Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Legyél Te is környezettudatos!

A környezettudatos életmód legegyszerűbb lépése a konyhád felülvizsgálata. Nem csak a szemetesedet kell megvizsgálnod, hanem a hűtődet, kamrádat és a vásárlási szokásaidat is. Amikor megtervezed a heti étrendjét a családodnak, és összeírod a bevásárló listádat, akkor érdemes szétnézni elsőként a kamrában és hűtőben, hogy ott mi lapul, ami le fog járni, vagy fel van bontva, és időszerű lenne felhasználni. Hiszen ha lejár vagy felbontva megromlik az alapanyag, akkor az a kukát "eteti" nem pedig a családot. Ha ezt minden alkalommal megcsinálod, már tettél egy lépést afelé, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben. A következő lépés, ha már a hűtő környékét vizsgálod, hogy átgondolod, tényleg kell akkora adagot főzni? Valóban meg fogjátok enni a harmadik napon is azt az ételt, ami a hűtőben lapul? Sok háztartásban ez is kihívás: annyit főzni, amennyit tényleg el is fogyaszt a család. Máris kevesebb szemét landol hétről-hétre a kukában. Ez nem csak környezettudatossági kérdés, ezek a lépések óvják a pénztárcádat is!

Mi a következő? Még mindig csökkenthető a szemetes tartalma. Komposztálj!

Milyen tipusú anyagok kerülnek a kukádba? 

 

A szelektíven gyűjthető hulladékok kiválogatása mellett könnyedén hasznosíthatod a szerves hulladékot. A háztartásokban keletkező szemét 30-50%-át szerves anyagok teszi ki, így ennek újra hasznosításával látványosan csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége, és közben a növények számára hasznos anyagok keletkeznek.

Mi kerülhet a komposztba?

Zöldség, gyümölcs, virág, teafű, kávézacc, kerti zöldhulladék. Figyelj rá, hogy állati eredetű ne kerüljön bele. Kivétel ez alól a tojáshéj, amit, ha lehet összetörve tegyél a komposztba. A déli gyümölcsök héját sem érdemes beletenni, mivel azokat vegyszerekkel kezelik, hogy a szállítás során ne romoljanak meg.

Ha van kerted, válassz egy jól szellőző, lehetőség szerint árnyékos területet a komposzt tároló telepítéséhez. Feladata, hogy egyben tartsa a halmot, de közben a szellőzését is biztosítania kell. Könnyen kialakítható raklapokból, vagy akár cölöpök és drótháló segítségével is el tudjátok készíteni. De létezik erkélyre készült komposztáló is, illetve sok olyan lehetőség van, amelyet akár a konyhádban is tarthatsz. A lakáson belülre szánt komposztáló rendelkezik szagsemlegesítéssel, így nem kell aggódnod, hogy kellemetlen szagok belengik a konyhát. (A gilisztás komposztálón kívül is vannak lehetőségek otthoni komposztálásra!)

Az otthoni komposztálás nagyon jó eszköze gyermekeink környezettudatos nevelésének is. Közelebb hozza őket a természethez, hiszen rövid idő alatt megfigyelhetik hogyan válik a szerves hulladék talajjá. A megfigyelés és megismerés folytán talán a kevésbé „népszerű” állatokat, mint az ászkákat, gilisztákat is megszerethetik.

Ha a zöldségek és gyümölcsök tápanyagait szeretnénk még komposztálás előtt, a táplálkozásunk során minél inkább hasznosítani, akkor a szerves hulladék mennyiségét azzal is csökkenthetjük, hogy csak azt hámozzuk, vagy pucoljuk, amit tényleg szükséges. A Magyarországon, ellenőrzött körülmények között termesztett, vagy még inkább a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök egy része a héj eltávolítása nélkül, alapos mosás, esetleg dörzsölés után is fogyasztható. Ilyenek például a cukkini, az uborka, a gomba, burgonya, a répa, a padlizsán, az alma, a körte. Ha mégis engedsz inkább a hámozás szokásának, akkor a zöldségek héjából készíthetsz zöldség alaplevet, amit később levesekhez, mártásokhoz, főzelékek készítéséhez használhatsz fel. A gyümölcsök héjából smoothiek, vagy édességek készülhetnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés