Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sikeres koleszterincsökkentés 10 pontban

A magas koleszterinszint lehet örökletes (egy angliai kutatás szerint - amelynek eredményeit Dr. Ray az Európai Atherosclerosis Társaság 2019-es kongresszusán ismertette - a lehetséges örökletes magas koleszterinszintű emberek esetében 1,9-szer magasabb volt a szív- és érrendszeri eredetű, idő előtti halálozás veszélye, mint azok esetében, akiknél már diagnosztizálták a betegséget), de a többi szív- és érrendszeri megbetegedéshez hasonlóan okozhatja a nem megfelelő életmód is: egyoldalú táplálkozás, a túl zsíros ételek fogyasztása, mozgáshiány és a túlzott alkoholfogyasztás is.

Külső tünete általában nincs, ritkán fordul elő, hogy az arcon, szemhéjak környéken sárgás bőr alatti lerakódások jelennek meg. Ezért fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, mert csak laborvizsgálatokkal mutatható ki, ha a vérben megemelkedik az úgy nevezett rossz koleszterin, az LDL értéke.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk általánosságban a koleszterinnel, annak normál értékeivel és a koleszterincsökkentő gyógyszerek hatásmechanizmusával, előnyeivel és lehetséges mellékhatásaival, így most elsősorban nem erről, hanem a betegség megelőzéséről szeretnénk írni.
 

KOLESZTERINCSÖKKENTÉS 10 PONTBAN


1. Az elsődleges szempont az egészséges, tudatos életmód. Persze vannak olyan esetek, ahol gyógyszeres kezelésre is szükség van, de életmódunk megreformálásával csak segíthetünk magunknak.

2. Elengedhetetlen a testmozgás! A rendszeres sportolás csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, emellett segít a fogyásban és erősíti a szívizomzatunkat is!

3. Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú ételeket.

4. Alakítsunk ki egészséges, rostokban gazdag, zsírban szegény táplálkozást.

5. Törekedjünk mindig az optimális testsúlyunk megtartására. Tudtátok, hogy már 3 kg súlycsökkenés is mérhető koleszterinszint-csökkenéssel jár?

6. Lehetőleg hagyjuk el káros szenvedélyeinket, például a dohányzást, alkoholfogyasztást. A dohányzás érszűkítő hatása magas koleszterinszinttel még nagyobb veszélyt jelent szervezetünkre.

7. Köztudott, hogy koleszterin szintünk örökletes tényezőktől is függhet, ezért fontos eljárnunk rendszeres szűrővizsgálatokra is, már 20 éves kortól!

8. Kövessünk omega-3 zsírsavakban gazdag diétát és mindig ügyeljünk rá, hogy az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya nagyjából egyensúlyban legyen! 

9. Fogyasszunk nyers fokhagymát vagy (ha nem szeretjük, nem szeretnénk fokhagyma illatba burkolózni vagy gyomrunk nem bírja a fokhagymát) stabilizált allicint tartalmazó fokhagyma kapszulát!

10. A zöldségek és gyümölcsök, magvak és növényi olajak kapjanak állandó helyet étkezésünkben, ezek ugyanis növényi szterolok és sztanolokat tartalmaznak, amik képesek blokkolni a koleszterin felszívódását és így csökkenteni koleszterinszintünket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés