Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi kerül az üvegbe? - II. rész

Első blogbejegyzéseink egyikében részletesen bemutattuk azokat a haltípusokat, amelyekből az Eskimo termékek előállításához szükséges olajat vonják ki, immár több mint 25 éve. Röviden kitértünk a Friend of the Sea minősítésre és tagságra, amivel most egy kicsit bővebben fogunk foglalkozni.

Ez a minősítés sokkal több, mint egy sima embléma, amit feltüntethetünk a készítményeinken.
 

ILYEN MINŐSÍTÉST BÁRKI "VEHET"?


Nem, sőt! A Friends of the Sea 1968-as alapítása óta egy non-profit, kormányoktól függetlenül működő nemzetközi szervezet, nem megvásárolható a minősítése. Ezért is lehet, hogy világszinten kereskedők ezrei keresik a cég logóját, garanciakáét az átvett áru, termék minőségére.

A halászati szövetségeknek egy igen szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie a minősítés megszerzéséhez. Jelenleg 6 kontinens 185 vállalata a tagja, köztük az Eskimo-3 felnőtt és Eskimo Kids gyermek halolajat előállító Cardinova-Bringwell is. A világ halászatának 50%-a már az ellenőrzésük alatt van.
 

MELYEK EZEK A KÖVETELMÉNYEK?


A törvényi keretek mellett például szabályozzák a

- halászhajó típusát,
- háló minőségét és hosszát, amely nem érheti el a tengerfeneket,
- kifogott hal mennyiségét,
- hulladékgazdálkodás megengedett legnagyobb mértékét,
- mintaadási kötelezettségeket,
- feldolgozási paramétereket, időket,
és a lefejtett halolaj tárolását, szállítását is.

Mindent alaposan dokumentálva, az Európai Unió által jóváhagyott szervezet felügyelete mellett.
 

MINDEN OMEGA-3 KÉSZÍTMÉNY ILYEN FORRÁSBÓL SZÁRMAZIK?


Nem, mivel ez a rendszer még így is gyerekcipőben jár. Jól látszik, hogy igencsak költséges megfelelni mindezeknek, és mivel nincs központi szabályozás, nem is vonható ezért felelősségre senki. Legjobb tudomásunk szerint az Eskimo termékek mellett nincs most olyan gyártó/forgalmazó Magyarországon, aki rendelkezne ezekkel a szabványokkal.
 

AMI NEM FRIEND OF THE SEA, AZ AKKOR ROSSZ?


Erről szó nincs, viszont az omega-3 olajok esetén is fontosak az alapok, akárcsak például az autóknál, vagy mondjuk a húskészítményeknél. Szívesebben vásárolunk olyan autót, ami bizonyított a törésteszteken és abból a húsból is bátrabban fogyasztunk, amiről tudjuk hogy jó nevű vágóhídról származik.

A Friend of the Sea garancia arra, hogy
- fenntartható és környezettudatos módon, szabályozott keretek között zajlik a vadhalászat
- a halászatból élők munkája hosszú távon biztosított, mivel a túlhalászás kockázata a szigorú szabályozásnak köszönhetően megszünt
- a védelem alá vont halfajok kifogási mennyisége maximalizálva van
- a halászati területek tisztasága is felügyelve van
- már a kifogást követő órákban megtörténik az olaj kinyerése a halból, és az első tisztítási fázison már itt átesik az olaj garantálva a frissességet és biztonságosságot.
 


Rendezvényeken és személyes beszélgetések során gyakran találkozunk olyan észrevételekkel, hogy "fogyasztok omega-3 zsírsavakat, de nem használ és büdös is." Ilyenkor az emberek általában meglepődve tapasztalják, hogy mekkora különbség lehet két összetételében hasonlónak mondott készítmény minősége között.

Arról nem is beszélve, hogy ezt is, mint mindent ami fontos és hasznos, hamisítják. Évről évre sok új márka jelenik meg és tűnik el a süllyesztőben vagy éled újjá azonos tartalommal, más márkanév alatt.

A legkönnyebben ezeket a dilemmákat azzal küszöbölhetjük ki, hogy legalább hetente fogyasztunk jó minőségű tengeri halat, akárcsak a mediterrán vagy skandináv országok lakói. Amíg azonban náluk ez a földrajzi elhelyezkedésből magától adódik és olcsó fehérje forrás, nálunk nehezen hozzáférhető és drága is. Ezért kiváló alternatíva lehet az Eskimo-3 halolaj, amelyből minden üveg 3 kg tengeri hal nagy dózisú EPA-DHA tartalmát tartalmazza biztonságos formában.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés