Miért fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges immunrendszerhez?

A vitaminok és ásványi anyagok általi immuntámogatás történelmileg a C-vitamin-hiánya miatt kialakuló skorbut betegség gyógyításán alapul. Azóta megállapították, hogy komplex immunrendszerünknek több specifikus mikrotápanyagra van szüksége, köztük A-, D-, C-, E-, B6- és B12-vitaminra, folsavra, cinkre, vasra, rézre és szelénre. Ezek létfontosságú, gyakran szinergikus szerepet játszanak a fertőzésekre adott immunválasz különböző szakaszaiban. A megfelelő mennyiség pótlása elengedhetetlen a fizikai védelmi rendszerünk és az immunsejtek megfelelő működésének biztosításához.

A megfelelő táplálkozás energiát, tápanyagokat, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő támogatást nyújthat az immunrendszerünknek, hogy segítsen leküzdeni a fertőzéseket. A külső betolakodókra adott immunválasz antimikrobiális vegyületek termeléséből és gyulladásos reakcióból áll – hőség, duzzanat, fájdalom, bőrpír – az egész szervezetben. A folyamat során a szervezet elpusztítja a kórokozókat, de a saját szöveteinek egy részét is, ha szükséges.

A baktériumoknak, élesztőgombáknak, vírusoknak és gombáknak való kitettség és a napi stressz azzal jár együtt, hogy a megfelelő immunválasz létrehozásához elég gyorsan kiürítjük tápanyagraktárainkat amennyiben nincs utánpótlás.

A gyulladás és a vele járó átmeneti oxidatív stressz, mint természetes immunválasz azzal jár, hogy több antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező tápanyagra van szükségünk.

Nem meglepő, hogy testünk többi részéhez hasonlóan a nyirokrendszerünk megfelelő működése is a kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendtől függ. A nyirokrendszer megfelelő működése elengedhetetlen a test tisztulási folyamatainak elősegítésében és a különböző betegségek megelőzésében. Fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a külső betolakodók elleni védekezésben, azaz az immunitásban is.

Amellett, hogy létfontosságú a szervezetünkben lévő kórokozók elleni küzdelem, az egészséges immunrendszer jele az, hogy tudja, mikor kell kikapcsolni a gyulladásos választ és leállítani az oxidatív stressz folyamatot. Azt is tudnia kell, hogy mikor van vége a harcnak.

 

Milyen ételeket fogyasztását érdemes elkerülni?

 

Vannak bizonyos ételek, amelyeket el kell kerülni, ha oda szeretnénk figyelni az immunrendszer és nyirokrendszer egészségére.

A finomított, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése rendkívül fontos, beleértve a finomítottcukrot, a telített és transzzsírokat. Ezek gyulladást okozhatnak a szervezetben. Ha ezután valamilyen megbetegedésünk lesz, az a gyulladáson felül extra gyulladást fog okozni, ami megnehezíti az immunrendszer számára, hogy megbirkózzon a külső támadásokkal.

A feldolgozott élelmiszerek, a gyorsételek, a kizárólag fagyasztott ételek és az előre csomagolt rágcsálni valók hírhedtek magas egészségtelen zsír-, nátrium-, cukor- és tartósítószer-tartalmukról. Még az egészségesnek tűnő ételek is, mint például a fehérjeszeletek és a granola, hozzáadott cukrokat és mesterséges ízesítőket tartalmazhatnak. Ezek az ételek megterhelik a nyirokrendszert, mivel olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megzavarják a nyirok természetes méregtelenítési folyamatát.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása negatívan befolyásolja a bélflóra összetételét. A cukrok, édes gyümölcsök kiváló táptalajt jelentenek a káros baktériumoknak, gombáknak, segítik az elszaporodásukat. A bélflóra egyensúlyát a tartósítószerek és a bakteriális és vírusfertőzések is megbonthatják.

Bár a vörös hús jót tesz a szervezetnek és az egészségnek, túlzott fogyasztása súlyos következményekkel jár. A vörös húsokkal (marha-, birka- és sertéshús) teli étrend, valamint a nem elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztása felborítja a bélmikrobát, ami gyulladáshoz és gyenge immunrendszerhez vezet.

Habár a koffeintartalmú italok mértékkel jók, a túl sok koffein fogyasztása növeli a stresszhormonok szintjét, ami nem tesz jót a nyirokrendszernek. Ezenkívül a koffein vízhajtóként is működik, ami csökkenti a nyirokrendszer hatékonyságát.

Az alkoholfogyasztásnak ugyanolyan hatása van, mint a koffeinnek, mivel mindkettő vízhajtó hatású, és megzavarja a nyirokáramlást.

Fontos, hogy antibiotikumot csakis indokolt esetben szedjünk! Egy antibiotikum kúra okozta bélflóra károsodás regenerációja akár egy évig is eltarthat.

 

Milyen irányba érdemes alakítanunk az étrendünket?

 

A megfelelő táplálkozás számos szinten segíti a védekező rendszerünket.

Nyirokrendszer támogatás: A nyirokrendszer vízelvezető és szűrő erejének támogatása érdekében igyon elegendő vizet, egyen sok gyulladáscsökkentő ételt, és korlátozza a gyulladást okozó tápanyagok fogyasztását.

A nyirokfolyadék 96%-a vízből áll, a fennmaradó 4% pedig fehérjékből, elhalt sejttörmelékekből, méreganyagokból és baktériumokból, amelyeket a szervezetnek el kell távolítania. Az áramlás és a méregtelenítés hatékonyságának fenntartása érdekében fontos a folyamatos folyadékbevitel különösen betegség idején.

Bélrendszer támogatás: Az elfogyasztott táplálék fajtája jelentősen befolyásolja a bélrendszer egészségét, ami segíti az immunrendszer működését.

A bélrendszerben több, mint 100 milliárd mikroorganizmus – baktérium, vírus és gomba - él. Ezeket együttesen bélrendszeri mikrobiótának nevezzük. A mikrobióta sejtjeinek génállományát nevezzük mikrobiomnak, amely kulcsszerepet játszik szervezetünk működésében, beleértve az immunrendszert is.

A bélbaktériumok védelmében a rostot tartalmazó prebiotikumok segíthetnek, mivel táplálják jótékony mikrobiotánkat. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök, a zöldségek, a bab és a teljes kiőrlésű gabonák, például a búza, a zab és az árpa mind jó forrásai a prebiotikus rostoknak.

A rostdús táplálkozás ugyancsak elősegítheti az egészséges baktériumok működését is a bélrendszerben. A rostban gazdag növényi ételek, amelyek segítenek megőrizni bélrendszerünk egyezséges flóráját, erősíthetik az immunrendszert.

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek a bélrendszer számára is jó forrást jelentenek a jó baktériumoknak. Ilyen például a joghurt, a kovászos kenyér, a túró, a kombucha, a miso leves, a kimchi és a fermentált savanyúság.

A bélflóránknak nagyon jót tesz a rendszeres testmozgás, nem csak egészség megőrző hatása van, de a stresszt is oldja, ami kedvezően hat az immunrendszerünk működésére.

Gyulladáscsökkentő tápanyagok: Érdemes gyulladáscsökkentő tápanyagokat magunkhoz vennünk, például állati és növényi eredetű omega-3 zsírsavakat, mely a halakban és dióféléket találhatóak. Heti 2-3 alkalommal érdemes tengeri halat fogyasztani, javasoljuk az olivaolaj, repceolaj, lenolaj használatát is.

Az avokádóban is vannak hasznos zsírsavak, emellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, amelyek a gyulladásokat is csökkentik.

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet is tartalmaz, melynek antivirális ás antibakteriális hatása közismert. Emiatt is hívják a fokhagymát a természet antibiotikumának!

A fűszernövények közül is jó néhány olyan van, melynek gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatásokat tulajdonítanak. Ezek közül a legnépszerűbbek a gyömbér, a kurkuma , az oreganó, a Cayenne-i bors, a szegfűszeg, a rozmaring és a szerecsendió.

A hagymafélékben található quercetin a hisztamintermelődést befolyásolja, amely a krónikus gyulladásokkal van összefüggésben.

A sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerepet játszik. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot.

Antioxidánsok: Antioxidánsokhoz gyümölcsökből és zöldségekből lehet hozzájutni. Ezek segítenek az oxidatív stressz elleni védekezésben.

A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek támogathatják az immunrendszert azáltal, hogy leküzdik a káros szabad gyököket és a sejtkárosító molekulákat. Például a C-vitamin tartalmú tápanyagok segíthetnek csökkenteni a megfázás súlyosságát és időtartamát. A rendelkezésre álló bizonyítékok összessége azt sugallja, hogy az étrend kiegészítése több, válogatott, immunrendszert támogató mikrotápanyag kombinációjával segíthet optimalizálni az immunrendszerünk működését és csökkenteni a fertőzések kockázatát.

 

Forrás: A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection - Adrian F Gombart (Linus Pauling Institute, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University, 307 Linus Pauling Science Center), Adeline Pierre (Bayer Consumer Care AG), Silvia Maggini (Bayer Consumer Care AG),* kidshealth.org - Larissa Hirsch, MD Young B, O'Dowd G, Woodford P (eds.). Wheaters's Functional Histology. 6th ed. Churchill Livingston; 2014. Phoenix Pharma; Dr. Szolnoky Győző Touchofhealth.co.uk Clevelandclinic.org Brownhealth.org Medy.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek