Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Válogatós gyermek?

A kisgyermekes szülők egyik legnagyobb kihívása a kis lurkók megfelelő táplálása. Az ételek kiválasztásakor szem előtt kell tartani, hogy azok megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazzanak, megfelelő arányban legyen eloszlatva a nap folyamán a szükséges fehérje, zsír és rost, ráadásul arra is figyelni kell, hogy az édes kis töpörtyű meg is egye az ételt. Az utóbbi talán a legnehezebb. Hiszen a gyermekek, amikor ismerkednek az új ízekkel, gyakran elutasítják a számukra nem tetsző falatokat. Az Unicef ajánlása szerint egy új ételt legalább 10-szer kell kipróbálnia a gyermeknek, mielőtt eldönthetné, hogy valóban szereti-e azt.

Úgyhogy ne aggódj, ha első nekifutásra nem lesz kedvenc a kínált étel.

Miket tehetsz azért, hogy gyermeked megbarátkozzon az új ételekkel?


  1. Legyen bőséges a választék! Na nem arra gondolunk, hogy mindent egyszerre kell kínálni a gyermeknek, hanem próbáljatok ki minél többféle zöldséget és gyümölcsöt a lehető legtöbb formában. Pürésíts, készíts főzeléket, levest, és még sorolhatnánk. Legyen színes és változatos a textúrája az ételeknek. Általában a zöldégek okoznak nagyobb fejtörést. Próbáljátok ki nyersen és főzve is!

  2. Hagyd, hogy részt vegyen a tervezésben! Ha elmentek vásárolni, a zöldséges-gyümölcsös pult előtt, kérdezd meg tőle, mihez lenne kedve. Nem garantáljuk, hogy sikeres lesz a választás, de ha közben megvitatjátok a zöldségeket, gyümölcsöket, nem csak új ismereteket szerez, hanem nyitottabbá is válhat az újdonságokra.

  3. Ne legyen kényszer! Ha nem fogadja el az új ételt, vagy csak keveset eszik belőle, semmiképp se bosszantsd fel magad. Próbálkozzatok az egyes pontban leírt változatokkal, és légy türelmes!

  4. Kínáld kis adagokkal! Illetve a kis adagok is kis falatokat tartalmazzanak. Hagyd, hogy a kis kezecskéjével válogasson. Ha evett, még akkor is, ha csak egy keveset, akkor dicsérd meg! Viszont semmiképp se használd az ételt dicséretre! Például, ha megeszi a főzeléket, akkor ehet fagyit. Ilyen esetben a főzelék a kötelező rossz szerepet tölti be, a fagyi pedig ebben az esetben a jutalom. Ez egészségtelen táplálkozási mintához vezethet.

  5. Legyél gyermeked példaképe! A gyermekek imádják másolni a felnőtteket. Ezt kiválóan felhasználhatod étkezések során. Egyetek együtt, és mutasd meg gyermekednek, hogy Te is megeszel mindent. Így nagyobb valószínűséggel próbál ki olyan ételeket is, amiket korábban visszautasított.

Ne feledd, a gyermekorvos és védőnő tanácsát bármikor kikérheted, ha aggódsz gyermeked étkezési szokásai miatt.

Forrás: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/7-tips-winning-over-picky-eater

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyerekkel az élet

Keresés