Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3+1 tipp az év végi stressz csökkentésére munkamániásoknak

Van, akinek most torlódtak fel a határidős feladatok (mert márciusban milyen jó ötlet volt, mindennek a decemberi határidőt beírni….), másoknak mindenképpen a december a legkeményebb időszak (kereskedők, értékesítők, vállalkozók, stb.), megint mások az éves terv teljesítése miatt nyomják a melót ezerrel, hogy legyen egy kis bónusz is.

Nektek gyűjtöttünk össze 3+1 egyszerű tippet, hogy így is vigyázzunk egészségetekre.

 

1. ÖLELJ MEG VALAKIT!


Hát igen, lehetőleg ne az utcán, vagy a buszon kezdd el mindezt, de a munkahelyeden is csak körültekintéssel. Bár lehet, hogy a morcos takarítónéni felderülne egy stresszcsökkentő ölelés után, és végre tényleg letörölné a port az asztalodról.

Napi 8 ölelést javasolt TED-es előadásában Paul J. Zak, aki azt ígéri, hogy így jobbak lesznek a kapcsolataink, és csökken a bennünk lévő stressz, nyugodtabban leszünk. A 8-ba nem számít bele, de ér a háziállatokat is ölelgetni, ők is jó hatással vannak ránk. Persze érdemes mindenkinek a saját háziállatait választani e célra, a szomszéd dobermannjának ölelgetésére tett kísérletek nem feltétlenül csökkentik a stresszt… :)
 

2. VÁLTOZTASD MEG A JELSZAVADAT!


Naponta hány alkalommal írod be a jelszavadat, akár a munkahelyeden, akár otthon? Mit szólnál, ha ezekben a jelszavakban, mint egy mantrát, valami nagyon pozitív, stresszcsökkentő gondolatot üzennél magadnak, minden egyes alkalommal?

„Sokat mondod, elhiszed”, vagy megtörténik veled az, amire ilyen alattomos módon utasítod az agyadat. Bele lehet menni ennek a bizonyításába, de most inkább maradjunk praktikusak, és alkalmazzuk ezt a módszert.

Milyen új jelszót érdemes választani? Olyat, ami nálad működik. Adunk néhány tippet, ami segíthet pozitívnak maradni napközben, mivel a pozitív emberek jobban kezelik a stresszt. Jó irány lehet, az „otthonváracsaládom”, a „nemsokáraszabinleszek”, ha ezek jó hatással vannak rád. Ha valamilyen másik irányba mozdulnál, akkor inkább válassz ilyeneket: „nincskávé3után”, „hetenteelolvasok1könyvet”, „hazamegyek4kor”, „nincstúlóra”, vagy „nyaralásragyűjtök”.

Figyeld magad, hogy a kiválasztott jelszó tényleg jó hatással van-e rád. Ha elsőre nem találod meg a megfelelőt, akkor keress tovább, másodjára, vagy harmadjára biztosan meglesz.

+tipp: Nem érdemes a „utálomafőnökömet” vagy az „utálomakarácsonyt” grincs-lelkületű jelszavakat alkalmazni, mivel ezek tovább növelik a bennünk lévő feszültséget, mivel nem túl pozitívak.
 

3. VEGYÉL NÉHÁNY MÉLY LEVEGŐT!


A stressz köztudottan megnöveli a vérnyomást, ami nem egy túl kellemes és nem egy túl egészséges dolog. Szerencsére ez a testi-lelki ráhatás oda-vissza működik. Nem csak a stressz képes megnövelni a vérnyomást, tehát nem csak lelki állapotod képes hatással lenni a testedre, hanem az ellazított, megnyugtatott tested is képes pozitívan befolyásolni az elmédet, a lelkedet, a hangulatodat.

Mire gondolunk? Ha veszel néhány mély levegőt, esetleg nyújtózkodsz egyet-kettőt, majd lerázod, ellazítod a stressz miatt megfeszült izmaidat, máris jobban fogod magad érezni, és nem csak fizikailag. Másképpen fogsz tekinteni az adott szituációra, javul a problémamegoldási készséged, kreatívabb leszel, így ez az eredményeiden, a teljesítményeden is gyorsan meg fog látszani. Próbáld ki egy hétig, hogy naponta 3-4 alkalommal néhány percet rászánsz arra, hogy ellazítsd megfáradt testedet. Imádni fogod ezt a változást az életedben!

Keress egy csendes helyet, egy épp üres tárgyalót (ne azt, aminek az üvegfala az utcára néz), vagy egy öltözőt, ahol el tudsz lazulni pár percre, aztán hajrá, használd ki a felüdülést, és vesd bele magad újra a munkába.
 

+1. 5 PERCES KÉZMASSZÁZS


Miami Egyetem kutatói több érintéssel kapcsolatos kutatásban is vizsgálták, hogy milyen hatással van ránk egy 5 perces kézmasszázs. A kutatások az alábbi eredményeket hozták: azonnal képes csökkenteni a szervezetünkben a stressz szintjét, fiziológia és pszichológiai relaxációs hatást vált ki, csökkenti a fizikai szorongást, valamint a szisztolés és diasztolés vérnyomás, és a pulzusszám is lényegesen alacsonyabb, a masszázs után, mint előtte volt.


Ha valaki nem hiszi, járjon utána, vagy próbálja ki! ;) 

 

Ha néha tartunk egy pár perces szünetet, ami minden más szempontból ajánlott legalább másfél óránként, akkor egy kicsit mi magunk is meg tudjuk masszírozni a saját kezünket, így kihasználva a fenti pozitív hatásokat.

 

 

A fenti tippek reméljük, nagy segítséget nyújtanak számotokra, hogy akár már féllábon is kibírjátok ezt az évet, de természetesen nem csak decemberben érdemes alkalmazni ezeket a módszereket, hanem akár minden egyes nap, hogy így is egészségesebbek, eredményesebbek és boldogabbak legyünk.

 

És ha elkéne egy kis extra segítség, akkor próbáld ki az adaptogén Arctic Root rózsagyökér tablettát! ;)

 

(_)(_)(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés