Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért érdemes a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választani?

Annak ellenére, hogy egész évben beszerezhető a legtöbb zöldség és gyümölcs a szupermarketekben az „örök szezon” kifejezés önámítás! Egy zöldség vagy gyümölcs szezonjának a betakarítási időszakát tekintjük. Ezért is érdekes az „örök szezon”, hiszen jogosan gondolhatjuk, hogy de hát máshol most takarítják be?! Nem egészen!

Sok esetben ezek a zöldségek és gyümölcsök mesterségesen termesztett, üvegházban nevelt növények. Több ezer kilométert utaznak, és gyakran gázokkal, vegyszerekkel kell érlelni ezeket, hogy pont a meg felelő legyen, mire megérkezik a boltok polcaira.

Érdemes tehát a helyben termesztett idénygyümölcsöket és -zöldségeket választani, amivel nem csak a hazai termelőket támogatod, de még környezettudatosabb, egészségesebb is.

Nem utolsó sorban pedig a szabadföldön termett növényeknek még az illatuk is jobb, az ízük pedig összehasonlíthatatlan.

(Természetesen vannak olyan növények, amik hazánkban nem teremnek meg, mi most azokról a növényekről írunk, amelyek itthon is termeszthetők.)

 

Lássuk nyáron – azaz júniustól augusztusig – milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes előnyben részesíteni!
A listát természetesen kiegészítettük vitamin és ásványianyag-tartalommal.

 

Alma (tartalmaz A-, B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort és vasat)

Bab (tartalmaz B1- és K-vitamint, folsavat, foszfort, magnéziumot és nátriumot)

Brokkoli (tartalmaz C-vitamint, kalciumot, béta-karotint, cinket és szelént)

Burgonya (tartalmaz C-, B1-, B2-, B6- és A-vitamint,

Cékla (tartalmaz C-, K-, B1-, B2- és B3-vitamint, béta-karotint, kalciumot, foszfort, káliumot, ként, jódot, vasat, mangánt, magnéziumot és rezet)

Cseresznye (májustól júliusig tart a betakarítása, tartalmaz A-, B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort)

Cukkini (tartalmaz A-, B1-vitamint, mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet, foszfort, cinket)

Dió (tartalmaz E- és B-vitamint, magnéziumot)

Egres (májustól júliusig tart a betakarítása, tartalmaz A-, B1-,D-, C- és E-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat és foszfort)

Eper - földieper (májustól júliusig tart a betakarítása, tartalmaz C-, E-, A-, B1- és B2-vitamint, káliumot, kalciumot és vasat)

Fejes káposzta (tartalmaz A-, B-, C-, K- és E-vitamint, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és foszfort)

Fejes saláta (tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-, A- és C-vitamint, nátriumot, foszfort és káliumot)

Fokhagyma (tartalmaz A-, B1- és C-vitamint, valamint allicint)

Görögdinnye (tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, béta-karotint és likopint)

Hagyma (tartalmaz C-, B1- és B6-vitaminokat, kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, folsavat és biotint)

Jégcsapretek (májustól júliusig tart a betakarítása, tartalmaz B1-, C- és A-vitamint, illetve folsavat)

Kapor (tartalmaz vasat, mangánt, kalciumot és C-vitamint)

Karalábé (A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, magnéziumot, jódot, ként, szelént és foszfort)

Karfiol (tartalmaz C-vitamint, káliumot és folsavat)

Kelkáposzta (tartalmaz B-, A-, E- és C-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és káliumot)

Körte (tartalmaz C- és E-vitamint, rezet, káliumot, magnéziumot, vasat és kalciumot)

Kukorica (tartalmaz B1-, B5-, B9- és C-vitamint, vasat, foszfort és magnéziumot)

Málna (tartalmaz C-, B1- és B2-vitamint)

Mandula (tartalmaz B1-, B2-, E- és P-vitamint, folsavat, riboflavint, magnéziumot, vasat, cinket, foszfort és kalciumot)

Mángold (A-, C-, E-, B- és K-vitamint, magnéziumot, mangánt, káliumot, vasat, rezet, kalciumot, foszfort és cinket)

Meggy (tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot és foszfort)

Őszibarack (tartalmaz A-, C-vitamint és káliumot)

Paprika (tartalmaz A-, B- és C-vitamint, magnéziumot, béta-karotint, káliumot és vasat)

Paradicsom (tartalmaz A-, E- és C-vitamint, vasat, kalciumot és káliumot)

Petrezselyem (tartalmaz A-, C- és E-vitamint, vasat, karotint és káliumot)

Póréhagyma (tartalmaz A-, B1-, C- és E-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, cinket, allicint, mangánt és szelént)

Ribiszke (tartalmaz B-, C- és P-vitamint, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot)

Ringló (tartalmaz A-, B2- és C-vitamint, vasat, káliumot és kalciumot)

Rukkola (tartalmaz A-, B2-, B5-, C- és K-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, mangánt és szilíciumot)

Sárgabarack (tartalmaz A- és C-vitamint, káliumot és béta-karotint)

Sárgadinnye (tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitamint, vasat, béta-karotint, kalciumot és foszfort)

Sárgarépa (tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat és karotint)

Sóska (tartalmaz C-vitamint, foszfort, vasat, meszet, oxálsavat és sóit)

Spenót (tartalmaz B- és K-vitamint, szelént, magnéziumot, krómot, karotint, luteint és zeaxantint)

Szamóca (tartalmaz C-, E-, A-, B1- és B2-vitamint, kalciumot, káliumot és vasat)

Szeder (tartalmaz A-, C- és E-vitamint, foszfort és vasat)

Szilva (tartalmaz A-, B2- és C-vitamint, vasat, káliumot és kalciumot)

Szőlő (tartalmaz A-, B1-, B5-, B6- és C-vitamint, mangánt, káliumot, vasat, foszfort és szelént)

Tök - főzőtök (tartalmaz nátriumot, szelént, mangánt, rezet és cinket)

Uborka (tartalmaz A- és C-vitamint, valamint folsavat)

Újhagyma (tartalmaz C-, B1- és B6-vitamint, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, rezet és cinket)

Zöldbab (tartalmaz A-, B1-, B2-, B9-, C- és K-vitamint, mangánt, magnéziumot, rezet, kalciumot, káliumot, foszfort és vasat)

Zöldborsó (tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, cinket és mangánt)

(Forrás: tudatosvasarlo.hu)


Természetesen a zöldségek és gyümölcsök nagy részét akár otthon is tudjuk termeszteni.

Ha nincs kertünk, akkor balkonládában az erkélyen vagy a lakásban is próbálkozhatunk a termesztéssel, ismerünk sikertörténetet ablakban nevelt koktélparadicsomról:). Ha rendelkezel kerttel vagy nagyobb udvarral, akkor könnyebb dolgod van, hiszen egy magaságyás tökéletes megoldás, és még éke is lehet az udvarnak.

Viszont ha társasházban élsz, és ott szeretnél saját „kiskertet”, akkor arra kell figyelned, hogy erkélyen illetve lakáson belül nagyobb gondot kell fordítani az öntözésre, gyakrabban kell locsolni. Valamint a lakásban levő növények emelik a lakás páratartalmát, ami akár penészesedést is okozhat egy régebbi lakásnál, tehát érdemes gyakrabban szellőztetni.

Megéri munkát tenni bele, mert odafigyeléssel igazán zamatos zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetünk, arról nem is beszélve, hogy micsoda öröm, amikor a saját palántáink kezdenek el teremni. A megtermelt vagy megvásárolt szezon gyümölcsöket és zöldségeket befőzéssel vagy fagyasztással tudjuk tartósítani, illetve vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amelyek hűvösben nagyon sokáig, akár hónapokig is eltarthatók nyersen is, ilyen például a krumpli, a hagyma-félék, az alma, a körte. Így akkor is élvezhetjük a terményeket, amikor nincs betakarítás.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés