Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi is az a Pufanox® és miért van rá szükség a halolajakban?

RÖVIDEN A PUFANOX®-RÓL


A Pufanox® egy természetes E-vitamin keverék, melyet az Uppsalai Egyetem kutatói fejlesztettek ki Tom Saldeen professzor vezetésével, és amit aztán a Cardinova gyár (később: Bringwell Sverige AB) szabadalmaztatott.

A kutatók megfigyelték, hogy még a megfelelően kinyert és megtisztított omega-3 készítmények is különböző minőségűek és hatásfokúak. Vizsgálataik során rájöttek, hogy ezt a különbséget a termékek eltérő stabilitása (oxidációnak való ellenállás) okozza. Ez a felfedezés hívta életre egy olyan segédanyag kifejlesztésének ötletét, amely megfelelően stabilizálja a halolajat, így garantálhatóvá téve annak minőségét.

A több év alatt kifejlesztett világszabadalom különlegessége abban rejlik, hogy optimális arányban tartalmazza a különböző típusú tokoferolokat, így a halolaj visszanyeri teljes antioxidáns profilját a tisztítás után, és a lehető legjobban képes kifejteni pozitív hatásait, úgy mint

- szív- és érrendszeri betegségek kiegészítő kezelése,
- szívritmuszavar, szívinfarktus, valamint vérrögképződés és érelmeszesedés megelőzése, a már kialakult tünetek kezelésének kiegészítése,
- magas koleszterinszint csökkentése,
- bőrbetegségek (pl. ekcéma, pszoriázis, hajhullás, stb.) megelőzése és kiegészítő kezelése,
- ízületi gyulladások (pl. reumatoid artritisz) kiegészítő kezelése.

Ez azt jelenti, hogy ha a mixtúrát természetes, tiszta halolajhoz adjuk, az felbontás után, szobahőmérsékleten 200 napig garantáltan megőrzi stabilitását, azaz nem avasodik meg sem az üvegben, sem a testen belül.
 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG ARRA, HOGY E-VITAMIN KERÜLJÖN A HALOLAJBA?


A természetes halolaj tisztítása
 egy többlépéses, bonyolult folyamat, melynek során elkerülhetetlenül elvész a halolajban található természetes antioxidánsok egy része. A sejtvédő antioxidánsok szintjének csökkenése rontja a halolaj hatékonyságát, így ezeket mesterségesen kell pótolni. Az antioxidánsok pótlására leginkább a természetes E-vitamin képes, amit ha megfelelő mennyiségben és arányban adagolunk a tiszta halolajhoz, képes megerősíteni annak stabilitását.
 

MIK IS AZ ANTIOXIDÁNSOK ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉGÜNK?


Az antioxidánsok a szervezetünkben fellépő oxidációs folyamatok lassításáért, megakadályozásáért felelős anyagok. A szervezet maga is termel antioxidánsokat az anyagcsere során természetes úton létrejövő szabadgyökök ellen, annyit viszont képtelen előállítani, hogy felvehesse a harcot a mai életvitel következtében (stressz, helytelen táplálkozás, légszennyezettség, stb.) „elszaporodott” szabadgyökökkel szemben.
 

Sejtjeink, szöveteink naponta körülbelül 10 000 alkalommal vannak kitéve a szabad gyököknek nevezett agresszív atomcsoportok támadásának – állítják a kutatók.


Testünknek
 ilyenkor külső segítségre van szüksége. Hogy az egyensúly helyreállhasson, pótolnunk kell az antioxidáns tulajdonságokkal bíró anyagokat, így tehermentesítve saját antioxidáns rendszerünket.

Az antioxidánsok a fentieken túl nagy szerepet játszanak energetikai folyamatainkban, a DNS épségének megőrzésében, az öregedési folyamatok lassításában és a szervezet méregtelenítésében, de egyre nagyobb szerepet kapnak a rákutatásban is, mint prevenciós tényezők.

