Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Megelőzhető a szülés utáni depresszió

Az omega-3 zsírsavak nem csak a szülés utáni depresszió kialakulása után nyújtanak segítséget, hanem már a terhesség harmadik trimeszterében szedve is „felkészítik” az anya szervezetét, hogy kisebb legyen a kialakulás kockázata.

Mielőtt megnéznénk, hogy pontosan hogyan is segít az omega-3 a megelőzésben, és a kialakult helyzet magunk mögött hagyásában, érdemes tisztázni egy gyakori félreértést.

baby blues nem azonos a szülés utáni depresszióval!
 

MI IS AZ A BABY BLUES?


Ezt hívják „gyermekágyi szomorúságnak”, és a szülés utáni 3-4. napon jelentkezik, de nem tart tovább 7-8 napnál. A szülést követően jellemzően 2 héten belül, ahogy jött, úgy el is tűnik. Tünetei: kialvatlanság, gyakori sírás, ingerlékenység, szélsőségesen változó hangulat: eufórikus öröm hirtelen átvált sírógörcsbe. Az anyák 50-80%-át érinti. Ezért az állapotért a hormonok a felelősek, de egyelőre nem tudják pontosan, hogy melyik. Gyakran az okok között említik a tejbelövellést, és a kórházból való hazatérést is.

Emiatt, az állapot miatt ritkán kell aggódni, a gond akkor van, ha 2 héten túl is tart, és a tünetek súlyosbodnak. Ekkor ugyanis valószínűleg már a szülés utáni depresszió állapotába került az anya.
 

MI IS AZ A SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓ?


Más néven gyermekágyi depressziónak is hívják, és jellemzően a szülés utáni 10. és 30. napok között jelentkezik, de előfordul az is, hogy hónapokkal a szülés után alakul ki.  Ez a frissen szült anyák 10-20%-át érinti. Ennek már komolyabb tünetei vannak, mint a baby bluesnak. Szomorúság, étvágytalanság, szorongás, érdektelenség is jellemzi az ebben szenvedőket.

Segítség nélkül ez az állapot nem szokott elmúlni. Szükség van egy figyelmes, megértő társra, de gyakran előfordul, hogy szakemberhez kell fordulni vele, és akár gyógyszeres kezelésre is szorulhat az anya. A gyógyszeres kezelés lehetősége miatt szükség lehet a szoptatás felfüggesztésére, vagy abbahagyására is. A tünetek súlyosbodhatnak akár olyan mértékig is, hogy az anya már nem tudja ellátni a gyermeket.

Ezek miatt érdemes már előzetesen megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy csökkentsük a kialakulásának a valószínűségét.
 

HOGYAN SEGÍTHET AZ OMEGA-3 A SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓN?


A várandósság harmadik trimeszterében az anya szervezetébe kerülő omega-3 zsírsavak jelentős része beépül a magzatba, hisz a magzat mindenben „előnyt élvez” az anyával szemben. Az egészséges fejlődéséhez szükséges van omega-3-ra is. Így viszont az anyai szervezetben – ha nem kerül pótlásra – jelentősen lecsökkenhet ennek a szintje, és még tovább csökkenhet a szoptatás ideje alatt, amikor a gyerkőc az anyatejjel veszi magához a szükséges omega-3 mennyiséget.

Jól ismert tény, hogy a depresszió kapcsolatban áll az agy alacsony szerotonin tartalommal és a vér alacsony omega-3 koncentrációjával. Ha a szervezetben lecsökken az omega-3 szint, akkor ezzel együtt csökken a szerotonin koncentrációja, tehát kevesebb lesz belőle, mint ami az agy ideális működéséhez szükséges. Az omega-3 zsírsavak közül leginkább az alacsony DHA szint jellemző a depressziós embereknél.

Nemzetközi felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy azokban az országokban, ahol magas a hal – így a halakban található omega-3 zsírsav – fogyasztás, jelentősen alacsonyabb a depresszióban szenvedők aránya. Például Németországban évente átlagosan 13 kg tengeri eredetű táplálékot fogyaszt egy lakos, itt a lakosság 5%-a depressziós, míg Japán 73 kg az egy főre jutó halfogyasztás évente, és itt csupán a lakosság 0,1%-a depressziós.

Egy, az Egyesült Államokban bemutatott kutatás eredményei egyértelműen megerősítették, hogy az omega-3 segít a szülés utáni depresszió megelőzésében. Azoknál a nőknél, akik a várandósság 24. és 40. hete között rendszeresen szedtek halolaj kapszulát, kisebb valószínűséggel alakult ki szülés utáni depresszió. Akiknél mégis kialakult, enyhébb tüneteket mutattak, mint azok, akik a placebot (kukoricaolaj kapszula) kapták. A halolajat szedő nők ritkábban számoltak be szorongásos tünetekről is.
 

KAPSZULÁT VAGY FOLYÉKONY HALOLAJAT VÁLASSZAK?


Néhány frissen szült nő jelentős javulást tapasztal a hangulatában már egy órával valamilyen magasabb dózisú halolaj termék bevételét követően. Véleményük szerint a folyékony halolaj termékekkel gyorsabb hatást tudnak elérni, mint ha ugyanezt a dózist kapszula formájában fogyasztják.

A folyékony halolajnak jellegzetes (hal) íze van, de szerencsére már kaphatók ízesített termékek, sőt a hal íz akár egy kis citromlével elűzhető.

A szülés utáni depresszió kialakulásánál érdemes egy havi intenzív kúrát tartani folyékony halolajjal a gyors eredményekért, majd a szinten tartás időszakában már át lehet váltani a kapszulára. Ha valaki nem bír megküzdeni az erős hal ízzel, akkor a kapszula számára a második legjobb választás.
 

ESKIMO-3 TERMÉKEK 


Az Eskimo-3 halolaj készítmények fogyasztása kifejezetten ajánlott a várandósság és a szoptatás ideje alatt, biztonságosan fogyaszthatók a terhesség alatt.

 

(_)(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Megoldások betegségekre

Keresés