Mennyi halat eszik a magyar?

Mennyi halat eszik a magyar?

Régóta tudjuk, hogy mi magyarok messze kevesebb halat eszünk, mint szomszédaink. Most összegyűjtöttünk néhány halfogyasztással, illetve annak egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos adatot, amik igencsak meglepőek!

Közismert tény, hogy a halban gazdag táplálkozás egészséges, különösképp a halakban nagy mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak miatt. Több kutatás is bizonyítja, hogy a rendszeres halfogyasztás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, jó hatással van az immunrendszerre és megnöveli a várható élettartamot.

Európai országok éves halfogyasztása >

Magyarországon ennek ellenére az éves halfogyasztás még mindig nem éri el az európai átlag negyedét sem. Egy átlagos magyar ugyanis mindössze 5,3 kg halat eszik évente, míg az európai átlag 23,4 kg. A kontinens csúcstartói a portugálok, akik évente csaknem 60 kg halat is elfogyasztanak - azaz egy hónap alatt esznek meg annyit, amennyit mi egész évben. Az itthoni halevők 11%-ának tányérjára egyébként évente csupán egyszer, 36%-uk elé pedig csak néhány alkalommal kerül halhús. Aki egyáltalán nem eszik halat, leginkább a szag és a szálkák miatt mellőzi az étrendjéből ezt a rendkívül értékes táplálékot.

A magas DHA-szint pozitív hatásai >

A csekély mértékű halfogyasztással párhuzamba állítható, hogy hazánk a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozásokat tekintve 5. helyen áll az EU-27 országok listáján. Az Eurostat jelentése szerint 10.000 magyarból 1.174 valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében hal meg. Érdemes megfigyelni, hogy a halfogyasztás terén élen járó országokban (Portugália, Franciaország, Spanyolország, stb.) jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálesetek száma, mint olyan országokban, ahol nem sok hal fogy évente (Magyarország, Románia, Bulgária, stb.)

Szív- és keringési halálesetek száma >

A hazai tenyésztésű halak közül a busa tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, a tengeri fajok azonban jóval magasabb mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat. Ilyen szempontból a szardella, a lazac és a szardínia a legértékesebb hal, ugyanis ezek tartalmazzák a legmagasabb arányban a jótékony esszenciális zsírsavakat. Ideális esetben egy gyermek egészséges szellemi fejlődéséhez hetente legalább 2 alkalommal kellene halat fogyasztania, felnőttek szintén heti több alkalommal ajánlott halételt ennie annak érdekében, hogy immunrendszere megfelelően védekezhessen a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.  

Halfajok omega-3 tartalma >

Az Eskimo-3 termékek vadhalászatból származó mélytengeri halakból (szardella és szardínia) kinyert halolajat tartalmaznak, EPA és DHA tartalmuk pedig a legmagasabb, ami halakból természetes módon kinyerhető. Napi 1 kiskanál Eskimo halolaj képes fedezni egy ember omega-3 zsírsav szükségletét, védi immunrendszerét és támogatja agyműködését. 

 

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    3 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 090 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    3 090 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 090 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    5 090 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  4 690 Ft‎

  Gyermekeknek készült prémium minőségű omega-3-6-9 termék, ami már 1 éves kortól adható. Átlagon felüli EPA-DHA tartalmának köszönhetően kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény. Magas E- és D-vitamin tartalmú, laktóz, glutén, tejfehérje mentes.

    4 690 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 290 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 290 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 

Szólj hozzá

* Név:
* E-mail cím: (nem publikus)
   Weboldal:
* Hozzászólás:
Kód