Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Jóból is megárt a sok – Mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk?

Tolerálható legfelső beviteli szint (angolul Tolerable Upper Intake Level), rövidítve UL érték – így határozták meg azt a szintet, amit nem szabad semmilyen vitamin és ásványi anyag esetén tartósan meghaladni. Azaz ez nem azt jelenti, hogy ha véletlenül egy-egy nap úgy alakul, hogy valamelyik vitaminból többet vittünk be, akkor már baj van, a gondok akkor kezdődhetnek, ha tartósan, és következetesen átlépjük az UL értéket valamilyen vitamin vagy ásványi anyag esetén.
 

MIT IS JELENT PONTOSAN AZ UL ÉRTÉK?


Az UL érték az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Ezek az értékek leginkább becslésen alapulnak, hiszen tilos olyan kísérleteket végezni, ami az emberi életet veszélyeztetheti.

Az UL érték szigorúan nem összetévesztendő az ajánlott napi beviteli mennyiséggel! 

Az UL értéket azért definiálják tolerálható legfelső mennyiségnek, mert olyan beviteli szintet jelent, ami nagy valószínűséggel még biológiai úton tolerálható szervezetünk számára, ami messze nem az ideális mennyiséget jelenti. Az ajánlott napi beviteli mennyiség pedig az az adag, aminek bevitelével már biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő vitamin/ásványi anyag ellátást.

Illetve nagyon fontos az is, hogy az UL érték nem a táplálékkiegészítőként bevitt vitaminok vagy ásványi anyagok maximális szintjét, hanem a napi összes bevitelt jelöli. Így ha napközben citromos vizet vagy valamilyen vitaminnal dúsított üdítőt iszunk, emellett sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztunk, akkor a vitamin- és ásványi anyag pótlásnál az ezekkel a táplákékokkal bevitt tápanyagokat is figyelembe kell venni, és úgy meghatározni, hogy mennyi kiegészítésre van még szükségünk.
 

MIÉRT KEZDTEK FOGLALKOZNI AZ UL ÉRTÉKEK MEGHATÁROZÁSÁVAL?


Érdekes, hogy mi ösztönözte a hatóságokat a különböző országokban arra, hogy ezt a maximum értéket meghatározzák. A fogyasztók védelme érdekében egyre több jogszabály születik, melyet az élelmiszer és táplálékkiegészítő gyártóknak be kell tartaniuk. Ezek nagyrésze az általuk elkészített termékekre vonatkozik, hogy azoknak mit és milyen arányban kell tartalmazniuk, milyen eljárásokat alkalmazhatnak a gyártás során.

Mivel egyre gyakoribbá vált a különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek gyártása, megszületett az igény az UL értékek meghatározására is jogalkotói oldalról.

Ugyanis ha egy vitaminokkal dúsított italból mondjuk egy pohár egy egész napra elégséges C-vitamint tartalmaz egy felnőtt számára, akkor, ha emellett eszünk egy narancsot, vagy egy egész citromot facsarunk a teánkba, akkor már ezzel a két pohár folyadékkal túlléptük az ajánlott napi bevitelt.

A fenti példa miatt kezdtek el nemzetközi szinten foglalkozni az UL értékek meghatározásával, hogy kiküszöbölhető legyen, hogy átessünk a ló túlsó oldalára, és a vitaminhiányos táplálkozásról egy túlvitaminozott életre térjünk rá. A jogalkotók különböző sztenderdeket állítanak fel az gyártók számára, hogy milyen vitaminból és ásványi anyagból milyen maximális értéket tartalmazhatnak az általuk előállított termékek napi ajánlott adagjai.
 

KIK HATÁROZZÁK MEG, HOGY SZÁMUNKRA MIK EZEK AZ ÉRTÉKEK?


Az UL értékek megállapítására számos tudományos munkacsoport alakult, melyek közül most csak azt a hármat emelnénk ki, akik az alakuló európai szabályozás szempontjából elsődleges szerepet töltenek be. Ez a három szerv a(z)

  •      - European Food Safety Authority (EFSA)
  •      - US Institute of Medicine (IOM)
  •      - UK Food Standard Agency Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM)

Azt tehát látjuk, hogy külön Magyarországra nincs meghatározva ez az érték, a munkacsoportok között van amerikai nonprofit és nem kormányzati szervezet, egy brit szakértőkből álló csapat és egy európai uniós szervezet.

Tudományos adatok hiányában több vitamin/ásványi anyag esetében nem volt megállapítható UL érték, így ezekről az SCF/EFSA, és az IOM nem közöl értékeket. Az EVM, a brit szervezet azonban úgy gondolta, hogy a fogyasztók és minden érdekelt megfelelő tájékoztatása érdekében számszerűsített, ún. útmutató értékeket (Guidace=G) állít fel legjobb tudása szerint.

Ezek az értékek találhatók meg a lenti táblázatban, mely -  a tudomány jelen állása szerint – tartalmazza vitaminok és ásványi anyagok esetén azokat a napi maximális mennyiséget, melyet a szervezetünk még károsodás nélkül tolerál.
 

(_) (_) (_) (_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés