Az ásványi anyagok táplálékbevitelünk nélkülözhetetlen összetevői, és sokrétű funkciót látnak el. Csontvázunk alapelemeiként szolgálnak, befolyásolják az izom- és idegműködést, szabályozzák a szervezet hidratáltsági egyensúlyát. Ezenkívül hormonok, enzimek és biológiailag aktív anyagok szerves részei. Számos ásványi anyag kritikus szerepet játszik az immunrendszer működésének optimalizálásában. Jelenlétük befolyásolja mind a veleszületett immunrendszert, mind az adaptív immunválaszt.
A szakirodalom kiemelten hangsúlyozza az ásványi anyagok jelentőségét az egészséges immunrendszer támogatásában. A kiegyensúlyozott étrend kiváló alapot nyújt ezen igények kielégítésére.
A cink egy ásványi anyag, amely több mint 300 enzim működéséhez szükséges a szervezetben. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Ezt gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén teszi, amelyek segítenek csökkenteni a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt. Továbbá segíti a limfociták és a neutrofilek képződését is. A kutatók az immunrendszer „kapuőrének” nevezik, mert ez az ásványi anyag felelős az összes immunsejt megfelelő működéséért. Azért is adnak cinket gyakran megfázásos betegségek kezeléséhez, hogy támogassák a gyors immunválaszt. A cink megbízható forrás az immunrendszer működéséhez, mert segíti: - az immunsejtek kifejlődését és kommunikációját - gyulladás csökkentő hatása van - védeni a szövetek szűrőmechanizmusát a szervezetben - és segít megakadályozni az idegen kórokozók bejutását. Cinket tartalmazó élelmiszerek: - teljes kiőrlésű gabonák, - bab és dió, - tej és egyéb tejtermékek, - osztriga és rák, - vörös húsok, - baromfi, marhahús - lencse, - görögjoghurt, - és tej.
A magnézium részt vesz az immunrendszer működésében, segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben és az egészséges immunválasz fenntartásában. A magnézium megtalálható számos élelmiszerben: - diófélék és magvak: mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag, - zöld leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, - hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, fekete bab, - teljes kiőrlésű gabonafélék: zab, barnarizs, - húsok és hal: lazac, csirkehús, pulykahús, marhahús, - tejtermékek: joghurt és túró (az alacsony zsírtartalmú tejtermékek általában jobb magnéziumforrások) - ásványvizek: néhány természetes forrásvíz és ásványvíz magas magnézium tartalommal rendelkezik.
Bár a réz pontos hatásmechanizmusai továbbra is tisztázatlanok az immunrendszer fejlődésével és működésével kapcsolatosan, fontossága ezekben a folyamatokban jól ismert. A réz elengedhetetlen az immunrendszer normális kifejlődéséhez és optimális működéséhez. A bakteriális fertőzésre adott veleszületett immunválaszhoz is szükség lehet rézre. A réz legbőségesebb táplálékforrása a kagyló, a búzakorpa, a diófélék, az olajos magvak, a szervhúsok, a teljes kiőrlésű gabonák, a lencse és a csokoládé.
A szelén egyike annak a hét nélkülözhetetlen ásványi anyagnak, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ezen felül hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A kutatók szerint nemcsak az immunrendszert aktiválja, ha veszély fenyeget, hanem azt is megmondja az immunrendszernek, hogy mikor kell benyomni a féket. Ez azt jelenti, hogy megóvhatja immunrendszerét a túlzott reakcióktól, megvédve a krónikus gyulladásoktól. Ez az ásványi anyag hozzájárul a normál pajzsmirigyműködéshez is.
A szelén olyan élelmiszerforrásokban található, mint például:
- tengeri állatok és halak,
- húsok,
- kenyér,
- gabonafélék,
- brazil dió,
- tejtermékek,
- tojás,
- lencse,
- diófélék és magvak,
- és a borsó.
A vas számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, továbbá hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, mivel szükséges az immunsejtek létrehozásához és növekedéséhez is. A vas így segít megőrizni az immunrendszer egészségét. A szervezetünk nem képes előállítani vasat önmagában, ezért fontos, hogy az étrend részeként jussunk hozzá. A vasat tartalmazó élelmiszerek: - sovány marhahús, - csirkehús, - bab és lencse, - sötét levelű zöldségek, például spenót. Összességében az optimális ásványianyag szint fenntartása kiegyensúlyozott étrenddel és szükség esetén megfelelő kiegészítéssel elengedhetetlen az egészséges és erős immunrendszer támogatásához.
Forrás:
Understanding How Minerals Contribute to Optimal Immune Function – A. Stefanache, I. Lungu, I. Butnariu, G. Calin, C. Gutu, C. Marcu, C. Grierosu, E. R. Goroftei, L. Duceac, M. Dabija, F. Popa, D. Damir, A Review of Micronutrients and the Immune System – Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection – A. F. Gombart (Linus Pauling Institute, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University, 307 Linus Pauling Science Center), A. Pierre (Bayer Consumer Care AG), S. Maggini (Bayer Consumer Care AG)