Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Itt a nyári szünet, és ötleted sincs, mi legyen a gyerkőccel?

A szülők egyik legnagyobb kihívása a nyári szünet megoldása. Ha a nagyszülők tudnak segíteni és a szülők is mobilisabbak, esetleg home office-ban dolgoznak, akkor viszonylag könnyebb dolga van a családnak. De még ilyen esetben is le kell kötni a gyermeket 10 hétre. Milyen lehetőségeid vannak szülőként a nyári szünetre?

Az egyik legegyszerűbb megoldás a nyári tábor, viszont ezeket időben le kell foglalni, és sajnos a legnépszerűbb táborok gyorsan betelnek. Létezik "ottalvós" és napközis nyári tábor is. Napközis táborból sokkal több van, és rendszerint a helyi önkormányzat vagy a suli szervezi. Azért is érdemes időben átbeszélni a gyermekkel a nyári táborokat, mert gyakran a lurkók már tisztában vannak a lehetőségekkel, és elképzelésük is van, hova szeretnének menni. Viszont a nyári táborral nem lehet lefedni az egész nyári szünetet. Mi legyen a nyár többi részében?

A nagyon pici gyermekeknek természetesen az ovi megoldás, hiszen óvoda nyáron is nyitva van, csak néhány hétre zár be, a nagyobbakat viszont le kell valahogy foglalni.

Kiváló megoldás, ha a szülők összeállnak és beosztják a napokat, heteket, hogy kinél mikor lehetnek gyerkőcök. Ez a szülőknek is hatékony és kényelmes megoldás, illetve a gyermekek is „bandázhatnak”. Ráadásul, ha több gyerkőc van együtt, akkor a szülőknek nem is kell kifejezetten azon gondolkodniuk, hogy kössék le őket, hiszen csoportosan könnyebben elfoglaljak magukat.

 

Mivel lehet őket lekötni?

 

  • Kézműveskedjenek, rajzoljanak, agyagozzanak! Ezek csupa olyan tevékenységek, amikben a gyermekek kiélhetik a kreativitásukat, és órákra lefoglalja őket.
  • Készítsenek papírsárkányt, amit aztán a hűvösebb délutáni órákban ki próbálhatnak.
  • Ha van saját udvarotok, szerezzetek be egy pancsolót. A siker és a móka garantált.
  • Menjetek kirándulni, biciklizni vagy strandolni!
  • Hagyjátok őket unatkozni! Furcsán hangozhat, de a gyerkőcök feltalálják magukat, ha unatkoznak.

Arról se feledkezzetek meg, hogy a nyári szünet a gyermekeknek nem csak a lazításról szól, sok tanár ad a nyári szünetre kötelező olvasmányt. Ezeket a könyveket osszátok le a 10 hétre, így nem az utolsó héten szembesültök vele, hogy mennyi mindent kellett volna kiolvasni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyerekkel az élet

Keresés