Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Receptek halolajjal

Azzal, hogy nem eszünk elegendő halat, a vele járó számos pozitív hatásról is le kell mondanunk, pedig a halolaj valóságos csodaszerként olajozza be egész testünket. A rendszeres halfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyétjó hatással van az immunrendszerre és megnöveli a várható élettartamot.

Hogy ezeket a hatásokat tapasztaljuk, növelni kell az omega-3 bevitelt. Szerencsére ezt ma már azok is könnyedén megtehetik, akik a szálkák, az íz vagy a magas ár miatt kevés halat esznek. A halolajat akár úgy is be tudjuk csempészni étrendünkbe, hogy a család többi tagja észre se vegye azt, így egy dacos gyerkőcnek vagy egy finnyás tininek is könnyen beadható.

 

Amire figyelni kell, hogy a halolajat nem szabad főzni, hőkezelés hatására ugyanis oxidálódni kezd

 

Íme néhány recept ötlet, amiben fel sem fog tűnni a halolaj:

 

DARÁLT HÚSOS MÁRTÁS TÉSZTÁVAL (2 ADAG)

Darált húsos mártás tésztával és halolajjal

Hozzávalók:
30 dkg száraztészta
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olívaolaj/repceolaj
20 dkg 10% zsírtartalmú darált marhahús
2 dl paradicsom püré / konzerv vagy dobozos /
½ ek búzaliszt/kukoricaliszt
½ tk só
1 tk pirospaprika
1 csipet fehér bors
1 tk szárított bazsalikom
½ tk szárított kakukkfű,
1 ek halolaj 

Hámozd meg és vágd finomra a vöröshagymát, lassan pirítsd meg az olajon, mikor már kezd üvegessé válni, add hozzá a lereszelt fokhagymát. Pirítsd addig, míg a hagyma aranybarna színt nem kap.
Add hozzá a darált húst, és süsd tovább, míg a hús finoman meg nem barnul. Ekkor add hozzá paradicsomszószt, a lisztet, a paprikát, a sót és a borsot.
Jól keverd össze, majd 15 percig párold fedő alatt. Közben főzd meg a tésztát sós vízben, és picit csepegtesd le.
15 perc elteltével nézz rá a húsra, (ha túl sűrű lett, adj hozzá kis vizet) add hozzá a bazsalikomot, a kakukkfüvet, majd legvégén a halolajat. Keverd össze és tálald azonnal a még gőzölgő tésztával.

1 adag 460 kalóriát, 21 g fehérjét, 11 g zsírt, és 68 g szénhidrátot tartalmaz.

 

CSIRKE THAI CURRYVEL ÉS RIZZSEL (2 ADAG)

Hozzávalók:
20 dkg hosszúszemű rizs
20 dkg csirkemell filé
1 tk olívaolaj/repceolaj
2 dl thai curry szósz (pl. Uncle Bens)
2 ek víz
5 ml / 1 teáskanál / stabil halolaj / Eskimo-3 /
1 ek halolaj

 

Főzd meg a rizst sós vízben, a szokásos módon. Közben vágd fel a csirkemellet 1 cm széles csíkokra, és hirtelen pirítsd meg az olajon, míg barnás színt nem kap, majd közepes lángon folytasd, míg teljesen át nem sül. Ha kész, add hozzá a curry szószt, és a vizet. 5 perc főzés után add hozzá a halolajat, keverd bele a rizst és tálald friss bazsalikomlevéllel.

1 adag 580 kalóriát, 36 g fehérjét, 14 g zsírt és 76 g szénhidrátot tartalmaz.

 

LENCSELEVES (2 ADAG)

 



Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk olívaolaj/repceolaj
½ bögre vörös lencse
5 dl víz
1 zöldségleves kocka
2 dl zúzott paradicsom/ paradicsompüré
½ tk piros paprika
½ tk só
1 csapott kanál kristálycukor
1 csipet fehér bors
1 cispet cayenne bors
1 db babérlevél
2 tk kakukkfű
1 tk balzsamecet
1 ek halolaj

 

Hámozd meg és vágd finomra a vöröshagymát, lassan pirítsd meg az olajon 3-5 perc alatt, mikor már kezd üvegessé válni, add hozzá a lereszelt fokhagymát. Ha kész, add hozzá a lencsét, a vizet, a leveskockát, a paradicsomot, paprikát, cukrot, babérlevelet, sót, borsot és cayenne borsot. Fedő alatt lassan főzd, míg a lencse vajpuhává válik. Ekkor add hozzá a kakukkfüvet, a balzsamecetet és végül a halolajat. Tálald azonnal, melegen!

1 adag 225 kalóriát, 11 g fehérjét, 6 g zsírt, és 32 g szénhidrátot tartalmaz.

 

FELES BORSÓ LEVES (2 ADAG)

 



Hozzávalók:
1 kis bögre sárga feles borsó
½ fej vöröshagyma
5 dl víz
½ tk só
1 tk olívaolaj/repceolaj
1 csipet fehér bors
1 tk mustár
1 csipet cukor
1 tk szárított kakukkfű
1 tk szárított majoránna
1 ek halolaj


Hámozd meg és aprítsd fel a hagymát finomra, és dinszteld meg picit az olajon. Ha üregessé vált, add hozzá a borsót, a sót és a vizet, és fedő alatt lassan főzd fél órát. Ha a borsó megpuhult, add hozzá a kakukkfüvet, a majoránnát, a mustárt és pár percet főzd még. (Ha szükséges, adj hozzá kis vizet.)
Tálalás előtt keverd bele a halolajat és melegen szervírozd 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

1 adag 325 kalóriát, 22 g fehérjét, 7 g zsírt és 43 g szénhidrátot tartalmaz.

 

CSIRKE ÉDES-SAVANYÚ SZÓSSZAL (2 ADAG)

 



Hozzávalók:
25 dkg csirkemell filé
2 tk olívaolaj/ repceolaj
3 dl zöldséges édes-savanyú szósz (Uncle Bens)
20 dkg főtt rizs
1 ek halolaj

 

Vágd fel a csirkemellet 1 cm széles csíkokra, majd közepes lángon süsd enyhén pirosra az olajon. Ha megpirult, add hozzá a szószt, 2 tk vizet és fedő alatt főzd 5 percig. Ha kész, zárd el a lángot, majd végül keverd bele a halolajat. Azonnal tálalható.

1 adag 600 kalóriát, 36 g fehérjét, 11 g zsírt, 90 g szénhidrátot tartalmaz.

 

TÉSZTA TONHAL SZÓSSZAL (2 ADAG)

 



Hozzávalók:
160 g vizes tonhal
5 g paradicsom püré
1 fej vöröshagyma
15 dkg tészta
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ tk chilli krém
1 csipet fehér bors
1 tk szárított bazsalikom
1 tk balzsamecet
1 ek halolaj

 

Hámozd meg és vágd apró kockákra a vöröshagymát, és lassan pirítsd üregesre. Ha megpirult, keverd hozzá a paradicsomszószt, a tonhalakat, a sót, a borsot és a chilli krémet. 10 percig párold fedő alatt, Közben főzd meg a tésztát a szokásos módon. 10 perc elteltével add a halhoz a bazsalikomot, a balzsamecetet és végül a halolajat. Keverd össze és tálald melegen a tésztával és 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

1 adag 320 kalóriát, 22 g fehérjét, 7 g zsírt és 43 g szénhidrátot tartalmaz.

 

ALMÁS SÜTEMÉNY TEJSODÓVAL (2 FŐRE)

 



Hozzávalók:
2 nagy alma
1 tojás
5 dgk cukor
10 dkg finomliszt
5 dkg vaj
1 csipet só
1 th fahéj
1 tk sütőpor

2 dl tej
2 tojássárgája
15 dkg cukor
kevés reszelt citromhéj
1 egész fahéj
1 ek halolaj


A megpucolt, kimagozott almákat vágd vékony szeletekre, majd fektesd őket szorosan egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt, kisméretű tepsibe. Ezután keverd ki a tojásokat a cukorral, a puha vajjal és a tejjel. Lassan add hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. Ha homogén a massza, nyakon öntjük vele az almákat, és 20 percig sütjük 200 °C-os sütőben.

Míg az almás piskóta megsül, készítsd el a tejsodót:

Forrald fel a tejet, majd add hozzá a citromhéjat és a fahéjat. Ezután tojássárgáját és a cukrot keverd simára, és óvatosan add hozzá a tejhez. Lassú lángon főzd tovább, míg besűrűsödik. Végül keverd bele a halolajat és tálald melegen a sütemény mellé.


A halolajat ezen kívül bármilyen salátaöntethez bátran használhatjuk olívaolaj helyett vagy mellett, de görög joghurthoz, krumplipüréhez is nyugodtan adhatunk 1 teás- vagy evőkanállal, de akár reggeli smoothienkat is felturbózhatjuk vele, a lényeg, hogy mindig tartsuk szem előtt az adagolási javallatot!

 

SMOOTHIE (1 ADAG)

 



Hozzávalók:
1 fagyasztott banán
½ bögre fagyasztott eper
½ bögre görög joghurt
1 bögre csokis tej
1 tk halolaj

 

Az összetevőket tegyük mixerbe, és addig keverjük, míg pürés állagot nem kap a reggelink. A fentiek helyett vagy mellett bármilyen tetszőlegesen választott idénygyümölcs is használható.

Ha kipróbáltad valamelyik receptünket, fotózd le és mutasd meg, hogy sikerült, vagy írd meg kedvenc halas/halolajas fogásodat, hogy mi is kipróbálhassuk! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Az omega-3 zsírsavakról Egészségtippek

Keresés