Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi kerül az üvegbe? - I. rész

Egyrészt, nagyon sokan kérdezik tőlünk, másrészt pedig az egyre szigorúbb szabályozásoknak köszönhetően mostmár majdnem minden élelmiszeren fel kell tüntetni mit tartalmaz és honnan származnak az összetevők. Az omega-3 termékeknél ez nem elvárás, mi mégis fontosnak tartjuk, hiszen a nem megfelelő alapanyagból készült omega-3 termékek nem várt mellékhatásokat okozhatnak.

Tudta, hogy a vezető omega-3 készítmények elérhetők kapszula és olaj formában is? És hogy a hazai kínálatban megtalálható készítmények többsége csak kapszulásítva van forgalomban?
Ez azért van, mert az omega-3 EPA-DHA olaj nagyon romlandó, rövid idő alatt megavasodik és fogyasztásra alkalmatlanná válik, akárcsak a piaci romlott hal. Kapszulába zárva azonban nem érezzük mikor lenyeljük, csak a rossz hal íz jön vissza a gyomorból böfögés formájában és persze nem fejti ki a várt hatásokat sem. Továbbá a megavasodott halolaj elősegíti a káros szabadgyökök képződését is a szervezetben.  

Az olajok előállítása sokkal drágább, időigényesebb és jóval több szakmai hozzáértést igénylő folyamat, mint azt az ember elsőre gondolná. Tartósítószert nem lehet használni, nem lehet E-összetevőkkel telerakni, hogy sokáig elálljon. Az Eskimo termékcsalád esetén ezt a svéd gyártó egy világszabadalomnak számító természetes módszerrel, a Pufanox-al oldotta meg. Ennek köszönhetően az Eskimo halolaj kiemelkedően stabillá és ellenállóvá vált az avasodással szemben, garantálva a hatékonyságát. Erről a későbbiekben írni fogunk még.

Érdekes adat, hogy Magyarországon az elérhető több mint 100 féle omega-3 készítményből kevesebb mindössze 4 márka kínál olaj formátumot.

De most nézzük, hogy is néz ki a folyamat, amíg a hal az óceánból eljut a fogyasztókig.

Az Eskimo termékekben található olajat szardíniából és szardellából nyerik ki. Mindkettő a heringfélék családjába tartozik, ovális, hosszúkás testű vadvízi faj, az óceánok, tengerek mélyebb vizeiben érzi jól magát. Hatalmas rajokban mozognak. Kicsi, maximum 20-25 cm méretű halfajok, viszont omega-3 tartalmuk rendkívül magas.
 

TÖBB DOLOG MIATT ESETT EZEKRE A FAJOKRA A VÁLASZTÁS:


1. az egyik legfontosabb, hogy a halászatuk hosszútávon fenntartható. Nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, és a nagyon szigorú halászati szabályoknak köszönhetően úgy tűnik, ez így is marad. Az Eskimo készítmények gyártója, a Bringwell-Cardinova tagja a Friend of the Sea nemzetközi halászat felügyeleti szervezetnek, amely jelenleg a világ halászatának több mint az 50%-át felügyeli. Ez igazolja, hogy az adott vállalat betartva a szabályokat csak ott, akkor, olyan hálóval és annyi halat fog ki, amennyire engedélye van. A Friends of the Sea engedély az általánosan elfogadott és javasolt nemzetközi mércéje a halolaj, omega-3 és halhús előállításnak világszerte.

2. kis méretüknél fogva eleve alacsonyabb a nehézfém szennyezettségük. Minden halban, különösen a tengeri fajokban sokféle toxin, méreg, PCB található, ami az emberi szervezetbe kerülve, felhalmozódva komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezektől meg kell tisztítani a kinyert olajat. Minél nagyobb méretű a hal, annál több nehézfém rakódik le a húsában, annál nehezebb biztonságosan megtisztítani.

3. relatív fiatal korban elérik a halászható méretet, ekkor fogják ki őket. Ez szintén abból a szempontból fontos, hogy nincs ideje a nehézfémeknek, méreganyagoknak lerakódni a hashúsban.

4. vadvízi, mélytengeri fajok, amelyek az Antarktisz menti vízekben ívnak le, születnek. Ez azért fontos, mert ez jelenleg a világ egyik legtisztább sósvize, a csekély emberi jelenlét, a gyárak hiánya miatt sokkal tisztább, mint az egyenlítő menti melegebb vizek. Ezekbe a vízekbe minimális jut a szárazföldről származó mezőgazdasági vegyszerekből és az antibiotikumokból.

5. szabadon, nagy rajokban mozognak, nem halfarmokon, zárt ketrecekben nőnek fel. Ennek köszönhetően egészségesebb a táplálkozásuk és magasabb az omega-3 tartalmuk, mint a farmokon nevelt halaknak. Nincs antibiotikumos kezelés, nincsenek fertőzések. Sajnos az antibiotikummal kezelt állatokból szervezetünkbe is jut bőven a gyógyszer hatóanyagából, akkor is amikor egészségesek vagyunk és nincs rá szükségünk. Ez hozzájárul a fertőző baktériumok antibiotikum ellenállásának kialakulásához. Így, ha megbetegszünk és antibiotikumot ír fel az orvos, akkor nagyobb eséllyel lesz a károkozó baktériumokkal szemben hatástalan a gyógyszerünk.

A fentiek azért is különösen fontosak, mert az omega-3 sejtjeink egyik fontos építő eleme, az egészséges sejtműködésünk garanciája. A földrajzi és geológiai magyarázatok mellett van még egy kiemelten fontos dolog. A hidegvízi, mélytengeri halak 38%-os omega-3 EPA-DHA tartalma a legmagasabb, ami a természetben megtalálható. A többi összetevő antioxidáns, E-vitamin, és a halakban található egyéb fehérje, vitaminok. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetben az Eskimo-3 vagy Eskimo Kids ki tudja fejteni jótékony hatásait.

Az elmúlt 20 év klinikai vizsgálatai, orvosi tanulmányai, teszt elsőségei mind azt igazolják, hogy ez a vadhalászatból származó két mélytengeri halfajta az ideális választás. Ma Magyarországon az Eskimo-3 felnőtt halolaj az egyetlen, amely gyógyhatású készítmény besorolással rendelkezik és egészségpénztárra is megvásárolható.

A legjobb persze az lenne, ha nem lenne szükség ilyen kiegészítőkre, hanem az étkezésekkel meg tudnánk oldani a szükséges EPA-DHA bevitelt. Magyarországon frissen fogott tengeri halat csak nagyon kevés helyen és irreálisan drágán (az édesvízi halakhoz képest 2-3x áron) találunk. De igény sincs rá, hiszen egyébként sem vagyunk nagy halfogyasztó nemzet, az EU-ban minálunk fogy a legkevesebb. Szív- és érrendszeri megbetegdésekben viszont az élen állunk, mert a hal helyett főleg omega-6 tartalmú ételekből eszünk rendszeresen.

Sokat beszélgetünk a fentiekről a kollégákkal, sok számot, statisztikát elemzünk, hiszen az omega-3 hiány sok betegségnek az egyik fő kiváltó oka lehet. Hosszú távú, megnyugtató megoldásként az életmód váltás merült fel, amely hangsúlyozza a megfelelő étkezést és a mozgás fontosságát. Amennyiben fiatal kortól sikerül ennek szellemében nevelni a gyerekeket, akik ugyancsak ezt a szemléletet adják tovább a sajátjaiknak, akkor csökkenhet a ma még népbetegségnek számító gyulladásos, szív- és érrendszeri alapú megbetegedések száma. Az életmód váltás lehetőségeiről és a népbetegségek okairól a későbbiekben részletesen fogunk még írni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés