Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így kerüld el a nyári ételmérgezéseket - 6 tipp a szalmonella, E-coli és más baktériumok ellen

MIT NEVEZÜNK ÉTELMÉRGEZÉSNEK?


Ételmérgezésnek vagy ételfertőzésnek nevezzük, amikor élő baktériumok a szervezetbe kerülve olyan toxinokat termelnek, amik 8-12 órás lappangás után gyomorrontásos tüneteket okoznak. Ezek a baktériumok általában helytelenül tárolt élelmiszerekkel jutnak be szervezetünkbe, ahol azt megelőzően jól el tudtak szaporodni.
 

MIRE FIGYELJEK, HOGYAN FERTŐZŐDHETEK MEG?


Leggyakrabban tejestojásos krémekfagylaltfőtt tésztahalas-gombás ételek, nyitva hagyott konzervek, nem megfelelően hőkezelt húsételek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek, ugyanis ezek azok az ételek, amik a legideálisabb táptalajt biztosítják a kórokozók számára.
 

MIK AZ ÉTELMÉRGEZÉS TÜNETEI?


Az, hogy milyen tüneteket tapasztalunk, függ az élelmiszerben található baktériumok típusától, az elfogyasztott mennyiségtől és immunrendszerünk védekezőképességétől is, de általánosságban a következő panaszok jelentkeznek ilyen esetben:
 

hányás, gyengeség, hányinger, émelygés, láz, hidegrázás, hasmenés, görcsös hasfájás, kiszáradás, ájulás, gyomorgörcs, gyomortáji görcsös fájdalom, lábikragörcs


A legtöbb fertőzés csak rövid ideig tart, ha a tünetek 24 óra elteltével nem csillapodnak, forduljunk orvoshoz!
 

MILYEN BAKTÉRIUMOK OKOZHATNAK ÉTELMÉRGEZÉST?


Rengeteg élelmiszerekben szaporodó baktérium létezik, ezek közül viszont csak kevés olyan van, ami gyakran okoz megbetegedést. Az 5 leggyakoribb ilyen baktérium Staphylococcus Aureus, a Salmonella, az E-coli, a Lisztéria és a Campylobacter.

Staphylococcusaureus: a baktérium hőtűrő toxinja okozza a tüneteket. Tojásos ételek, tejszínes krémek, fagylaltokbelsőségekből készül ételek, főtt tészták adják számára a legkedvezőbb táptalajt. Előfordulhat, hogy a baktériumot légúti hurutfertőzés formájában hordozó személyen keresztül kerül az élelmiszerbe.

Salmonella: általában a higiénés szabályok be nem tartása folytán kerül az ételekben mosatlan kézről, vagy fertőzött eszközökről. Leggyakrabban húskészítményektojáscukrászsütemények útján kerül a szervezetbe.

Escherichia coli (E-coli): fő forrása a széklet, leggyakrabban piszkos kéz, ruházat, saláta és egyéb nyers zöldségek közvetítik. Az E-coli 0157 fertőzés általában olyan helyiségekből indul ki, ahol együtt kezelik a nyers és a hőkezelt húsokat.

Lisztéria: jellemzően hideg készételek (előre csomagolt szendvicsek, sajtok, felvágottak, stb.) útján kerül szervezetünkbe, gyermekekre, várandós nőkre fokozottan veszélyes vírusfertőzés.

Campylobacter: kifejezetten ellenálló baktérium, fogyasztott élelmiszerekben is sokáig képes életben maradni, ez okozza az ételmérgezések egyharmadát. Leggyakrabban pasztőrözött tejjelsalátávalnyers hússal (jellemzően csirke) és vízzel visszük be szervezetünkbe.
 

AZ ÉTELMÉRGEZÉS KEZELÉSE


Hányással és hasmenéssel járó betegségek esetében minden esetben fontos az elvesztett ásványi sók pótlása, az esetleges görcsök csillapítására pedig kalciumot érdemes alkalmazni. Ha a hányinger csökkent, széntabletta vizes oldatának fogyasztásával mérsékelhetjük a további tüneteket.

A gyulladt gyomor –bél nyálkahártya kímélése érdelében fontos diétát tartanunk. 12 órán belül ne vegyünk magunkhoz élelmiszert, és ezt követően is csak vízben főtt burgonyakétszersültrizsbanán fogyasztása javasolt egy darabig.

Ha betartjuk ezeket, a tünetek rendszerint 1 napon belül megszűnnek.
 

HOGYAN KERÜLHETEM EL?


A gyomorrontásos tünetekkel járó fertőzések néhány egyszerű alapszabály betartásával könnyen elkerülhetők.

  • Rendszeresen tisztítsuk konyhánkat, kiemelt figyelmet szentelve a hűtőre és a gyakran használt konyhai eszközökre!
  • A földdel szennyezett zöldségeketnyers húsokat mindig gondosan különítsük el a többi élelmiszertől!
  • Húsételek készítésekor ügyeljünk arra, hogy azok alaposan átsüljenek/megfőjenek, így ugyanis biztosan elpusztulnak a bennük található baktériumok!
  • kész ételeket megfelelően tároljuk, mert ilyenkor újra elszaporodhatnak a kórokozók az ételben! Újramelegítéskor is gondosan járjunk el.
  • Mindig mossunk kezet WC használat után, és főzés, étkezés előtt!
  • Támogassuk immunrendszerünk természetes védekező képességét, hogy az hatékonyabban vehesse fel a harcot a fertőzésekkel szemben!

 

AZ ALLIMAX ÉS AZ ALLIGIN FOKHAGYMA KAPSZULA 100% STABIL ALLICIN TARTALMÁNAK KÖSZÖNHETŐEN TERMÉSZETES ANTIBAKTERIÁLIS HATÁSÚ GYÓGYNÖVÉNY KÉSZÍTMÉNY, AMI HATÉKONYAN VÉDI SZERVEZETÜNKET A BAKTERIÁLIS, VIRÁLIS ÉS GOMBÁS FERTŐZÉSEKKEL SZEMBEN EGYARÁNT, SŐT A BETEGSÉGEK LEKÜZDÉSÉBEN IS HATHATÓS SEGÍTSÉGET NYÚJT!

 

Napi 1 kapszula szedésével növelhető a baktériumok és vírusok által okozott fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, 5 kapszula egyidejű bevételével pedig hatékonyan és gyorsan csökkenthetők a hasmenéses tünetek.

 

 

(Forrás: Peter Josling, Norman Bennett: Stabilished Allicin – Power Performance Proof, 2014)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés