Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nem minden természetes fogkrém egyforma…

Ezen a területen általában gyorsan haladunk már a sorok között, azon gondolkodva, hogy szükségünk van-e valamilyen vitaminra, közben lekapva a polcról az új argánolajos sampont, amit a reklámban láttunk, és az alapvető dolgokat – mint például a kedvenc fogkrémünk.

Azért a fogkrémet emeljük ki cikkünkben, mert ez az a fürdőszobai cikk, amit napi kétszer „automata pilóta” üzemmódban használunk, minden nap. Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válasszuk meg a számunkra legmegfelelőbbet. Viszont mióta rengeteg „természetes” fogkrém sorakozik a polcokon, egyre nehezebb eldönteni, melyik a legmegfelelőbb.
 

A TERMÉSZETES NEM MINDIG JÓ…


Mindannyian tudjuk, milyen fontos elolvasni az élelmiszerek hátoldalán található címkét, hogy megtaláljuk a hozzáadott káros összetevőket. Igen, jól gondolod, ugyanez érvényes a fogkrémekre is. Egészségünk érdekében elengedhetetlen elolvasni az összetevőket.

A jó természetes fogkrémeknek számos hatást kell garantálni a szájhigiéniánkat illetően: többek közt kellemes leheletet kell biztosítaniuk, erősíteniük kell a fogakat, meg kell akadályozniuk az ínygyulladást, és természetesen jó ízűnek kell lenniük.

Egy fogkrém nem tartalmazhat több száz összetevőt, de el kell tudnia látni az összes „feladatát”, miközben az is fontos, hogy ne csak egy drága homok-víz keveréket vásároljunk „szilícium-dioxid” összetevőként feltüntetve.

Egy hatékony természetes fogkrémnek a következő három összetevőt kell mindenképp tartalmaznia:

A természetes fogkrémek legfontosabb összetevője az organikus (szerves) xilitol. Ez helyettesíti a fluoridot a természetes a készítményben. Minél nagyobb a szerves xilitol aránya a termékben, annál hatékonyabb a termék. Ez a prémium alkotóelem felveszi a harcot a plakkra tapadó baktériumokat, így járul hozzá az egészséges és boldog mosolyhoz. (A piacon található természetes fogkrémek többsége kevesebb, mint 5% xilitolt tartalmaz.)

Természetes habzó összetevő (pl. szappankéregfa kivonat). Arról, hogy érdemes elkerülni az SLS-t, már biztosan mindenki hallott, de nézzük, miért nem jó, ha ez habzást segítő összetevő kerül egy készítménybe. Az SLS számos negatív hatással rendelkezik – többek közt irritálhatja a szemet és a bőrt. Ráadásul minél tovább érintkezik a bőrrel és minél magasabb mennyiségben található meg egy termékben (azaz minél előrébb szerepel az összetevők listáján), annál erőteljesebben fejti ki ezt a mellékhatását. Szánk belső része egy nagyon érzékeny terület, ahol emiatt az SLS még intenzívebben hathat, fájdalmat, irritációt okozva szánkban. Emiatt érdemes olyan fogkrémet választanunk, ami SLS helyett természetes habzó összetevőt (pl. szappankéregfa kivonat) tartalmaz.

Klasszikus menta íz. Listánk harmadik eleme nem feltétlenül a biztonság vagy a hatékonyság miatt fontos, hanem inkább a „tiszta érzést” hivatott éreztetni. Ki szeret olyan fogkrémet használni, aminek fura, szokatlan vagy nagyon aromás íze van? A gyártók sokszor különféle ízeket adnak a fogkrémhez – ánizs, eukaliptusz, szegfűszeg, stb. – hogy finomabbá és népszerűbbé tegyék őket, de erre egyáltalán nincs szükség, ha megfelelő minőségű mentát használnak fel a gyártás során. Fogkrém választásnál ezért keresd mindig a természetes forrásból származó menta ízt!
 

A Jack N’ Jill gyártói az Nfco termékcsaládnál – akár csak a gyermek fogkrémeknél - kizárólag prémium minőségű, természetes összetevőket használnak. A termékek 25% szerves xilitolt tartalmaznak, SLS helyett szappankéregfa kivonattól habzanak és vadon növő ausztrál folyami menta adja azok természetes menta ízét annak érdekében, hogy az egész családnak önbizalommal teli, boldog és ragyogó mosolya legyen.

 

DE MI IS A XILITOL?


A fogkrémek világában a xilitol olyan kiváló és természetes adalékanyag, ami nélkül nem nagyon beszélhetünk hatékony és kíméletes hatásról. A xilitol – vagy ahogy sokan ismerik, nyírfacukor – egy C5H12O5 képletű cukoralkohol,  amit természetes édesítőszerként használnak. Megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben, sőt még az emberi szervezet is termeli.

A xilitol gyártása olyan mezőgazdasági vagy erdészeti alapanyagokból indul ki, amikben magas a különféle cukrok mennyisége. A xilóz ezek közül legmagasabb arányban a nyírfában, a bükkfában, a búzában, rizsben, zab maghéjban, valamint a kukorica szárában és csutkájában található meg. (A világ legnagyobb xilitgyártója pl. nyírfából nyeri ki a xilitol gyártásához szükséges xilózt.) Gyártásához nagy gyakorlatra és szakértelemre van szükség, mivel a kivonása során egyéb olyan anyagok is keletkeznek, amik károsak az emberi szervezetre.

Mivel a cukorénál jóval alacsony glikémiás indexe van (GI=12), remek cukorpótló, ami a fogyókúrázók, a cukorbetegek és az egészséges étrendet követők számára is remek megoldás lehet.
 

MIÉRT JÓ, HA XILITOLBAN GAZDAG FOGKRÉMET VÁLASZTUNK?


A szájban megtelepedő baktériumok szeretik a cukrot, és ha érintkezésbe kerülnek vele, gyorsan elkezdenek szaporodni, ami szájhigiéniai problémákat okozhat
 – fogszuvasodáshoz vezethet, és erodálhatja a fogakat.

A neves ausztrál endodontológus, Dr. Mark Weis naponta kezel gyökércsatornákat, ami ahogy mondja, az a pont, ameddig a fogszuvasodás elnyúlik. „A megelőzés a legjobb gyógymód, és nagy rajongója vagyok a természetes xilitol tartalmú fogkrémeknek, azok összes jótékony hatásával együtt. Fluoridmentes fogkrém használatakor fontosnak tartom ellenőrizni, hogy a termék tartalmaz-e xilitolt és ha igen, milyen mennyiségben. A xilitolos fogkrémeket azért is jó választásnak tartom, mert gyermekek is biztonságosan használhatják, hisz semmilyen mérgező hatással nem rendelkezik.” – mondja Dr. Weis.

A cukortól eltérően a xilitol nem erjed, ezért amikor a baktériumok érintkezésbe kerülnek vele, azok nem képesek megemészteni azt, és számuk ahelyett, hogy növekedésnek indulna, éppen csökkenni kezd.  Azaz, amikor xilitol tartalmú fogkrémmel mosunk fogat, a baktériumok nem képesek megtapadni a fogak felületén, emiatt a plakk csökken.
 

A XILITOL 5 LEGFŐBB ELŐNYE A SZÁJHIGIÉNIA TERÉN:

 

  1.  Segíthet megelőzni a fogak kilyukadását.
  2.  Csökkentheti a fogszuvasodást azáltal, hogy lelassítja a baktériumok szaporodását a plakkban.
  3.  Segíthet a száj semleges pH-értékének megteremtésében és fenntartásában.
  4.  Mivel alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, nem növeli a vércukor szintet vagy az inzulint.
  5.  Biztonságos és természetes összetevő.


Bár a xilitol a fogak „szuperhőse”, nem szabad elfelejtenünk, hogy a xilitolos fogkrém használata sem helyettesíti a rendszeres fogászati szűrést!
 

HOGYAN TALÁLJUK MEG A LEGJOBB XILITOLOS FOGKRÉMET?


Sajnos sok olyan természetes készítmény található a piacon, ami a szükségesnél kevesebb xilitolt tartalmaz (kevesebb, mint 5%!), így az ilyen termékeknél nem tud érvényesülni a „nyírfacukor” összes kedvező hatása.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a xilitol egy kifejezetten drága alkotóelem, ezért azok a márkák, akik folyamatosan igyekszenek az áraikat alacsonyan tartani, kénytelenek a költségeiket csökkenteni a profit érdekében. Mivel sokan még nem is ismerik a xilitol jótékony hatásait és nem is tudják, milyen mennyiségben kell legalább tartalmaznia egy készítménynek, sok márka ezen spórol kicsit.

Mivel már tudjuk, hogy minél több, annál jobb, büszkén mondhatjuk, hogy a Jack N’ Jill Nfco („Nem csak gyerekeknek”) fogkrémei 25% xilitolt tartalmaznak.

Ha szeretnénk még inkább fokozni a xilitol bevitelünket, a napi kétszeri fogmosás mellett vásároljunk olyan cukormentes rágót vagy cukorkát, ami „nyírfacukrot” tartalmaz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés