Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan legyen stresszmentes a fürdetés, a szülőknek és a gyermeknek egyaránt?

1. LEGYEN MEG AZ ESTI RUTIN!


Az esti rutin ne a fürdéssel kezdődjön. Alakítsatok ki, és következetesen tartsatok be egy menetrendet, ami már a fürdést is megelőzi. Legyen ez olyan, ami a ti életetekbe illeszthető. Például mesenézés (addig tudsz egy pár szót váltani a pároddal), majd vacsora, vitaminok bevétele, esti ital (tej, vagy ki mit szeret), aztán irány a fürdő. Így ő is pontosan tudni fogja, melyik "lépés" után mi következik és lesz ideje felkészülni rá.
 

2. TEDD ÉRDEKESSÉG SZÁMÁRA AZ ESTI FÜRDÉST!


Legyen valami, amit vár, és amit csak a fürdés ideje alatt csináltok. Akkor néztek például a telefonodról mesét (egyet, rövidet), akkor hallgattok meg egy dalt, amit nagyon szeret, akkor beszélgettek a napotokról, vagy akkor hívjátok fel a nagyit kihangosítva, akár videóchat-en keresztül. Ez lehet mindennap más, már délután meg tudjátok beszélni, hogy mit fogtok csinálni fürdéskor, így várni fogja, hogy mikor mentek már fürdeni. Legyen egyszerre több fajta babatusfürdőtök otthon, legyen az is egy kaland, hogy a pumpással, vagy a nyuszissal fürdötök-e aznap.
 

3. MESÉLJ NEKI FÜRDÉSSEL KAPCSOLATOS MESÉKET!


Különösen, ha nem szeret fürdeni. Lehet ezt könyvből, az internetről, de saját fejből is. Akár el is játszhatod, hogy valamelyik (kedvenc műanyag játéka) koszos lett, mert pocsolyába lépett, és gyermekednek muszáj segítenie, mert a macinak/autónak/Barbie-nak most nagy rossz, hogy tiszta kosz. Vigye be magával, és máris nagyobb kedvvel indul a vízbe. Vagy kérd meg, hogy a műanyag tányért, amiből vacsorázott segítse neked elmosogatni fürdés közben, máris indul a nagy játék.
 

4. LEGYENEK VÁLTOZATOS FÜRDŐS JÁTÉKOK!


Nem kell egyszerre sok a vízbe, maximum 4-5 eszköz. Nagyon egyszerűen lehet így tapasztalás útján tanítani neki érdekes dolgokat. A konyhaszekrényből több hétig változatos játékokat tudsz neki elővarázsolni. Például, vigyetek be egy lapos- és egy mélytányért, meg egy szedőkanalat a kádba. Nézzétek meg, hogy melyikbe lehet több „levest” szedni, beszéljétek meg, hogy miért. De nagyon fogja szeretni a szűrőt, a tölcsért, a lyukas szedőkanalat is. Néha még egy kisebb konyharuha is előkerülhet. Gyorsan megtanulja, hogyan kell kicsavarni, miközben játszotok.
 

5. LEGYENEK A FÜRDŐ ESZKÖZÖK IS JÁTÉKOSAK!


Mindig nézegessétek meg, hogy mi/ki van a flakonon. Találjatok ki róla meséket, történeteket. Ha pumpás adagolója van a tusfürdőnek, samponnak, akkor mutasd meg neki, hogy működik. Adj ki közben vicces hangokat, amikor kinyomjátok a kezébe a szappant.
 

6. SZAGOLGASSATOK MEG MINDENT!


Érdemes a szaglását is fejleszteni, fürdés közben ez is jó móka. Tüsszentsetek minden szippantás után. Lehetőleg ne mesterségesen túlparfümözött termékeket használjatok, mivel az árthat a bőrének. Válasszatok natúr (parabén-, szulfát- és szintetikus illatanyag- és színezékmentes) terméket. Ha szeretnéd, hogy a szolidabb, természetes illatokat is megszeresse, keress olyan tusfürdőt, sampont, ami organikus, növényi kivonatokat, és olajokat tartalmaz.
 

7. VOND BE ŐT IS A FOLYAMATBA!


Segítsen a szennyesbe tenni a koszos ruhát, vagy megengedni a vizet, elővenni a játékokat. Lehet, hogy elsőre macerásabb így, de egyrészt élvezni fogja a felelősséget, hogy „nagyos” dolgokat csinál, másrészt idővel a te életed is könnyebb lesz, mert tényleg megtanul önállóan megcsinálni egyre több dolgot. Fürdés közben is tanulhattok játékosan sok mindent, hol van a keze, lába, hónalja, és hogy kell azokat megmosni. A fürdés végén is lehetnek feladatai, lecsöpögtetni a játékokat, és kipakolni a kád szélére, mert ők is elfáradtak, és mennek aludni. Ne felejtsd el megdicsérni, amikor valamit jól csinál, így építed az önbizalmát, és motiválod is, hogy jó legyen, hogy ügyesen csinálja a dolgokat.
 

8. LEGYEN A TÖRÖLKÖZÉS IS EGY JÁTÉK!


Kicsiknél a kukucsolás egy megunhatatlan játék, a nagyobbakat pedig már jól be lehet tekerni a törölközőbe, mint egy palacsintát, vagy lehet turbánt készíteni nekik, a lányok lehetnek törölköző hajú hercegnők, a fiúk pedig hercegek, vállukon a hercegi palásttal. A sok nevetgélés közben gyorsan meg tudod őket szárítani.
 

9. A TESTÁPOLÁS IS FONTOS!


Különösen a hidegebb évszakok közeledtével. Válassz minél természetesebb tusfürdőt, olyat, ami nem szárítja ki a bőrét, hanem akár már fürdés közben is ápolja azt.
 

Tudtad, hogy a természetes kókuszolaj segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, ugyanis úgynevezett „jó zsírok” találhatók benne, amik megakadályozzák a nedvesség eltávozását a bőrből?


Ha használtok testápolót, akkor válassz pumpásat, mivel így szépen meg tudod mutatni neki, hogyan kenje be magát vele, tudsz egyszerre kis adagokat nyomni a kezébe. Rajzolhattok is vele a lábára, hasára. A kisebbek mindig imádják, ha összekenhetik anya/apa orrát egy kis testápolóval.

 

Ezeket az egyszerű lépéseket beépítve a hétköznapokba nálatok is egy kellemes esti program lesz a fürdés, a korábbi vitázás és sírás helyett.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Gyerekkel az élet

Keresés