Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tévhitek a koronavírusról – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállítása

Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállított egy 14 pontból álló listát a leggyakoribb, koronavírussal kapcsolatos tévhitekről.

 

1. A COVID-19 FORRÓ ÉS PÁRÁS ÉGHAJLATÚ TERÜLETEKEN IS TERJEDHET.


Az eddigi bizonyítékok alapján azt látjuk, hogy az új koronavírus (COVID-19) mindenhol felütheti a fejét és fertőzhet – beleértve a forró és párás/nyirkos időjárású területeket is. Ezért kiemelten fontos, hogy az éghajlattól és az időjárási viszonyoktól függetlenül tartsuk be az előírt és az ajánlott óvintézkedéseket. A COVID-19 elleni legjobb védekezés továbbra is a gyakori és alapos kézmosás, amivel elkerülhetjük/csökkenthetjük a fertőzés valószínűségét.
 

2. A HIDEG IDŐ ÉS A HÓ NEM ÖLI MEG A COVID-19 VÍRUST.


Nincs okunk azt gondolni, hogy a hideg időjárás elpusztíthatja az új koronavírust. Az emberi test normál hőmérséklete ugyanis a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5 °C - 37 °C körül marad. Az alapos kézmosás mellett érdemes kezünket alkohol tartalmú kézfertőtlenítővel rendszeresen megtisztítani.
 

3. EGY FORRÓ FÜRDŐ NEM PUSZTÍTJA EL A KORONAVÍRUST


A második pontban részletezett okok miatt nem jelent hatékony megoldást a koronavírus elleni védekezésben a forró fürdő – a testhőmérsékletünk ugyanis a meleg víz hatására nem emelkedik meg nagy mértékben, továbbra is 36,5°C – 37°C körül marad.
 

4. A COVID-19 NEM TERJED SZÚNYOGCSÍPÉSSEL


A mai napig semmilyen adat vagy bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az új koronavírust szúnyogok terjeszthetik. A COVID-19 egy légúti megbetegedés, ami elsősorban a köhögés és a tüsszentés során a levegőbe juttatott nyálcseppekkel, orrváladékkal terjed. Saját védelmünk érdekében gyakran tisztítsuk és fertőtlenítsük kezünket, illetve kerüljük a kapcsolatot azokkal, akik köhögnek és/vagy tüsszentenek.
 

5. A KÉZSZÁRÍTÓK NEM KÉPESEK MEGÖLNI A KORONAVÍRUST


A kézszárítók nem ölik meg a bőrfelszínen lévő koronavírust. A meleglevegős és a nagyteljesítményű kézszárítók használata egyébként sem a leghigiénikusabb módja a kézszárításnak (a University of Westminster korábbi kutatása szerint a nagy erejű levegősugaras kézszárítók 1300-szor több kórokozót szórnak maguk közé, mint amennyi a papírtörlők felületén van). (a szerk. megj.)  
 

6. KÉPES AZ ULTRAIBOLYA FÉNYŰ FERTŐTLENÍTŐ LÁMPA MEGÖLNI AZ ÚJ KORONAVÍRUST?


Az ultraibolya lámpákat nem szabad a bőr fertőtlenítésére, sterilizálására használni, mert bőrirritációt okozhatnak.
 

7. MENNYIRE HATÉKONY ESZKÖZ A HŐSZKENNER A FERTŐZÉS KIMUTATÁSÁRA?


A hőszkenner azokban az esetekben lehet hatékony eszköz a fertőzöttek kiszűrésében, amikor már jelentkezett a láz, mint tünet.  Ugyanakkor képtelen kimutatni a fertőzést olyan emberekben, akik megfertőződtek, de még nem lázasak. A megfertőződés és a láz kialakulása között 2-10 nap telik el átlagosan.
 

8. ELPUSZTÍTJA A VÍRUST, HA ALKOHOL VAGY KLÓR TARTALMÚ SZERREL FÚJJUK BE MAGUNKAT?


Az alkohol és a klór testre való permetezésen nem pusztítja el a vírust – viszont káros lehet a ruhára és a nyálkahártyára egyaránt. Mind az alkohol mind a klór hatékony megoldás lehet a felületek fertőtlenítésére, de fontos, hogy ezeket az előírásoknak megfelelően használjuk.
 

9. A TÜDŐGYULLADÁS ELLEN VAKCINA MEGVÉD AZ ÚJ KORONAVÍRUSTÓL?


Nem. A tüdőgyulladás elleni oltások (pl. a pneumococcus vagy a Haemophilus influenza B) elleni védőoltások nem nyújtanak védelmet az új koronavírussal szemben. Ez a vírus ugyanis annyira új és különböző, hogy saját oltás kifejlesztésére van szükség a megfelelő védelem kialakításához.
 

10. AZ ORR RENDSZERES, SÓOLDATTAL VALÓ ÖBLÍTÉSE SEGÍTHET A FERTŐZÉS ELKERÜLÉSÉBEN?


Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orr rendszeres sóoldatos öblítése bármilyen védelmet nyújthat a COVID-19 vírussal szemben.

Létezik néhány bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rendszeres sóoldatos öblítés segíthet a náthából, megfázásból való gyorsabb felépülésben, de nem bizonyított, hogy a felső légúti megbetegedések megelőzésében is hatékony lehet.
 

11. A FOKHAGYMA FOGYASZTÁS SEGÍTHET MEGAKADÁLYOZNI A FERTŐZÉST?


A fokhagyma egy egészséges élelmiszer, ami bizonyos antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezhet. („Az antimikrobiális az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint például a baktériumokat, gombákat, vírusokat.” Forrás: Exastudio - a szerk. megj.)

Jelenleg azonban nem áll rendelkezésünkre bizonyíték, hogy a fokhagymafogyasztás megvéd az új koronavírustól.
 

12. CSAK AZ IDŐS EMBEREKET ÉRINTI A KORONAVÍRUS VAGY FOGÉKONYAK RÁ A FIATALABBAK IS?


Az új koronavírussal minden ember megfertőződhet az életkorától függetlenül. Az idős és az egészségügyi problémákkal (például asztma, cukorbetegség, szívbetegség) küzdő emberek számára azonban nagyobb veszélyt jelent a vírus.

A WHO azt javasolja, hogy minden életkorú ember védekezzen megfelelően a vírussal szemben – melynek alappillére az alapos és gyakori kézmosás és -fertőtlenítés.
 

13. HATÉKONYAK AZ ANTIBIOTIKUMOK A KORONAVÍRUS MEGELŐZÉSÉRE ÉS KEZELÉSÉRE?


Nem. Az antibiotikumokról általánosságban elmondható, hogy kizárólag baktériumok ellen működnek, vírusok ellen nem.

Ezért sem a megelőzésben sem a kezelésben nem használhatók hatékonyan.
 

14. LÉTEZIK BÁRMILYEN GYÓGYSZER A KORONAVÍRUS MEGELŐZÉSÉRE VAGY KEZELÉSÉRE?


A mai napig nem áll rendelkezésünkre olyan készítmény, ami hatékony lenne a COVID-19 elleni védekezésben.

Mindazonáltal a vírus által megfertőződött személyeknek megfelelő ellátást kell kapniuk a tüneteik enyhítésére és kezelésére.

 

Forrás: WHO 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés