Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi kerül az üvegbe? – III. rész: E-számok az Eskimo Kids olajban

A HALOLAJAKRÓL


Mint azt már sokan tudjátok, az omega-3 készítmények esetében kiemelten fontoshogy jó minőséget válasszunk, ugyanis a nem megfelelő alapanyagokból előállított termék nem várt mellékhatásokat okozhat. A fokozott figyelemre azért van nagy szükség, mert az EPA és a DHA zsírsavak rövid idő alatt megavasodnak, ezek a szervezetbe jutva pedig elősegíthetik a káros szabadgyökök képződését.

A folyékony halolajaknál általában nincs ezzel probléma, ugyanis ilyen formában bevéve rögtön érezni az avas ízt, így még rögtön a kúra kezdetekor fel lehet függeszteni a szedést, a kapszulázott termékeknél viszont már jóval elővigyázatosabbnak kell lennünk.
 

Tipp: Ha teheted, folyékony kiszerelésű halolaj készítményt válassz, ha viszont mégis kapszulát vásárolsz saját vagy gyermeked részére, a szedés megkezdése előtt nyiss fel 1 kapszulát és kóstold meg a benne található olajat. Ha avas ízt érzel, ne szedjétek be a többi kapszulát!


Lássuk, hogy készülnek az Eskimo Kids halolajak!
 

1. A HALÁSZAT


Az Eskimo termékcsalád kizárólag vadhalászat során begyűjtött szardíniák és szardellák olaját használja fel termékeihez, melyek az Antarktisz melletti mély, hideg óceáni vizekben jönnek világra, és innen indulnak hatalmas rajokban északnak. Ezek a halak a Humboldt öböl áramlatait kihasználva jutnak el Dél-Amerika partjai mentén Peruhoz, ahol szabályozott formában lehalásszák őket.

A választás 5 okból esett ezekre a halfajokra:

1. Az egyik, hogy mivel nem veszélyeztetett fajok, halászatuk hosszútávon fenntartható.

2. A másik pedig, hogy ezeknek a halaknak kis méretük (20-25 cm) miatt alacsonyabb a nehézfém szennyezettségük, mint a nagyobb méretű fajoknak. Mivel kevesebb toxin, méreganyag található bennük, sokkal könnyebben megtisztíthatók, így biztonságosan használhatók a termékekhez.

3. Szintén fontos indok, hogy ezek a fajok már fiatal korban halászható méretűek lesznek, így még kevesebb nehézfém akkumulálódik szervezetükben.

4. A halolaj tisztaságához járul hozzá az is, hogy ezek a fajok az Antarktisz menti vizekben jönnek világra, ami a világ egyik legtisztább sósvize. A minimális emberi érintkezés miatt ezekben a vizekben nagyon csekély mértékben van csak jelen a mezőgazdasági vegyszerek, antibiotikumok, hulladék, ami így nem tud beépülni a halak testébe.

5. Mivel vadhalászat során kifogató fajokról van szó, az egyedek szabadon mozoghatnak, nem apró ketrecekbe zárva várják, míg feldolgozzák őket. A szabadban, nagy rajokban vándorló állatok táplálkozása sokkal kiegyensúlyozottabb, és mivel a mélyebb vizekben élnek, magasabb az omega-3 zsírsav tartalmuk, mint a halfarmokon nevelkedő, mesterséges táplálékon élő, antibiotikummal kezelt társaiknak.  

+1. Ezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a vadon élő hidegvízi, mélytengeri halak EPA és DHA zsírsav tartalma a legmagasabb, amit természetes halolaj elérhet (38%).

A halak kifogása a legszigorúbb halászati törvényeknek megfelelően történik, a Bringwell Severie AB cég tagja a Friend of the Sea nevű nemzetközi halászati szervnek, ami garantálja, hogy csak ott, akkor és annyit halásznak, amennyire az engedélyük jogosítja őket.

Maga a halak kifogása előre meghatározott napokon történik, előre meghatározott mennyiségben, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. A napi halászat során kizárólag a kifogástalan minőségű, ép halak kerülnek a feldolgozó üzembe, ahol maga az olaj készül.

Az Eskimo termékek egyedülálló tisztaságának alapja tehát a magas minőségű alapanyagok begyűjtése.
 

2. GYÁRTÁSI FOLYAMAT


Halolaj készítmények előállításánál szinte minden az időzítésen és a gyorsaságon múlik. Ha kifogták a halakat, minden perc számít. Tudniillik minél hamarabb kinyerik az olajat a kihalászott halból, az annál tisztább lesz (ezt az állapotot mutatja a TOTOX érték, amiről később részletesen írunk).

Az Eskimo gyár fokozott figyelmet fordít arra, hogy a partot éréstől számított 4 órán belül megkezdődjön a már kinyert olaj feldolgozása. A nehézfémektől való megtisztítást és a tartósítást Európa egyik legmodernebb üzemében végzik.

A megtisztított halolajhoz itt adják hozzá azokat a természetes összetevőket, amik segítenek a terméket frissen tartani, illetve amik fokozzák annak hatását.

Az Eskimo Kids halolajak esetében ezek az alábbiak.
 

3. ÖSSZETÉTEL


Repceolaj:

A fejlődő szervezet számára az omega-3 zsírsavak mellett omega-6 és omega-9 zsírsavakra is szüksége van az optimális fejlődéshez.

Míg az omega-3 zsírsavak nagy koncentrációban a mélytengeri halak és egyéb tengeri élőlények húsában található meg, az omega-6 és az omega-9 zsírsavakat egyes növényi olajak tartalmazzák.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak együttes alkalmazásét számos kutatás vizsgálta, és mind kimutatta, hogy biztonságos és hatékony mód a szellemi teljesítmény növelésére, az olvasási és tanulási készség javítására. Az optimális omega-3 omega-6 arány 1:2, a termék azért tartalmaz kevesebb linolsavat, mert a fennmaradó szükséges mennyiséget a gyermekek az étkezések alkalmával (magok, olajok, egyes zöldségek) beviszik.

Az omega-9 zsírsavak (egyszeresen telítetlen oleinsav, sztearinsav) olyan, nem esszenciális zsírsavak, amiket a szervezet akkor termel, ha elegendő omega-3 és omega-6 áll rendelkezésére. Ellenkező esetben ezt kívülről, étkezés útján tudjuk pótolni. Legfőbb hatása, hogy hozzájárul az immunrendszer normál működésének, a szív egészségének fenntartásához. A legnagyobb mennyiségben növényi olajak tartalmazzák.

Antioxidánsok/Pufanox®:

Mivel a tisztítási folyamat során elkerülhetetlenül elvész a halolajban található természetes antioxidánsok egy része, így ezeket pótolni kell. Hogy ezek hatását pótolják, és így megerősítsék a termék stabilitását, természetes antioxidáns keveréket adagolnak az olajhoz.

Pufanox® az Eskimo halolajajakat gyártó és forgalmazó svéd Bringwell Sverige AB cég világszabadalma, egy antioxidáns keverék, amit a stabilitás és a frissesség megőrzése érdekében kevernek a megtisztított olajhoz. Különlegessége abban rejlik, hogy optimális arányban tartalmaz az alfa-, delta, és gamma-tokoferolt. Amellett, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a halolaj akár 6 hónapig is friss maradjon felbontás után, növeli az értágító prosztaciklin arányát az érösszehúzó tromboxánnal szemben.

szójalecitin (E322)

A szójalecitin egy természetes anyag, amit a szójababból nyernek ki. Mivel a sejthártya nélkülözhetetlen eleme, szinte minden életfunkcióban nélkülözhetetlen. A zsírokat szállító fehérjék egyik fő alkotóelemeként szerepet játszik a zsírsejtek lebontásában, megakadályozza hogy a májban nagy mennyiségű zsír rakódjon le. Ha a zsírbontás nem megfelelően zajlik, a zsírok felhalmozódnak és megavasodnak. Az avas zsírok, olajok pedig káros szabad gyököket termelnek a szervezetben. A zsírokra gyakorolt pozitív hatása miatt a Pufanox® egyik alapeleme.

tokoferol komplex

A tokoferol egy természetes eredetű, a szervezetünk számára létfontosságú mikrotápanyag, tulajdonképpen nem más, mint az E-vitamin kémiai elnevezése. Különböző növények termelik, ezekből vonják ki természetes úton. A tokoferol az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett.

A természetes E-vitamin nyolc különböző tokoferolt, és négy különböző tokotrienolt tartalmazhat. Mindegyik tokoferolnak és tokotrienolnak alfabétagamma és delta formája is létezik.
 

E-számok: az EU-ban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A tévhitekkel ellentéteben nem feltétlenül jelent rosszat, ha egy élelmiszerben, táplálékkiegészítőben megjelennek bizonyos E-számok, fontos megvizsgálni, milyen számok ezek.

Számozásuk nem folytonos, mert időközben többet is betiltottak közülük. Jelenleg több mint 300 adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban.

Az E-számokat alapvetően 10 csoportra osztjuk őket, mégpedig: színezékek (100-181), tartósítószerek (200-297), antioxidánsok (300-321), savanyúságot szabályozó anyagok (322-386), sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (4500-495), savanyúságot szabályozó anyagok és csomósodást gátló anyagok (500-585), ízfokozók (600-671), antibiotikumok (700-772), egyéb (900-999), kiegészítő anyagok (1105-1510).
 

alfa tokoferol (E307)

Az alfa-tokoferolt az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidáns. Hasznosulása jó, azonban egyoldalú szedése csökkenti a szövetek gamma-tokoferol szintjét. Az E-vitamin (d-alfa-tokoferol) képes meggátolni a szervezetben a szabadgyökök képződését, de a már jelen lévőket nem képesek semlegesíteni. Azonban a gamma-tokoferol erre is képes és sok egyéb többlethatással is rendelkezik az alfa-tokoferolhoz képest.
 

A szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin, ennek ellenére a legtöbb halolaj készítmény - az olcsóbb előállítási költségek miatt - szintetikus E-vitamint tartalmaz.

Az Eskimo család minden tagja természetes E-vitaminnal van dúsítva. 


tokoferolban gazdag kivonat (E306)

A kivonat legalább 7 különféle tokoferolból áll, melyek dúsított természetes kivonata az E306 jelölést viseli. A természeteben főként olajos növények termelik, a zsírokat védi az oxigén károsító hatásáról.

rozmaring kivonat (E392)

A rozmaring kivonatot a növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásával, és azok tisztításával állítják elő.  A rozmaringkivonat több összetevője bizonyított antioxidáns hatással rendelkezik, a benne található Karnozinsav hatékonyan gátolja a zsírok avasodását.

aszkorbil palmitát (E304)

Az aszkorbil palmitát a palmitát nevű zsírsav és az aszkorbinsav (C-vitamin) kombinációjaként jön létre. Zsírkészítményeknél antioxidáns hatása miatt alkalmazzák, az avasodás megelőzése érdekében. Kifejezetten hatékony a sok telítetlen zsírsavat tartalmazó olajok esetében. Erősíti más antioxidánsok (pl. az alfa-tokoferol) hatását.
 

Az antioxidánsok (E300-321) az élelmiszerek eltarthatóságának idejét növelik, megakadályozzák, hogy az oxigén reakcióba lépjen az élelmiszerek összetevőivel.


D-vitamin (kolekalciferol)

A kolekalciferol a D-vitamin egy formája, D3-vitaminnak is nevezik. Sokan nem tudják, de a D-vitamin tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy előanyag, ami hozzájárul a D-hormon termelődéséhez. Hatásukat a vékonybélben, a csontokban, a vesékben és a mellékpajzsmirigyekben fejtik ki.

 

 

Reméljük, cikkünkben sikerült megválaszolnunk minden kérdést az Eskimo Kids halolaj gyártásával, összetételével kapcsolatban, ha azonban van még olyan, amire nem kaptál választ, kérdezd meg bátran!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés