A táplálkozás jelentősége a nyirokrendszer működésében

Nem meglepő, hogy testünk többi részéhez hasonlóan a nyirokrendszerünk megfelelő működése is a kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendtől függ. Az immunrendszer részeként funkcionáló nyirokrendszer nagyobb terhelésnek van kitéve, ha szervezetünk intenzív gyulladásos megbetegedésen megy keresztül. A nyirokrendszer vízelvezető, szűrő és méregtelenítő erejének támogatása érdekében igyon elegendő vizet, egyen sok gyulladáscsökkentő ételt, és korlátozza a gyulladást okozó tápanyagok fogyasztását.

 

A hidratálás és a nyirokfolyadék mozgásának kapcsolata

 

„Hidratálj a gyógyuláshoz”! Emlékezzen erre a sorra, ha azt fontolgatja, hogy gondoskodik nyirokrendszerének egészségéről. Az emberi test 60%-a vízből áll, amely a test szöveteiben oszlik el. A nyirokfolyadék 96%-a vízből áll, a fennmaradó 4% pedig fehérjékből, elhalt sejttörmelékekből, méreganyagokból és baktériumokból, amelyeket a szervezetnek el kell távolítania. A nap folyamán a vizet a bőr (izzadtság), a tüdő (légzés), a vesék (vizelés) és a bél (ürítés) távolítja el szervezetünkből, és ezt a veszteséget kell pótolni a kiszáradás elkerülése érdekében.

Mivel a nyirok 96%-a vízből áll, az enyhe kiszáradás is jelentős hatással van a nyirokrendszerre. Ahogy a szervezetben lévő víz fogyásnak indul, nyirokrendszerünk áramlása lecsökken, a nyirokfolyadék stagnálni kezd és a méreganyagok felhalmozódnak, mert eltávolításuk lassabb ütemben halad. Az immunrendszer elsődleges szállítási hálózata elveszíti hatékonyságát. Ez nemcsak a kiszáradás fent említett tüneteinek súlyosbodásához vezet, mint például fáradtsághoz, szédüléshez és fejfájáshoz, hanem extra gyulladást is okoz.

 

A citromos víz szerepe a nyirokméregtelenítésben

 

A citromos víz támogató szerepet játszik a nyirokrendszer méregtelenítésében, segítve a szervezet természetes tisztulási folyamatát. A citromos víz lúgosító tulajdonságaival is segíti az optimális nyirokműködést, továbbá támogatja az egészséges emésztést is az emésztőenzimek és az epe termelődésének serkentésével, ami a méreganyagok lebontását eredményezi.

Ételek és gyümölcsök, amelyek fokozzák a nyirokkeringést

A nyirokszövet az emésztőrendszer része is, felszívja a zsírokat a bélből és továbbítja a vérbe. Fehérvérsejtek is vannak benne, amelyek eltávolítják a salakanyagokat és a veszélyes mikroorganizmusokat a szervezetből. Ezért szükséges a megfelelő ételekkel táplálni a nyirokrendszerünket, amely segíti megőrizni az egészségét és hatékonyságát.

„Együnk zöldeket”: A sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerepet játszik. Ezen kívül klorofilt is tartalmaznak, amely segíti az erek és a nyirokcsomók tisztítását. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot.

„Maréknyi dió”: Egy maréknyi dió és mag segít a szervezetnek olyan alapvető tápanyagokhoz és vitaminokhoz jutni, amelyek omega-3 zsírsavakkal és magnéziummal támogatják a megfelelő nyirokelvezetést. A diófélék segítenek méregteleníteni és nyirokrendszerünk eltömődését megszüntetni. Fontos tudni, hogy a diófélék túlzott fogyasztása ellenkező eredménnyel járhat növelve a gyulladásos megbetegedések kockázatát.

„Legyen az étrendünkben vörös”: iktasson be több vörös ételt a napi rutinjába, hogy erősítse a nyirokrendszerét. A hagyományosan vöröset termelő gyümölcsök és zöldségek, mint a cseresznye, áfonya, cékla és gránátalma, erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő szerek, amelyek elősegítik a nyirokrendszer működését. Vegyen fel sok piros gyümölcsöt és zöldséget napi étrendjébe, hogy egészséges legyen a nyirokáramlás.

„Mondjunk igent a sárgára”: A sárga ételek étrendünkbe való integrálása számos előnnyel jár, az egészséges szívtől a jobb vérkeringésig és az immunitásig. A citrom, a gyömbér, a kurkuma és az édesburgonya néhány példa a „sárga ételre”. A citrom, a kurkuma és a gyömbér antioxidánsokban gazdagok, segítik a nyirokrendszer méregtelenítését és tisztulását, valamint fokozzák a nyirokkeringést. Az édesburgonya az ajánlott napi béta-karotin bevitelének négyszeresét adja, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át, amely kritikus szerepet játszik az immunrendszer működésében.

 

Kerülendő ételek az optimális nyirokrendszer érdekében

 

Vannak bizonyos ételek, amelyeket el kell kerülnie, ha folyamatosan figyelemmel kíséri nyirokrendszerének egészségét. Ezek az élelmiszerek negatív hatással vannak az emberi egészségre és megzavarják az immunrendszert. Ezek folyamatos fogyasztása az immun- és nyirokrendszer működési zavarához vezet.

Az alábbiakban felsorolunk néhány élelmiszert, amelyeket korlátozott mennyiségben kell felhasználni:

Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek: A feldolgozott élelmiszerek, a gyorsételek, a kizárólag fagyasztott ételek és az előre csomagolt rágcsálni valók hírhedtek magas egészségtelen zsír-, nátrium-, cukor- és tartósítószer-tartalmukról. Még az egészségesnek tűnő ételek is, mint például a fehérjeszeletek és a granola, hozzáadott cukrokat és mesterséges ízesítőket tartalmazhatnak. Ezek az ételek megterhelik a nyirokrendszert, mivel olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megzavarják a nyirok természetes méregtelenítési folyamatát.

Vörös hús: Bár a vörös hús jót tesz a szervezetnek és az egészségnek, túlzott fogyasztása súlyos következményekkel jár. A vörös húsokkal (marha-, birka- és sertéshús) teli étrend, valamint a nem elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztása felborítja a bélmikrobát, ami gyulladáshoz és gyenge immunrendszerhez vezet. Ezért tanácsos kerülni, ha egészséges immunrendszert szeretne.

Koffein: Habár a koffeintartalmú italok mértékkel jók, a túl sok koffein fogyasztása növeli a stresszhormonok szintjét, ami nem tesz jót a nyirokrendszernek. Ezenkívül a koffein vízhajtóként is működik, ami csökkenti a nyirokrendszer működését.

Alkohol: Az alkoholfogyasztásnak ugyanolyan hatása van, mint a koffeinnek, mivel mindkettő vízhajtó hatású, és megzavarja a nyirokáramlást. A túlzott alkoholfogyasztás gyulladáshoz, folyadékvisszatartáshoz és nyirokrendszeri problémákhoz vezet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Kapcsolódó termékek