Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 tipp a testi-lelki-szellemi egészséghez

Az egészség alapja az egyensúly. Ezt a természetben is könnyen megfigyelhetjük, de ha nem akarunk kinézni az ablakon, akkor csak figyeljük meg a magyar nyelv sajátosságát magában a szóban: egész-ség – tehát nem fél, hanem egész.

Félről akkor beszélhetünk, ha az egyensúly elmozdult valamilyen irányba. Hogy egyensúly teremtődjön, újra meg kell találnunk a középpontot életünk minden területén. Ennek számos módja van, amik közül most 10 olyan, könnyen megvalósítható tippet gyűjtöttünk össze, amik közül ha bármelyiket is kipróbálod, garantáltan meg fog változni az életed.

Lássuk a tippeket!
 

1. TÖRŐDJ A SAJÁT DOLGODDAL!


Igen, jól olvastad. Ne azzal foglalkozz, amit nem a te dolgod, hanem annak adj időt és energiát, ami valójában a te feladatod az életben, amiben jó vagy, amihez tehetséget kaptál. Fontos, hogy rendszeresen szánj magadra időt, és olyan dolgokat csinálj, amik rólad szólnak, ami te vagy, amikben azt érzed: élsz! Tedd félre a munkát, a családot, a napi gondokat, a szomszédot, a csekkeket, a rutinokat. Foglalkozz a saját dolgoddal! „Ez persze könnyű mondani, de hogyan tegyem meg?” – kérdezheted most. Olvass tovább, a többi pont épp erre mutat példákat!
 

2. ALAPOZZ ERŐSSÉGEIDRE!


Az élet egy nagy önismereti játék, amit sosem lehet befejezni, legfeljebb abbahagyni, de azt meg minek, ha önmagad megismerésével minden esetben csak nyersz. Ahogy mondani szokás: „a jó pap is holtig tanul”.

Találd meg, hogy miben vagy jó, és azt erősítsd, dolgozz rajta. A tehetség csak akkor ér valamit, ha élsz is vele, gyakorlod és megmutatod másoknak, hogy te miképpen járulsz hozzá a világunk jobbá tételéhez. Mindannyiunknak olyan rejtett tehetségei, képességei vannak, amik egymáséival kombinálva egy szép, kerek, egészséges világot adnak. Ezért vagyunk ilyen különbözőek. A teremtés a sokszínűséget szereti.
Ha pedig megismerted erősségeidet, akkor láss hozzá a munkához, hogy változtass a hétköznapok rutinjain!
 

3. KÉSZÍTS KÉT LISTÁT!


Az egyikben
 – hívjuk ezt öröm listának – azok a dolgok szerepeljenek, amiket nagyon szeretsz csinálni, amik örömet szereznek, amikor csinálod őket, boldoggá tesznek. Ez annyi minden lehet, hogy az is előfordulhat, hogy nem érsz a végére. Ez jó! Írj le mindent, ami valaha is örömet okozott!
A másik lista – legyen a neve feladat lista – arról szóljon, miket csinálsz napi szinten. Milyen dolgaid, elvégzendő feladataid vannak, amit nap mint nap csinálsz, sőt, még esetleg a hétvégéken vagy akár a szabadságodon is. Ez sem lesz rövid lista, itt is írj fel mindent a listára. Legyél pontos!
Most ezt a két listát hasonlítsd össze! Látni fogod, hogy az egyensúly fel van borulva.
Nos, akkor most a feladat listáról szedj ki valamit és tegyél bele a helyére az öröm listáról valamit. Csináld rendszeresen, és meglátod, az egyensúly egy idő után visszaáll, és örömmel telnek meg a napjaid.
 

4. SEGÍTS MÁSOKNAK!


Lehet, hogy nehéz elhinni, de mások segítése legalább annyira fontos, mint magaddal foglalkozni. A segítség nyújtás a lelkünknek fontos táplálék, hiszen alapvetően jók vagyunk és a jó szándék vezérel minket a világban. Jó érzéssel tölti el az embert, ha segíteni tudott másoknak, másokon. Nem kell messzire menni, nagy dolgokra gondolni, elég ha környezetedben nézel körül. Biztos, hogy találsz valakit, akinek tudsz valamilyen módon segíteni. Ez egyszerű dolog is lehet, például: a szomszéd néninek segíteni bevásárolni, vagy felvinni a postáját, hogy ne kelljen lépcsőznie. Vagy csak egyszerűen segíts másoknak, hogy a feladatlistájukból lekerüljön valami és helyette az örömlistából választhassanak.
 

5. SZEREZZ EGY VARÁZSTÁRGYAT!


Gyermekkori meséinkben minden valamire való főhősnek volt egy eszköze, mely varázserővel bírt. Ezt nem szabadna kihagynunk felnőtt fejjel sem. A saját történetünk főhősei vagyunk, tehát kell, hogy legyen egy valamire való kis varázstárgyunk, ami a nehéz időkben a segítségünkre lehet. Alkoss egyet! Írj róla. Fogalmazd meg milyen lenne az a tárgy, hogyan nézne ki, mit tudna és mit nem lehetne vele tenni. És akkor most képzeld el, hogy ott van a zsebedben, vagy akármikor kéznél, amikor szükséged van rá. És ha ez megvan, akkor mesélj róla valakinek. Mesét hallgatni mindig jó.
 

6. ÍRJ NAPI RENDSZERESSÉGGEL!


Az írás az önkifejezés egy olyan eszköze, mely minden esetben csakis pluszokat ad a mindennapjaidhoz. Ilyen a szabad írás is, ami nem más, mint hogy naponta – a reggel egy ideális időpont lehet kávézás közben – előveszel egy füzetet, lapot és egy jó tollat és 6 percig csak írsz folyamatosan úgy, hogy szinte fel sem emelkedik a toll a papírról. Nem számít, miről írsz, csak írj! Csoda dolgokat fogsz olvasni, ha később visszanézed, de még az sem szükséges. Itt az írás a lényeg. Ha sokat gyakorlod, akkor napközben elrohanó gondolatokat, ötleteket tudsz elkapni és megfogni, ami aztán tudatosul és cselekvésre késztet. Épít.
 

7. CSINÁLJ VALAMI ÚJAT!


Az ember egy örök kereső, és merem állítani, hogy találó is. Az új dolgok megtalálása is egy újabb örömforrás lehet életünkben, mely épít minket, többé, gazdagabbá teszi létünket, s ez másokra is jótékonyan hat. Merj valami újat behozni az életedbe! Ezek apró dolgok is lehetnek. Tanulj nyelvet. Tanulj meg táncolni. Készíts családfát, és ismerd meg felmenőidet. Járj el szórakozóhelyekre ismerkedni. Csatlakozz egy túracsoporthoz. Próbáld ki magad egy új sportágban. Főzz valami ínycsiklandót barátaidnak, családodnak. Bocsáss meg valakinek. Ereszd el a fantáziád!
 

8. TALÁLJ EGY PÉLDÁT, AMIVEL AZONOSULNI TUDSZ!


Önmagunk fejlesztése
 mindig kihívás, mégis folyamatosan megtesszük, mert érezzük, hogy ezzel teljesebbé tudunk válni. Egy jó példa inspiráló lehet a változásban, változtatásban. Nézz körül, találj magadnak egy igazán jó példát, ami előbbre visz, ami jó hatással van rád és úgy érzed, követhető a számodra. Majd építsd be az életedbe. Ha pedig ez megvan, akkor lépj túl rajta és csináld jobban. Legyél te más példája!
 

9. FUSS VERSENYT A SZÉLLEL!


Táncolj az esőben! Hívj meg fagyizni egy vadidegent. Légy bolond egy kicsit! Gyerekkorban mindannyian szerettünk telitalppal beleugrálni a pocsolyába. Élvezted? Akkor tedd meg most is! Nem baj, ha bolondnak néznek, anélkül is annak nézhetnek, ha nem csinálod, akkor meg mit számít. Érezd jól magad némi bolondsággal fűszerezve!

Emlékszel a jelentre a Vaklárma c. filmből, amikor a vak megkérdezi a süketet, hogy mit akar elérni az életben mielőtt lemegy a függöny? A süket azt válaszolja, hogy csak ne csináljon hülyét magából. Mindig állatira fél attól, hogy elidétlenkedik valamit és egy csomó ember körül állja és bámulja. Erre a vak egy teli tölcsér fagyit nyom a süket feje tetejére, mint egy sapkát, majd azt mondja: „egy kicsit hülyén nézel ki. Látod, nem olyan bonyolult az élet!”. Legyél önfeledten, gyermekien bolond!
 

10. GYAKOROLD AZ ÖNMÉRSÉKLETET!


Ha életünk egyensúlyba kerül, akkor ez a tipp könnyen megoldható, hiszen az öröm az egyik legnagyobb táplálékunk. Ezért is van a lista legvégén. Nem érdemes ezzel a ponttal kezdeni, mert csak megerőszakoljuk magunkat és így könnyen beletörik a bicskánk. Viszont, ha a fenti kilenc tippből merítettél magadnak, akkor biztosan találsz legalább egy örömforrást az életedben.

Az örömnél nincs jobb egészségjavító, egészségmegőrző módszer, hiszen, ha megvan az örömforrás, akkor már szervezetünk nem akar kompenzálni sem. Minden téren, ahol eddig túlzásokba tudtunk esni – evés, ivás, tunyulás, lustaság – mértékletesség áll be, mert a testünk–lelkünk már a megtalált örömforráshoz akar visszatalálni és onnan meríteni erőt, boldogságot.


Ha ebből a 10 tippből bármelyiket is elkezded megvalósítani, biztosan új életminőséget fogsz tapasztalni, s közelebb kerülsz egy egészséges élethez. Persze kitalálhatsz új dolgokat is, az egészséghez számos út vezet. Egy kínai mondás talán a 10 tippnél is egyszerűbben fogalmazza meg a hosszú élet receptjét, mely megmutatja az egyensúly titkát is: „egyél fele annyit, sétálj dupla annyit, nevess háromszor annyit!”
Legyen ez a mottónk minden napra!

 

Forrás: Regőczi Lalus / www.egigeroerdo.hu 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés