Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tények és mítoszok a kolloidos ásványi anyagokkal kapcsolatban

A San Diego-i Táplálkozástudományi Intézet kiadott egy jelentést a kolloidos ásványi anyagokkal kapcsolatban, mivel úgy tapasztalták, hogy az ilyen termékekről fellelhető leírások, tájékoztatások inkább a marketingesek tollaiból származnak, mint tudósokéból. Így azokban eltúlzott, téves, megtévesztő információk szerepelnek. Dr. Steven E. Whiting megírta a vonatkozó tényekről és mítoszokról a valóságot, mint tudós, mint szakértő. A mai cikkünkben ezeket foglaljuk össze. Kezdjük is az alapoknál.
 

MI IS AZ A KOLLOID?


A kolloidnak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek részecskéi az atomok és a molekulák méreténél nagyobb méretűek, de még mindig kisebbek, mint a sejtjeink. Szabad szemmel nem is igazán láthatóak, csak mikroszkóp alatt. Ha kolloidra gondolunk, mindig valamilyen oldatot kell elképzelnünk, amikben apró méretű szemcsék vannak oldva, elkeverve, diszpergálva.

Egy átlag ember napi szinten több alkalommal is találkozik kolloidos anyagokkal, ugyanis például a sáros víz, a tej, a vaj, a majonéz, a különféle kocsonyás anyagok, hidratáló krémek, az üvegben található zárvány, de még a füst is mind-mind kolloidok.
 

MIÉRT JÓ, HA VALAMILYEN TÁPLÁLÉKOT KOLLOIDOS FORMÁBAN FOGYASZTUNK EL?


A rövid válasz az, hogy a felszívódási tulajdonságai miatt. Kicsit hosszabban kifejtve a benne található részecskék mérete adja meg a választ. Mivel a kolloid részecskéi kisebb méretűek, mint a sejtjeink, ezért a felszívódásuk sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a tabletta, kapszula, vagy más nem kolloid formában bevitt táplálék. Az emésztő rendszerünk adott sebességgel működik, ez egyénenként változó. Ide bekerülnek mindenféle táplálékok, illetve táplálékkiegészítők. A tablettának először fel kell oldódnia az emésztő rendszerünkben, miközben lassan, vagy gyorsan halad azon végig. A felszívódás csak akkor tud megkezdődni, ha a tabletta feloldódik valamilyen folyékony, vagy gél állapotba, de akkor útja jelentős részét már megtette, így kevesebb ideje van hasznosulni távozás előtt. Ezzel szemben a folyékony halmazállapotú kolloidos ásványi anyagok felszívódása akár már a szájban is elkezdődhet, és mire „kijut” a szervezetünkből szinte mind felszívódik. Amennyiben valakinek nincsenek speciális táplálékfelszívódási problémái, akár a bevitt ásványi anyagok 98%-a is hasznosulhat a szervezetében kolloid ásványi termékek esetén. Nincs más ehhez fogható hatékonyságú táplálékkiegészítő.

 

Nézzünk még meg néhány tényt a folyékony ásványi termékekkel kapcsolatban!
 

A LEGRÉGEBBI TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ, AMIT VALAHA ÉRTÉKESÍTETTEK


A természetes szerves eredetű folyékony ásványi termékek az Egyesült Államokban kereskedelmi forgalomban lévő legrégebbi táplálékkiegészítők. Ezeket már az 1930-as évek elején több százezer ember vásárolta és használta egész életében. Tehát sok generációs tapasztalat és bizalom van a kolloid ásványi termékek mögött.
 

A KUTATÁSI EREDMÉNYEK NEM HAZUDNAK!


Németországban és más európai országokban végzett kutatások kimutatták, hogy az ásványi anyagok ebben a természetes formában nemcsak táplálják a testet, hanem több mint 70 természetes elemet juttatnak a szervezetünkbe. Emellett terápiás előnyöket is mutatnak: például természetesen eltávolítják a nehézfémeket vagy egyéb mérgező fémeket az emberi test lágyrészeiből, melyeket más forrásból (levegő, más táplálék) kerül be a szervezetünkbe.
 

TÁMADÁSOK A TOXICITÁS MIATT


Környezetünk kiterjedt szennyezettsége miatt ok helyen figyelmeztetnek minket a fémek – például az alumínium, a kadmium, az ólom, a higany és más anyagok – mérgező hatásaira. Szervetlen bázis állapotukban ezek az elemek súlyosan veszélyeztethetik egészségi állapotunkat. Mivel a szervezetnek nincs hatékony módja ezeknek az anyagoknak a kezelésére, ha szervetlen állapotban vannak ezek az anyagok, testünk lágyrészeiben felhalmozódhatnak.

Sajnos a széles spektrumú kolloidos ásványi termékek ellenfelei (értsd, a konkurencia) rendszeresen felhívja arra figyelmet, hogy ezek a termékek tartalmaznak toxikus ásványi anyagokat. Amit viszont elfelejtenek közölni, az hogy a szerves kolloid ásványi anyagoknak nincsen semmiféle toxicitása, mivel nem tárolhatók a szervezetben néhány óránál hosszabb ideig.

Alumíniumot például a banán is tartalmaz, mégsem aggódik senki a banán miatti alumínium mérgezéstől. Mivel az alumínium mindig is egy egészséges, természetes összetevője volt számos egészséges és természetes ételnek.
 

AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK NEM ELEGENDŐK


A szervezetünknek körülbelül 100 féle tápanyagra, vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége. Az sajnos megtévesztő, ha egy ásványi anyag komplexet úgy reklámoznak, hogy „mindent tartalmaz, melyre a szervezetének szüksége van”. Mivel az ásványi anyagok mellet ott vannak a vitaminok és a nyomelemek is, amik szintén szükségesek az egészséges működéshez, és ahhoz, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek, így érdemes körültekintően választani.

A Táplálkozástudományi Intézet végezetül azt javasolja, hogy a vásárlásnál ne csak a termék minősége legyen a döntő. Nézzünk utána a gyártónak, forgalmazónak, közülük is válasszuk azt, amely extra lépéseket tesz azért, hogy elérhetővé tegyen a vásárlók számára minden olyan ismeretet, információt, melyek a vásárlók megalapozott döntéseihez szükségesek, hogy olyan terméket találjanak, ami hosszú távon és megbízhatóan szolgálja egész családjuk egészségét.

 

MIVITOTAL FAMILY FOLYÉKONY MULTIVITAMIN MÁR 3 ÉVES KORTÓL


A Mivitotal Family folyékony állagnak, kolloidos formájának és több mint 100 féle vitamin- ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően tökéletes választás lehet mindazoknak, akik olyan komplex készítményt keresnek, ami hatékonyan szívódik fel a szervezetben és aminek maximális a hasznosulása.

 

(_)(_)

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutatások_ statisztikák

Keresés