közt a sejtmembrán felépítésében, hormonok előállításában, és az epesav egyik alkotóeleme. Gond csak akkor van vele, ha túlzottan magas mennyiség, rossz koncentrációban van belőle a szervezetben, ugyanis ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, amit a szervezet nem képes lebontani, akkor az az artériák falán rakódik le. Ezek a plakkok pedig idővel egyre jobban és jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét, így azok mind kevésbé képesek megfelelő mennyiségű vért átengedni, aminek következtében a sejtek a szükségesnél kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése károsodhat. (Végzetes esetben az ér teljesen elzáródhat, ami sejt- vagy szövetelhaláshoz vezethet.)

A táplálkozással bevitt koleszterin érelmeszesedésben játszott fontos szerepét elsőként 1913-ben írta le Nyikolaj Anyicskov, amit azóta számos tanulmány, kutatás és disszertáció igazolt.
 

KOLESZTERINCSÖKKENTŐ SZTATIN GYÓGYSZEREK HATÁSMECHANIZMUSA, ÉLETTANI HATÁSA


A sztatin tartalmú koleszterincsökkentők közvetlenül a májsejtekbe jutva gátolják a koleszterin termelésében részt vevő egyik enzimet, így képesek csökkenteni a koleszterinelőállítást a szervezetben. Ez valóban hatásos módja a koleszterinszint csökkentésének, ráadásul ezek a vényköteles készítmények emellett javítják az erek falát bélelő, összehúzódásra képes endotélsejtek működését, stabilizálják a meglévő plakkokat, megakadályozzák az LDL-oxidációs folyamatokat (aminek következtében kevesebb káros szabadgyök szabadul fel) és csökkentik az erek gyulladását a plakkoknál.

A fentiek alapján a sztatin készítmények tökéletes megoldásnak tűnnek a koleszterinproblémák kezelésére – de nem véletlen, hogy csak nagyon indokolt esetben írják fel őket, ugyanis a felsorolt pozitív hatások mellett számos mellékhatásuk lehet.

A szakirodalom a sztatin alapú koleszterinszint csökkentő gyógyszereknek többszáz féle káros mellékhatását ismeri. Ezek közül a legtöbbet vizsgált mellékhatások közé tartozik az izomkárosodás, az idegrendszer károsodása, a májkárosodás, az endokrin problémák, a kardiovaszkuláris problémák valószínűségének növelése, a születési rendellenességek esélyének fokozása és a cukorbetegségre való hajlam növelése.

A készítmények első számú, lehetséges mellékhatásai a betegtájékoztató szerint az allergia, a fejfájás, a vércukorszint  emelkedés, és az ízületi fájdalmak jelentkezése. Ezt követi az étvágycsökkenés, a szédülés, a fülzúgás, a májgyulladás, a gyomor- és bélrendszeri panaszok, a fáradtságérzet és a gyengeség, majd az izomgyengeség, izomfájdalom (ami ritka esetekben izomsorvadáshoz vezethet).

Fontos: a koleszterinszint csökkentő, sztatin alapú gyógyszerek szedését semmi esetben sem szabad felfüggeszteni a kezelőorvossal való konzultáció nélkül!
 

A NÖVÉNYI SZTEROLOKRÓL ÉS SZTANOLOKRÓL


Mik azok a szterolok, sztanolok?

A fitoszterolok és fitosztanolok növényi eredetű vegyületek, melyek kémiai szerkezete nagyon hasonlít a koleszterinéhez. Ennek köszönhetően képesek blokkolni a koleszterin felszívódását.

A fitoszterolok és fitosztanolok sajnos csak kis mennyiségben fordulnak elő az élelmiszerekben, mai étrendünkkel körülbelül napi 20-50 mg szerolt és 150-400 mg sztanolt viszünk be a szervezetünkbe, ami túl kis dózis ahhoz, hogy kifejthessék koleszterinszint csökkentő hatásukat.
 


A fitoszterol és fitosztanol élettani hatása

A növényi szterolok és sztanolok koleszterinszint csökkentő hatását számos kutatás vizsgálta és igazolta az elmúlt években. (_) (_) (_) (_) (_)

A fitoszterolok- és sztanolok kétféleképpen képesek csökkenteni a koleszterinszintet.

Egyrészt azzal, hogy az elfogyasztott fitoszterolok és fitosztanolok egy része - együttes kicsapódás révén - oldhatatlan vegyületet alkot a koleszterinnel, és a széklettel kiürül a szervezetből. Így a szervezet kevesebb koleszterint vesz fel.

Másrészt pedig úgy, hogy a béta-szitoszterolok - a koleszterinhez hasonló szerkezetüknek köszönhetően - képesek lekötni azokat a receptorokat, amelyek segítségével a koleszterin felszívódna. Ezzel a „módszerrel” jelentősen csökkenthetik az LDL-koleszterin szintet.
 

Forrás: www.elisehearn.com 


A szterolok emellett fontos szerepet töltenek be a véralvadás és a vérkeringés szabályozásában, sőt csökkenthetik a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit is.

A növényi szterolok és sztanolok koleszterinszint csökkentő hatása fokozható a telített zsírsavak bevitelének csökkentésével és a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelének növelésével.

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés