Stressz_.jpg

Stressz, szorongás, depresszió

A stressz a szervezetünk reakciója a minket ért külső hatásokra, egyfajta felkészülés az esetleges menekülésre, harcra. Ez rövidtávon hasznos és védelmet biztosít, azonban ha állandósul nagy megterhelést jelent szervezetünknek.

A krónikus stressz érrendszerünket, keringésüket, szívünket támadja elsősorban, de ezekkel összefüggésben az emésztőrendszert, izmainkat és szexuális életünket is negatív hatások érhetik.

Ma Magyarországon 100-ból 13 embernek azonnal szorongás elleni gyógyszert írnak fel, ha stresszel, depresszióval fordul orvosához, ami elképesztően magas szám. Közép-Európában, és elsősorban a magyaroknál, egyébként is átlagon felüli a hangulatjavító szerek használata.

A stressz elsődleges tünetei: jóval kevesebb alvás, étkezés, és mozgás. A kiváltó ok a leggyakrabban egészséggel kapcsolatos, de a munkahelyi körülmények, család és a párkapcsolati problémák is meghatározóak.

A tartós stressz következtében agyunk vérellátása romlik, csökken a koncentrálóképesség, nő a vérnyomás.

Természetes összetételű készítményeink közül kétféle lehetőséget is kínálunk a szorongásos stressz hatékony kezelésére.

Eskimo-3 szorongás, stressz ellen
Arctic Root a stressz ellen

Az omega-3 készítmények és köztük az Eskimo-3 különösen, a leginkább kutatott termékek közé tartoznak, széles alkalmazhatóságuk miatt. Akut stressz esetén az omega-3 halolajak különösen hatékonyak bizonyultak az enyhe depresszió és stresszel kapcsolatos tünetek kezelésében, mindezt természetes úton, mellékhatások nélkül.

Dr. Joseph Hibbeln, a National Insitutes of Health kutatója szerint a depresszió térhódítása közvetlenül kapcsolódik az étkezési szokások megváltozásához, különösen a zsír fogyasztásához. Rámutat, hogy a szója-, kukorica-, pálma- és gyapotmag-olaj használatának óriási mértékű növekedésével az elmúlt 100 évben teljesen megváltozott az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya az étrendben. A szójaolaj fogyasztása például az Egyesült Államokban az elmúlt 100 év során az ezerszeresére nőtt, 1:1-ről 1:16-hez tolva el ezáltal az omega-3-omega-6 arányt. Dr. Hibbeln szerint ez okozza a bajt.

A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki kutatók. Adataik szerint az USA-ban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a depressziós, míg Japánban csak 0.1%: a különbség harmincszoros-ötvenszeres. Tehát, az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Dr. Rudin negyvennégy betege közül majdnem mindegyik arról számolt be, hogy az 1980-as évek elején végzett, 1-2 évig tartó nem hivatalos kísérlet végére nyugodtabbnak és kevésbé feszültnek érezte magát. Dr. Rudin egyike volt az első olyan amerikai orvosoknak, akik betegeiknek omega-3 olajokat adtak, míg az omega-6 olajokat és margarinokat száműzték, vagy mérsékelték az étrendjükben.

Azóta a kutatók felfigyeltek arra, hogy azok a népek, akiknek legfőbb fehérjeforrásuk a hal, igen kevés depressziós megbetegedéssel küszködnek. Joseph R. Hibbeln és Norman Salem, Jr. az Országos Egészségügyi Intézettől megállapították, hogy az észak-amerikai és európai népesség körében tízszer annyi depressziós állapot fordul elő, mint Tajvanon. A halfogyasztás aránya ugyancsak magas, a depresszióé pedig ugyancsak alacsony Japánban és Hongkongban is. Sok neves tudós megegyezik abban, hogy az a riasztó növekedés, melyet az amerikai és európai depressziósok számában tapasztalunk, arra vezethető vissza, hogy túl sok omega-6 olajat és túl kevés omega-3 olajat fogyasztunk.

