Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás

A megfelelő folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, ez tény! A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás minden életkorban tudatosságot igényel. Gyermekkorban ennek kialakítása a szülő feladata: figyelnie kell a mennyiséget, kínálni kell, élménnyé, örömtelivé tenni, és jó példát mutatni. A kisgyerekeknél ezt egy kedvenc pohár, vagy vidám kulacs segítségével tudjuk elérni. Sajnos nem elegendő a gyerek szomjúságérzetére hagyatkozni, hiszen a szervezet a szomjúság útján már csak akkor jelez, amikor már létrejött a folyadékhiány.

A folyadékháztartás a szervezet számos működésére hatással van: a vérnyomásra, a vese működésére, a hőszabályozásra, az emésztési folyamatokra, a mozgásszervrendszerre, az ízületek egészségére és az idegrendszerre. Így szervezetünk hidratáltsága nem csak a fizikai, de szellemi teljesítőképességünket is meghatározza.

Mivel szervezetünk a folyadékot nem tudja elraktározni, így azt folyamatosan pótolni kell minden életkorban!

Mennyi folyadékra van szüksége a gyerekeknek?

Ajánlott folyadékfogyasztás korosztályonként

Korosztály

Fiúknak

Lányoknak

2-3 éves

1,3 liter

4-8 éves

1,6 liter

9-13 éves

2,1 liter

1,9 liter

14-18 éves

2,5 liter

2 liter

Forrás: MDOSZ

Természetesen a napi folyadékszükségletet befolyásolják a külső környezeti hatások (hőmérséklet, napsütés), az egészségi állapot (betegségek és a láz), a fizikai aktivitás. Ahogy a fenti táblázat értékeiből is látjuk, elmondható, hogy a nagyobb testtömeg, nagyobb mennyiségű folyadékot igényel.

Milyen folyadékokból álljon a napi fogyasztás?

A szükséges folyadék mennyiség 25%-a az elfogyasztott ételek nedvességtartalmából, a fennmaradó 75% az elfogyasztott italokból kell, hogy a szervezetbe jusson. A folyadékbevitel alapját a tiszta víz, és az ízesítetlen natúr tea, egy harmadát a tej és tejtermékek, és a legkisebb részét valódi, cukrozatlan gyümölcslé kell, hogy alkossa.

Nekünk, felnőtteknek is figyelnünk kell magunkra, ránk is veszélyes a dehidratáció, mert elsodródunk a mindennapi eseményekkel. Egészségügyi szakdolgozók körében végzett kutatás eredményei szerint, már a munkavégzés kezdetén a vizsgálatban résztvevők 36%-a dehidratált volt, munkaidő végére az arány 45%-ra nőtt. Ha ez a dehidratált állapot krónikus szokássá válik, akkor komoly egészségügyi következményei lehetnek. Tehát készüljünk tudatosan a nap során a folyadék fogyasztásra, vigyük magunkkal, használjunk applikációt, emlékeztessük magunkat a folyamatos folyadék pótlásra. 

Az idősek több okból is esendőbbek a kiszáradás szempontjából. Kiszáradásra hajlamosító gyógyszerek, megváltozott élettani folyamatok – csökkent kiválasztás és vesefunkciók, valamint a nagy mértékben csökkent szomjúság érzet miatt is. Itt újra a felnőtt családtagokra hárul a felelősség, hogy segítsük az időseket a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásában. Fontos, hogy minél több magas folyadéktartalmú élelmiszert fogyasszanak, ezt levesek, főzelékek, mártások, pudingok kínálásával tudjuk elérni, amiket a legtöbben szívesen is fogyasztanak.

Ma már elismert tény, hogy a dehidratált állapotnak minden életkorban nagyon komoly egészségügyi veszélyei vannak, de talán a legmegrendítőbb az a kutatási eredmény, hogy a dehidratált állapot idős korban 6-szorosára növeli a halálozás kockázatát. (Forrás: El-Sharkawy AM; Watson P; Neal KR; Ljungqvist O; Maughan RJ; Sahota O; Lobo DN. Hydration and outcome in older patients admitted to hospital (The HOOP prospective cohort study); Age and Ageing 2015; doi: 10.1093/ageing/afv119.)

Hidratációs index – hallottál már róla?

Innivalók folyadékháztartásunkra gyakorolt hatása alapján alakították ki, a glikémiás index mintájára. A hétköznapokban könnyen elérhető innivalók, mint a tej, kávé, tea, koffeintartalmú üdítők, szénsavas ásványvíz, narancslé hatását viszonyították a szénsavmentes ásványvíz fogyasztásához. A tej és a valódi teljes gyümölcs tartalmú narancslé hidratációs indexe magasabb (jobb) lett, mint a szénsavmentes ásványvízé, a többi innivaló vonatkozásában nem sikerült jelentős különbséget kimutatni. Azt mondhatjuk, hogy a szervezet folyadék egyensúlyára gyakorolt hatása tekintetében ez utóbbiak megfeleltethetőek a sima víznek.

Ha fáj a fejünk, fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, gondoljunk arra, hogy lehet, hogy a szervezetnek folyadékra van szüksége, hiszen ezek a dehidratáció jelei. Igyunk meg egy pohár vizet szépen lassan, kortyonként elfogyasztva, ezzel segítve a folyadék optimális hasznosulását. Ne nyúljunk egyből gyógyszerek után.

Ugye Te is figyelsz a megfelelő folyadékbevitelre?!

 

Forrás: MDOSZ – Szűcs Zsuzsanna

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Érdekességek

Keresés