Az ásványi anyagok immunerősítő hatásai

Az ásványi anyagok táplálékbevitelünk nélkülözhetetlen összetevői, és sokrétű funkciót látnak el. Csontvázunk alapelemeiként szolgálnak, befolyásolják az izom- és idegműködést, szabályozzák a szervezet hidratáltsági egyensúlyát. Ezenkívül hormonok, enzimek és biológiailag aktív anyagok szerves részei. Számos ásványi anyag kritikus szerepet játszik az immunrendszer működésének optimalizálásában. Jelenlétük befolyásolja mind a veleszületett immunrendszert, mind az adaptív immunválaszt.

A szakirodalom kiemelten hangsúlyozza az ásványi anyagok jelentőségét az egészséges immunrendszer támogatásában. A kiegyensúlyozott étrend kiváló alapot nyújt ezen igények kielégítésére.

Cink

A cink egy ásványi anyag, amely több mint 300 enzim működéséhez szükséges a szervezetben. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Ezt gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén teszi, amelyek segítenek csökkenteni a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt. Továbbá segíti a limfociták és a neutrofilek képződését is. A kutatók az immunrendszer „kapuőrének” nevezik, mert ez az ásványi anyag felelős az összes immunsejt megfelelő működéséért. Azért is adnak cinket gyakran megfázásos betegségek kezeléséhez, hogy támogassák a gyors immunválaszt. A cink megbízható forrás az immunrendszer működéséhez, mert segíti: - az immunsejtek kifejlődését és kommunikációját - gyulladás csökkentő hatása van - védeni a szövetek szűrőmechanizmusát a szervezetben - és segít megakadályozni az idegen kórokozók bejutását. Cinket tartalmazó élelmiszerek: - teljes kiőrlésű gabonák, - bab és dió, - tej és egyéb tejtermékek, - osztriga és rák, - vörös húsok, - baromfi, marhahús - lencse, - görögjoghurt, - és tej.

Magnézium

A magnézium részt vesz az immunrendszer működésében, segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben és az egészséges immunválasz fenntartásában. A magnézium megtalálható számos élelmiszerben: - diófélék és magvak: mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag, - zöld leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, brokkoli, saláta, - hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, fekete bab, - teljes kiőrlésű gabonafélék: zab, barnarizs, - húsok és hal: lazac, csirkehús, pulykahús, marhahús, - tejtermékek: joghurt és túró (az alacsony zsírtartalmú tejtermékek általában jobb magnéziumforrások) - ásványvizek: néhány természetes forrásvíz és ásványvíz magas magnézium tartalommal rendelkezik.

Réz

Bár a réz pontos hatásmechanizmusai továbbra is tisztázatlanok az immunrendszer fejlődésével és működésével kapcsolatosan, fontossága ezekben a folyamatokban jól ismert. A réz elengedhetetlen az immunrendszer normális kifejlődéséhez és optimális működéséhez. A bakteriális fertőzésre adott veleszületett immunválaszhoz is szükség lehet rézre. A réz legbőségesebb táplálékforrása a kagyló, a búzakorpa, a diófélék, az olajos magvak, a szervhúsok, a teljes kiőrlésű gabonák, a lencse és a csokoládé.

Szelén

A szelén egyike annak a hét nélkülözhetetlen ásványi anyagnak, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ezen felül hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A kutatók szerint nemcsak az immunrendszert aktiválja, ha veszély fenyeget, hanem azt is megmondja az immunrendszernek, hogy mikor kell benyomni a féket. Ez azt jelenti, hogy megóvhatja immunrendszerét a túlzott reakcióktól, megvédve a krónikus gyulladásoktól. Ez az ásványi anyag hozzájárul a normál pajzsmirigyműködéshez is.

A szelén olyan élelmiszerforrásokban található, mint például:

  • tengeri állatok és halak,
  • húsok,
  • kenyér,
  • gabonafélék,
  • brazil dió,
  • tejtermékek,
  • tojás,
  • lencse,
  • diófélék és magvak,
  • és a borsó.
Vas

A vas számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, továbbá hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, mivel szükséges az immunsejtek létrehozásához és növekedéséhez is. A vas így segít megőrizni az immunrendszer egészségét. A szervezetünk nem képes előállítani vasat önmagában, ezért fontos, hogy az étrend részeként jussunk hozzá. A vasat tartalmazó élelmiszerek: - sovány marhahús, - csirkehús, - bab és lencse, - sötét levelű zöldségek, például spenót. Összességében az optimális ásványianyag szint fenntartása kiegyensúlyozott étrenddel és szükség esetén megfelelő kiegészítéssel elengedhetetlen az egészséges és erős immunrendszer támogatásához.

 

Forrás:

Understanding How Minerals Contribute to Optimal Immune Function – A. Stefanache, I. Lungu, I. Butnariu, G. Calin, C. Gutu, C. Marcu, C. Grierosu, E. R. Goroftei, L. Duceac, M. Dabija, F. Popa, D. Damir, A Review of Micronutrients and the Immune System – Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection – A. F. Gombart (Linus Pauling Institute, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University, 307 Linus Pauling Science Center), A. Pierre (Bayer Consumer Care AG), S. Maggini (Bayer Consumer Care AG)

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Érdekességek

Kapcsolódó termékek