1996-ban egy ausztrál orvos csoport megvizsgálta tizenkét depresszióban szenvedő beteg zsírsavszintjét, és megállapította, hogy minél súlyosabb depresszióban szenvedett egy beteg, annál magasabb volt az omega-6 AA szintje az omega-3 EPA-hoz képest. Az EPA, ha DHA halolajjal együtt adagoljuk, nagy szerepet játszik az AA-ból átalakuló eicosanoidok túltermelődésének megakadályozásában.

Sokan úgy gondolják, hogy a szülés utáni depresszió részben az anya DHA-hiányának a következménye is lehet, ha terhessége alatt túlságosan kevés omega-3 olajat fogyasztott. Továbbá az alkoholizmust kísérő súlyos depresszió is összefügghet az omega-3 olajokkal, hiszen az alkohol kimeríti az agy DHA-tartalékait.

Az agy szinte teljes egészében zsírból áll, így egyértelmű, hogy a zsírfogyasztás hatással van az agy összetételére, különösen az ioncsatornákéra, ezek viszik ugyanis a jeleket az agyból és az agyba. Arra is van bizonyíték, hogy az omega-3 zsírsavak alacsony szintje a hangulatért felelős szerotonin-hormon alacsony szintjével jár együtt. Dr. Hibbeln hipotézisét alátámasztja az a tény, hogy a depresszió előfordulása sokkal ritkább a halat nagy mennyiségben fogyasztó országokban.

A hal, különösen a zsíros mélytengeri hal, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, gyakori fogyasztása visszatolhatná az arányt az ideális 1:1-1:10 közé.

 • Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény*, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható! *Vadhalászat során kifogott mélytengeri halak olajából készült, fenntartható halászatból származó, Friend of the Sea minősítéssel rendelkező...

    4 390 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  5 490 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    5 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  3 590 Ft‎

  Prémium összetételű és hatékonyságú omega-3 készítmény, kiemelkedő EPA és DHA tartalommal a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésére. Egészségpénztári számlára is megvásárolható!

    3 590 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény. 12 éves kortól szedhető

    8 490 Ft‎ (27% ÁFA-val)

 • Előnézet
  7 790 Ft‎

  Az Eskimo-3 Brainsharp halolaj természetes összetevői segítségével támogatja az egészséges agyműködést és segíti a koncentrációt. Az Eskimo-3 Brainsharp fő összetevője az Eskimo-3 természetes, stabil halolaj. Magas E- és D-vitamin, Q10, GLA tartalmú készítmény.

    7 790 Ft‎ (27% ÁFA-val)

Az Arctic Root rózsagyökér kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásáért.

Az Arctic Root a Rhodiola rosea (rózsagyökér) természetes termesztésből származó, minőségi kivonatát tartalmazza.

A rózsagyökér hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához, segíti a keringési rendszer működését, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátását, antioxidáns hatásán keresztül gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat, ezáltal védi a sejtek normális működését.

Klinikailag bizonyított hatása, hogy növeli a koncentrációt, és segíti a stressz leküzdését.

Az Arctric Root 2003-tól 5 egymást követő évben nyerte el kategóriájában az év terméke kitűntetést, a Svéd Egészségügyi Tanácstól.

A rózsagyökér fogyasztása jelentősen csökkenti a mentális fáradtságot, fokozza a pszichikai éberséget. Ezt 2013-ban egy svéd és orosz orvosokból álló csoport bizonyította be egy egyetemistákon, vizsgaidőszak alatt végzett kontrollcsoportos placebo teszten.

A rózsagyökér segít legyőzni a stresszel járó hangulatingadozásokat és ebből kifolyólag pozitívan hat az alvás funkcióira is. A 2008-as amerikai orvosi vizsgálat célja az volt, hogy feltárják a rózsagyökér szorongással kapcsolatban milyen hatást fejt ki a szervezetben.

 • Az Arctic Root rózsagyökér (rhodiola rosea) kivonatot tartalmazó kapszula segít a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásában. Csökkenti a levertség és kimerültség érzését, gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat. Ötszörös "Év terméke" díjas készítmény.

    6 990 Ft‎ (27% ÁFA-val)