A legjobb külső antioxidáns források a(z)
      - nyers zöldségek és gyümölcsök,
      - vitaminok (A, E, C),
      - ásványi anyagok (vas, szelén, cink, Q10, réz, mangán, magnézium),
      - a flavonoidok, és
      - a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3, omega-6).

Amennyiben természetes táplálék útján nem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, étrend-kiegészítők szedésével érhetjük el az optimális szintet.
 

A MEGAVASODOTT HALOLAJ HATÁSA A SZERVEZETRE


Sajnos ma is rengeteg olyan halolaj található a piacon, ami már akár megvásárláskor avas, vagy a felbontás után avasodik meg, mert az olaj nincs megfelelő E-vitamin keverékkel dúsítva. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ha az EPA és DHA zsírsavak nincsenek körülvéve a megfelelő antioxidánsokkal, avasodási folyamatokat indíthatnak a szervezetben, ez pedig olyan mellékhatások sorához vezethet, melyek akár évekkel a szedést követően is jelentkezhetnek.

A folyamatot a szervezetben megtalálható szabadgyökök katalizálják a peroxidációra hajlamos omega-3 zsírsavaknál, melyek kettős kötései melletti szénatomjainak C-H kötései gyengébbek, így a szabadgyök-reakciók kezdeti lépése, a hidrogénelvonás könnyebben végbemegy.
 

Tipp: Ha teheted, folyékony kiszerelésű halolaj készítményt válassz! Amennyiben mégis kapszulát vásárolsz saját vagy gyermeked részére, a szedés megkezdése előtt nyiss fel 1 kapszulát és kóstold meg a benne található olajat. Ha avas ízt érzel, ne szedjétek be a többit!


Amennyiben instabil terméket használunk, az oxidáció még a halolaj működésbe lépése előtt bekövetkezik, így az elveszíti jótékony hatását, sőt hosszú távon fogyasztva tovább ronthatja a kardiovaszkuláris betegségek állapotát.
 

Tipp: Ha nem tudod, melyik gyártó termékét vásárold meg, olyat válassz, aminek tisztaságát klinikai kísérletek igazolják.
 

AZ ESKIMO HALOLAJAKBAN TALÁLHATÓ PUFANOX® ÖSSZETÉTELE


A Pufanox®
 az Eskimo halolajakat gyártó és forgalmazó svéd Cardinova (ma: Bringwell Sverige AB) cég világszabadalma , amit a stabilitás és a frissesség megőrzése érdekében kevernek a megtisztított olajhoz. Különlegessége abban rejlik, hogy optimális arányban tartalmaz alfa-, delta, és gamma-tokoferolt. Amellett, hogy segítségével a halolaj legalább 200 napig friss marad felbontás után szobahőmérsékleten tárolva, növeli az értágító prosztaciklin arányát az érösszehúzó tromboxánnal szemben.

A Pufanox® keverék összetevői közt megtalálható a szójalecitin, a tokoferol komplex, az alfa tokoferol, a rozmaring kivonat és az aszkorbil palmitát – fontos azonban megjegyezni, hogy attól, hogy egy halolaj tartalmazza a fenti összetevők valamelyikét, esetleg többet is közülük (vagy akár mindet), az még nem tartalmaz Pufanox®-ot, és egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő stabilitási értékkel rendelkezik!

Figyelem! A Pufanox® összetevőinek arányát tartalmazó titkos receptúrát kizárólag a Bringwell Sverige AB ismeri és használja.

Lássuk, miért kerültek bele ebbe a keverékbe az egyes összetevők, milyen pozitív tulajdonságokkal bírnak a szervezetre!

szójalecitin (E322) egy természetes anyag, amit a szójababból nyernek ki. Mivel a sejthártya nélkülözhetetlen eleme, szinte minden életfunkcióban nélkülözhetetlen. A zsírokat szállító fehérjék egyik fő alkotóelemeként szerepet játszik a zsírsejtek lebontásában, megakadályozza, hogy a májban nagy mennyiségű zsír rakódjon le. Ha a zsírbontás nem megfelelően zajlik, a zsírok felhalmozódnak és megavasodnak. Az avas zsírok, olajok pedig káros szabad gyököket termelnek a szervezetben. A zsírokra gyakorolt pozitív hatása miatt a Pufanox® egyik alapeleme.

A Pufanox®-ban megtalálható tokoferolok keveréke (E306)  legalább 7 különféle tokoferolból áll, melyek dúsított természetes kivonata az E306 jelölést viseli. A természetben főként olajos növények termelik, a zsírokat védi az oxigén károsító hatásától.

A tokoferol egy természetes eredetű, a szervezetünk számára létfontosságú mikrotápanyag, tulajdonképpen nem más, mint az E-vitamin kémiai elnevezése. Különböző növények termelik, ezekből vonják ki természetes úton. A tokoferol az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. A természetes E-vitamin nyolc különböző tokoferolt, és négy különböző tokotrienolt tartalmazhat, melyeknek alfa, béta, gamma és delta formája is létezik.

Az alfa-tokoferolt (E307) az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidáns. Hasznosulása jó, azonban egyoldalú szedése csökkenti a szövetek gamma-tokoferol szintjét. Az E-vitamin (d-alfa-tokoferol) képes meggátolni a szervezetben a szabadgyökök képződését, de a már jelen lévőket nem képesek semlegesíteni. Azonban a gamma-tokoferol erre is képes és sok egyéb többlethatással is rendelkezik az alfa-tokoferolhoz képest.

Figyelem! A szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin, ennek ellenére a legtöbb halolaj készítmény - az olcsóbb előállítási költségek miatt - szintetikus E-vitamint tartalmaz. Az Eskimo család minden tagja természetes E-vitaminnal van dúsítva.

rozmaring kivonatot (E392) a növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásával, és azok tisztításával állítják elő.  A rozmaringkivonat több összetevője bizonyított antioxidáns hatással rendelkezik, a benne található karnozinsav hatékonyan gátolja a zsírok avasodását.

Az aszkorbil palmitát (E304) a palmitát nevű zsírsav és az aszkorbinsav (C-vitamin) kombinációjaként jön létre. Zsírkészítményeknél antioxidáns hatása miatt alkalmazzák, az avasodás megelőzése érdekében. Kifejezetten hatékony a sok telítetlen zsírsavat tartalmazó olajok esetében. Erősíti más antioxidánsok (pl. az alfa-tokoferol) hatását.

Az antioxidánsok (E300-321) az élelmiszerek eltarthatóságának idejét növelik, megakadályozzák, hogy az oxigén reakcióba lépjen az élelmiszerek összetevőivel.
 

ÖSSZEGZÉS


Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a mai rohanó világban, ahol a külső és belső faktorok (pl. stressz, légszennyezettség, stb.) miatt nagyságrendekkel nagyobb számban vannak jelen szabad gyökök a szervezetünkben, mint amennyivel az fel tudná venni a versenyt, elengedhetetlen, hogy támogassuk testünk védekező rendszerét.

A Pufanox® egy olyan speciális antioxidáns keverék, amely azáltal, hogy pótolja a halolajból a tisztítási folyamat során elveszett antioxidánsokat, meggátolja, hogy a halolaj megavasodjon, elveszítse jótékony hatásait és problémákat okozhasson a szervezetben. Ennek köszönhetően a Pufanox®-szal dúsított halolajak stabilitási értékei kiemelkedő eredményeket értek el független vizsgálatokon.

Nem megfelelő stabilitási értékekkel rendelkező halolajak fogyasztásával ahelyett, hogy segítenénk szervezetünket a szabad gyökök ellen vívott harcban, tovább rontjuk a helyzetet, ugyanis ezeknél a halolajaknál a szervezetben könnyen elindul a peroxidációs folyamat.

Halolaj vásárláskor tehát mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő stabilitási értékekkel rendelkező, természetes E-vitamin keverékkel dúsított halolajat válasszunk, lehetőleg olyat, aminek hatását klinikai vizsgálatok bizonyítják. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Érdekességek

Keresés