Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

8 kérdés - 8 válasz: Tudj meg mindent a D-vitaminról

Bátran állíthatjuk, hogy a D-vitamin az egyik kulcsszereplője szervezetünk működésének. Számtalan jótékony hatással rendelkezik és bár élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel és napozással is be tudjuk vinni, a legtöbb ember mégis D-vitamin hiányban szenved. Mivel szervezetünk nem képes elegendő mennyiség előállítására, fontos, hogy életünk minden szakaszában pótoljuk hiányát, hogy fenntartsuk szervezetünk egészséges működését. Tudj meg mindent a D-vitaminról és annak hatékony pótlásáról!

 

Miben található D-vitamin?


Kétféle D-vitaminról tudunk beszélni: az egyik a D2-vitamin, ami növényi eredetű, élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből juthatunk hozzá. A másik a D3-vitamin, ami a napfény hatására termelődik a szervezetben. Mivel az őszi-téli hónapokban kevesebb napfény ér bennünket, leghatékonyabban étrend-kiegészítővel érdemes pótolni a hiányt. Megemlítendő, hogy a fiatalok bőrében kb. kétszer olyan intenzív a D-vitamin szintézis, mint az idősekében!
A legjobb D-vitamin források a zsíros halak, a kevésbé a népszerű halmájolajok, ezenkívül a máj, a tojás, a tejtermékek, és a gombák.

Tudtad? A gomba D-vitamin tartalmát az ötszörösére lehet növelni, ha főzés előtt kitesszük 30-60 percre a napra, mert az UV fény hatására D-vitamin termelődik benne. Így már 3-4 db csiperke elfogyasztása fedezheti a napi D-vitamin szükségletet.
 

Hogyan hat a szervezetre a D-vitamin?


A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetünk aktiválásában. Szükségünk van rá a kalcium és a foszfor felszívódásához a szervezetben, így közvetlenül befolyásolja a csontképződést, szerepet játszik az egészséges fogak fenntartásában, erősíti az immunrendszerünket, így ellenállóbbá teszi azt a fertőzésekkel szemben, valamint segít az izomépítésben. Újabban kutatják, hogy segíthet gátolni a daganatos sejtek növekedését is.

Tudtad? A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormon. Vitaminoknak csak azokat az élettanilag fontos vegyületeket nevezzük, amiket a szervezetünk nem tud előállítani, D-vitamint viszont elő tud állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével.
 

Mennyi a napi D-vitamin szükségleted?

 
A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges működését fenntartsuk. A D-vitamin pótlás gyerekeknek kiemelten fontos, ugyanis a megfelelő növekedésükhöz és fejlődésükhöz elengedhetetlen. Segíti az erős csontozat és fogazat kialakulását, javítja a veleszületett immunitást, támogatja a normál izomnövekedést, valamint az agy és az idegrendszer egészséges működését. A D-vitamin szükséglet férfiaknál és nőknél 30 éves kor felett eltér, a nőknek 6 μg, férfiaknak pedig 5 μg D-vitaminra van szükségük, 19-30 éves korban férfiaknak és nőknek egyaránt 5-5 μg van szükség, 18 év alatt is szintén azonos mennyiségre, 10 μg-ra van szükség. A gyermekek vitaminszükségletét itt találod.

Mi segíti a D-vitamin felszívódását?


Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a D-vitamin felszívódását segíti a zsiradékok jelenléte. Egy új kutatás szerint magnéziummal együtt szedve még hatékonyabban szívódik fel és képes kifejteni a kedvező hatásait. Sőt a kapcsolat oda-vissza működik: a D-vitamin fokozza a magnézium felszívódását.

Csontritkulás megelőzésére a D-vitamin és a kalcium együttes szedése javasolt.
 

Túladagolható a D-vitamin?


Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, igen! Leginkább kisgyermekeknél kell vigyázni a túladagolásra, felnőttek esetében ez a veszély csak hosszú távon szedett, nagy mennyiség bevitele esetén áll fenn. Ilyen esetben mérgezési tünetekkel kell számolni. A D-vitamin túladagolása jelentkezhet bőrviszketéssel, de okozhat étvágytalanságot, hányingert, akár hányást is, idegességet, túlzott szomjúságot, intenzív vizeletkiválasztást. Túlzott esetben a vesék működése is károsodhat vesekő is képződhet.

Akut mérgezést felnőtteknél napi 10.000 NE napi tartós bevitele okozhat, krónikus mérgezést pedig napi 4.000 NE éveken keresztül történő folyamatos fogyasztása válthat ki.

Gyermekeknél a biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa 1-évestől serdülő korig 50 μg, serdülő kortól pedig 100 μg. (Forrás: okostanyer.hu)

 

Mit okozhat a D-vitamin hiánya?


Mivel jelentős szerepe van a csontképződésben, így a hiánya vezethet a csontok deformálódásához, vagy gyakori csonttörésekhez, azok nehéz gyógyulásához. Fokozhatja az autoimmun betegségek kialakulásának esélyét például a reumás ízületi gyulladásokat vagy az inzulinfüggő cukorbetegséget. Gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény.

Felnőtteknél izomgörcsök is jelentkezhetnek és tartós hiány állapotnál akár a csontritkulásban is szerepet játszhat. Baba tervezésnél is fontos rá odafigyelni, mert a nem megfelelő mennyiség bevitele befolyásolhatja a teherbeesést!
 

Melyik a legjobb D-vitamin?


Azt, hogy melyik a legjobb D-vitamin, nehéz lenne megmondani. Azt viszont meg lehet, hogy mire érdemes figyelni D-vitamin készítmény választásakor.

A legfontosabb szempont, hogy a kizárólag D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket kerüljük és helyettük válasszunk D-vitamin komplexet, amiben a D-vitamin mellett A-vitamin is található. A biológiai hasznosulást illetően a halolaj az egyik legjobb vivőközeg, ezért érdemes ezzel együtt szedni. Emellett kiemelt szerepe van még a magnéziumnak is. A fenti kombó ugyanis akkor fog a legjobban működni, ha van elég magnézium a szervezetben.

Összefoglalva a legjobb, ha olyan folyékony alapú készítményt választunk, ami a D-vitamin mellett tartalmaz A-vitamint és magnéziumot is, és halolajjal együtt szedjük.
 

Van a D-vitaminnak mellékhatása?


Normál mennyiségben szedve (felnőtteknek max. napi 4000 NE) a D-vitamin nem okoz mellékhatásokat. Ha túl sokat szedsz belőle, előfordulhat hányinger, hányás, étvágytalanság és levertség érzet, de ezek csak tartós, szélsőséges fogyasztás mellett jelentkeznek.

 

Tudtad?
Egy pár évvel ezelőtt végzett, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása alapján az derült ki, hogy a magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányos! Ezért az orvosok szerint is fontos erre felhívni a figyelmet.
Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy tízből kilenc magyar ember a tél végén már D-vitamin hiányos állapotokkal küzd. A szakemberek szerint ezek az adatok alátámasztják, hogy D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.

 

 

Források:

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés