Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Eldobom a hajam – avagy hogyan nyertem csatát a szoptatás alatti hajhullás ellen a Mivitotal-lal?

Sok mindenről lehet írni újszülöttes, kisgyermekes témakörben, ám én most kifejezetten a hajammal vagyok elfoglalva.

A jelenséggel már első gyermekem, Fédra születésénél is találkoztam. Akkor nem annyira vettem a lelkemre, bár akkor is zavart. Második gyermekem, Zolcsi születése után kifejezetten idegesítettek a mindenhol/bárhol felbukkanó hajszálak. Nem csak fésülködés és hajmosás után volt minden tele a szokottnál nagyobb mennyiségű hajszállal, hanem a ruháim, felsőim belseje, a bútorok, a gyerekem pelenkája is (!?!?!!). Úgy döntöttem második gyermekemnél bevetek valami újat, mert csak nem törvényszerű, hogy sörényem egy jelentős részét elveszítsem, még ha oly csodás is ez az időszak a maga kihívásaival együtt.

Amikor Zolcsi 4 hónapos volt, akkor vettem észre, hogy úgy tűnik, a korábbi multivitamin készítmény már nem fedezi kettőnk szükségleteit, az enyémet biztosan nem, és a hajhullásomat csak a padló állítja meg. Nem voltam boldog, így beneveztem valami újra.

Hallottam a Mivitotal-ról, és hogy sokan nagyon elégedettek vele, így gondoltam kipróbálom. Ez egy folyékony multivitamin készítmény, mely a nem túl napos Svédországból érkezett hozzánk, hazájában díjakat is nyert. Több verziója van, én a Mivitotal Plus néven elhíresültet választottam. 

A várandósság alatt is szedtem vitamint, kifejezetten kismamáknak valót, így éltem azzal a feltételezéssel, hogy a szülésig még rendben volt a vitamin szintem. Utána váltottam egy felnőtt, átlagos multivitamin készítményre, és eltelt 4 hónap, de lemerültek a tartalékok, legalábbis a hajam szerint. Úgy voltam vele, hogy a következő terméknek is adok 4 hónapot, aztán meglátjuk, mi történik. A tesztidőszak hosszának meghatározása semmiképpen sem tudományos alapon, inkább csak az általános iskolai matematika segítségével: a fiam 4 hónapos korában kezdtem használni és 4 hónapot adtam a Mivitotal-nak, így könnyű volt megjegyezni, hogy 8 hónapos korában kerül sor a nagy megállapításra.

El is kezdtem szedni lelkesen, a leírás szerint napi 2 evőkanál. Reggel és – ha nem felejtettem el – este egy-egy adag. Azt fontos leírni, hogy reggelente tényleg tutira bevettem, az esti azért néha elmaradt. Talán hasznos információ az is, hogy november végén kezdtem szedni, tehát a téli időszak kezdődött, így a vitamin bevitelem túlnyomó részét – friss hazai gyümölcs és zöldség híján – a Mivitotal adta.

2 hónap után – félidőben – ahogy nézegettem a terepet, amit magam után hagyok fésülködés, illetve hajmosás után, nagyon óvatosan azt súgtam a férjemnek, hogy: „Te, ez lehet kevesebb, mint előtte volt…”. Mármint a hajszálak mennyisége, ami ilyenkor távozott. Persze csak csendben és súgva, nehogy megtörjem a varázst.

Ahogy közeledett a tesztidőszak vége, egyre jobban figyeltem az eredményeket, és láttam is.  Tényleg meglepődtem rajta, nem számítottam ilyen gyors eredményre. 2 hónapi használat utáni megállapításomat is már nagyon óvatosan tettem meg, de utána szinte hétről-hétre úgy éreztem, hogy egyre lassul a hajhullásom. Amikor a cikket írom 3,5 hónapja szedem a Mivitotal-t, és le merem írni, hogy a hajveszteségem visszaállt a szülés előtti, normális mennyiségre.

 

Még pár – szerintem – a teszt szempontjából hasznos információ:

- Első gyermekemnél, Fédránál a szoptatás 8 hónapja alatt végig hullott hajam, csak a szoptatás után pár hónappal tért vissza a szülés előtti, normál mennyiségre. Egy neves, bármely patikában kapható multivitamint szedtem. A második gyermekemnél, Zolcsinál a Mivitotal-t szedtem 4 hónapos korától, 7,5 hónapos korára, még a szoptatás mellett visszaállt a hajhullásom a szülés előtti, normál mennyiségre.

- Mindkét gyermekemet ugyanúgy tápláltam (hozzá). Mindketten kaptak tápszert is a szoptatás mellett, és mindkettőjüket 4 hónapos korban kezdtem hozzátáplálni. 8 hónapig szoptattam őket. Ráadásul a fiam ügyesebb volt, mint a lányom, a fiamnál több tejem volt, emiatt úgy gondolom több vitamint és minden mást is vett ki belőlem.

A fenti leírt tapasztalatok saját becsléseim. Nem számolgattam semmit (haha két gyerek mellett úgysem hittétek volna el, ha azt mondanám, hogy naponta számolgattam a kihullott hajszálaimat….;). Ám egy bizonyos kor és két gyerek után úgy érzem, hogy ismerem a testem működését annyira, hogy meglátom a változást mindkét irányba. Én elégedett vagyok az eredménnyel, nálam átment a teszten a Mivitotal!

A rendelkezésemre álló tapasztalatim alapján meleg szívvel ajánlom a Mivitotal-t hasonló cipőben járó, szoptatás miatti hajukat hullató anyukatársaimnak. Hajra fel! :)

 

Írta: Pap Judit, vendégblogger

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés