Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fejleszd tested hidegtűrő képességét!

Ha valaki nehezebben tolerálja a hőmérséklet esést, az nem úri huncutság. Régen, sok-sok évvel ezelőtt még volt időnk hozzászokni a hideghez, hiszen a meleg nyarat ősz követte, és utána köszöntött be a nagy hideg. Mostanában már csak meleg van és hideg. Szinte időnk sincs az átállásra.

Az a 20 fok, ami nyáron kellemes lehet, most egészen hidegnek hathat. Sok munkahelyen a 18-20 fok a jellemző, és egy íróasztal mögött ülve dolgozunk, ez a hőmérséklet fájdalmas lehet ízületeink és végtagjaink számára. Többféle módszer van, ami ilyenkor segíthet!

Lássuk, mit tehetsz, ha komfortosabbá szeretnéd tenni a hidegebb környezetet!

 

1. Plusz egy réteg öltözet. Persze nem két réteg pulóverre gondolunk, hanem arra, hogy ne akarj pólóban vagy vékony blúzban ülni az irodában. Itt az ideje a kötött pulóvereknek és kardigánoknak. Illetve a szakadt farmer amúgy sem illendő az irodai környezetben. Most már ne csak az illem miatt hanyagold, hanem a praktikum miatt is!

2. Mozgasd át a tested napközben is! A számítógép mögött ülőknek a szemmozgató idegek tornáztatása miatt is érdemes szünetet tartani, itt az idő a testet is gyorsan átmozgatni a munka során többször is. Minimális mozgásra gondolunk, lábakat, karokat, törzset és nyakat megmozgatod, és máris kellemesebb.

3. Otthon is mozogj minél többet. Azzal, ha csak begubózol a tv elé 4 réteg pokróccal, csak rontasz a helyzeten, és még depressziós hangulatba is kerülhetsz. Este munka után sétálj egy kicsit a levegőn. Figyeld meg, ha kint töltesz a nagyon hidegben egy kis időt, utána a 18-19 fokos lakás nagyon jó melegnek fog tűnni.

Ráadásul a hideg levegőn végzett mozgás javítja az állóképességet, ilyenkor a szív nem dolgozik olyan intenzíven, nem izzadsz olyan mértékben, és kevesebb energiafelhasználással végezzük az azonos mozgást, mint melegben. Fontos a mértékletesség ebben az esetben is, a hirtelen, nagy fokú mozgás a hidegben veszélyes is lehet. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetet a hideg levegőn végzett mozgáshoz.­

4. Hideg-meleg váltózuhany. Jót tesz a vérkeringésnek, és edzi a hidegtűrést.

5. Reggel hideg vízzel moss arcot! Először rossz lesz, aztán megszokod, és érezni fogod, hogy frissítőbb, mint a melegvizes arcmosás.

A hideglevegő egyébként serkenti az immunműködést, azaz erősítheti az immunrendszert, ellenállóbbá válhatsz a megfázásokkal szemben is.

Ha mégis megfázol, ne feledd, a fokhagyma kapszula segítségedre lehet!

 

Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Érdekességek

Keresés