Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mindent a candidáról, a tünetekről és a kezelésről

MI IS AZ A CANDIDA?


A hétköznapi nyelven candidaként emlegetett fertőzés, a candida gombák túlszaporodása miatt kialakult megbetegedés, melyet candidiasis betegségnek neveznek. Testünkön és testünkben sok fajta gomba él, vagy élhet. Vannak közöttük jótékonyak, és károsak. A candida gomba sajnos a károsak közé tartozik. Ideális esetben az immunrendszerünk, azon belül a bélflóránk szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha ez károsodást szenved, esetleg megsemmisül, úgy elszaporodnak a bélben lévő élesztőgombák, és elözönlik a szervezetet. Ekkor alakul ki a betegség.
 

MI OKOZZA A CANDIDIASIS BETEGSÉGET?


A candidiasis betegséget leggyakrabban egy Candida albicans nevű, a „Candida” sarjadzó gombák osztályába tartozó gombafaj okozza. Emellett más fajok is előidézhetik ugyanezt a betegséget (például Candida glabrata vagy a Candida tropicalis), de előfordulhat az is, hogy kevert fertőzéssel van dolgunk (ilyenkor nem csak egy gombafaj van túlnépesedve a szervezetünkben, hanem kettő vagy három is). Szerencsénkre a kezelés minden fajnál azonos, így nincs arra szükség, hogy fajtánként külön gyógymódot alkalmazzunk.
 

KIKNÉL FORDULHAT ELŐ?


Azoknál fordul elő leggyakrabban, akiknél valamilyen immunrendszeri gyengeség áll fenn, függetlenül attól, hogy szerzett, vagy környezetből fakadó. A kialakulás valószínűségét táplálkozásunk is befolyásolja. Fokozottan veszélyeztetett az, aki valamilyen táplálkozási elégtelenségben szenved, nátriumszegény diétát folytat, de a cukorbetegek és a szénhidrátban (édességben) gazdag étrendűek is. Emellett a magas stressz is károsíthatja az immunrendszert, ami így szintén teret enged a káros gombák elszaporodásának. Sajnos a fogamzásgátlót, hormonkészítményeket és a szteroidokat szedők körében is gyakrabban előfordulhat ez a betegség. Láthatjuk, hogy ezek a kockázati tényezők nem csak nőknél állnak fenn.
 

MI A BETEGSÉG KEZELÉSÉNEK MÓDJA?


Egyszerű megoldás sajnos nem létezik, és gyors sem. Jellemzően 3-6 hónapig is elhúzódhat egy ilyen kúra, ami több, párhuzamosan futó kezelést tartalmaz: szigorú diéta, immunrendszer erősítés, a szervezet vitamin és ásványi anyag egyensúlyának helyreállítása, méregtelenítés, a bélflóra erősítése pro- és prebiotikumokkal, gombaellenes szerek fogyasztása.

A szigorú diéta során kerülni kell minden olyan élelmiszert, ami a szervezet savasításával a gombák eledelét képezi. Ekkor nem szabad semmilyen finomított cukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztani, tehát gyakorlatilag minden klasszikus édességről, csokoládéról, cukros üdítőitalról le kell mondani. A gyümölcsök közül a nem hazai termesztésűeket le kell venni az étlapról, a többit is csak mértékkel szabad fogyasztani, mivel magas a cukortartalmuk. El kell hagyni az élesztővel, fehér lisztből készült ételeketaz alkohol tartalmú italokat, ecetes élelmiszereket, de a penészgombás termékeket (pl. kéksajtok) is. Emellett csak a legszükségesebb esetben szabad ezen időszak alatt antibiotikumot szedni.

 

Immunrendszerünk erősítése azért fontos, mert az így újra be tudja indítani a szervezetünk önvédelmi reakcióit, valamint képes beállítani és fenntartani az egészséges egyensúlyt a testünkben található káros és jótékony gombák között. Nagyon jó megoldás lehet erre valamilyen komplex vitamin és ásványi anyag készítmény, ami megszünteti az esetleges vitamin és ásványi anyag hiányt. Emellett érdemes növelni az omega-3 zsírsavak bevitelét, ami szintén nagymértékben támogatja immunrendszerünket.

Méregtelenítés során könnyítjük szervezetünk működését, mivel megszabadítjuk azoktól az káros, lerakódott méreganyagoktól, amikre nincs szüksége. Így a szervezet „fellélegezhet”, jobb lesz a keringésünk, az emésztésünk, szerveink működése is javul. A sok folyadékfogyasztás mellett érdemes lehet valamilyen fokhagyma készítményt is szedni, mivel az abban található allicin gomba- és vírusölő hatással rendelkezik, ami segíti a méregtelenítést.


bélflóra helyreállítása azt jelenti, hogy az újra képes legyen kialakítani az egészséges egyensúlyt az ott jelenlévő gombák között. Ehhez szükséges az emésztőrendszerünkből kipusztult Lactobacillusokat és Bifidobacteriumokat pótolni (ezeket a leghasznosabb probiotikumok).

Ahhoz, hogy a probiotikumok megfelelően tudjanak szaporodni, szükséges számokra a megfelelő tápanyag, amiket prebiotikumoknak hívunk. Érdemes minél természetesebb eredetű és kombinált készítményt találni a kúrára, mivel nagy segítség ilyenkor – amikor a szigorú étrend miatt oly sok mindenre oda kell figyelni – ha nem több, különböző táplálékkiegészítőt szedünk, hanem egy olyan készítményt, ami tartalmazza a számunkra szükséges kiegészítőket.

Gombaellenes készítmények azért szükségesek, hogy az elszaporodott káros candida gombák számát olyan szintre csökkentsük, hogy azzal már képes legyen a szervezetünk felvenni a harcot. Érdemes itt is a természetes megoldást keresnünk, a mesterségesen létrehozott szerek helyett. Jó megoldás az erős gombaölő hatása miatt valamilyen magas és stabil allicin tartalmú fokhagyma készítmény, mivel az a természet erejével segíti gyógyulásunkat ebből a makacs betegségből.
 

ÖSSZEGZÉS


Összességében elmondhatjuk, hogy a candida egy gyakori gombás betegség, ami sok féle tünetet produkálhat. Kezelésének leghatékonyabb módja a bélflóra egészséges állapotának visszaállítása, amit több hónapig tartó szigorú diétával és étrend-kiegészítők fogyasztásával érhetünk el.

 

Hogy ebben segítséget nyújtsunk, megalkottuk egyedi Candida-csomagunkat, amiben megtalálható a gyors felszívódású és maximális hasznosulású Mivitotal Family Plus multivitamin, az Allimax PrePro készítmény, ami a 100% stabilizált allicin  mellett 5 élő baktériumflórát, egy prebiotikus törzset és lipáz enzimet tartalmaz, valamint az Eskimo-3 halolaj, ami kiemelkedő EPA- és DHA-tartalmának köszönhetően hatékonyan tölti fel a szervezet omega-3 raktárait.

(_)(_)(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés