Vitaminok immunerősítő hatásai

A vitaminok és ásványi anyagok általi immuntámogatás történelmileg a C-vitamin-hiánya miatt kialakuló skorbut betegség gyógyításán alapul. Azóta megállapították, hogy komplex immunrendszerünknek több specifikus mikrotápanyagra van szüksége, amelyek létfontosságú, gyakran egymást kölcsönösen erősítő szerepet játszanak a fertőzésekre adott immunválasz egymást követő szakaszaiban. A rendelkezésre álló bizonyítékok összessége azt sugallja, hogy az étrend kiegészítése több, válogatott, immunrendszert támogató mikrotápanyag kombinációjával segíthet optimalizálni az immunrendszerünk működését és csökkenteni a fertőzések kockázatát.

A-vitamin (béta-karotin)

Az A-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Azáltal segíti szervezetünk adaptív immunrendszerének erősítését, hogy részt vesz az antitestek termelésében, amelyek segítenek a kórokozók elleni küzdelemben.

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely természetesen számos élelmiszerben megtalálható, többek között:

  • marhamáj
  • tengeri hal
  • zöld leveles zöldségek (spenót)
  • tejtermékek
  • édesburgonya
  • sütőtök
  • és a sárgarépa.
B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid)

A B6-vitamin létfontosságú az immunrendszer biokémiai reakcióinak támogatásához, ezáltal járul hozzá az immunrendszer normál működéséhez. Egyik fő szerepe a fehérvérsejtek és T-sejtek termelése. Ezek azok a sejtek a szervezetben, amelyek részt vesznek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben.

A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik:

  • csicseriborsó (pl. a hummus fő összetevője)
  • marhahús és marhamáj
  • hidegvízi halak (lazac, tonhal, tőkehal)
  • csirkemell, pulykahús
  • dúsított reggeli gabonapelyhek
  • burgonya, póréhagyma
  • banán, cseresznye, gesztenye
  • bulgur, búzacsíra
  • és a szárított gombák.

Az ételek elkészítésénél a B6-vitamin egy része lebomlik, épp ezért ajánlott minél kíméletesebb elkészítési módot alkalmazni.

B9-vitamin (folsav)

A folsav hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, segíti más fontos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, fontos a gyomor és a bélrendszer megfelelő működéséhez és részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék képzésében is. A folsav rendszeres fogyasztása javítja a szervezet ellenálló képességét az olyan vírusokkal szemben, mint az influenza és a megfázás.

Folsav források:

  • kacsa-, liba- pulyka- és csirkemáj,
  • spenót,
  • kelkáposzta és zöld leveles saláta,
  • kelbimbó, cékla,
  • búzacsíra, búzapehely,
  • földimogyoró,
  • quinoa,
  • zöldborsó, csicseriborsó és további hüvelyesek.

A folsav vízben oldódó vitamin, aminek egy része elvész a főzés során keletkező hő hatására. Ezért rendkívül fontos, hogy minél kíméletesebben készítsük el.

B12-vitamin (cianokobalamin)

A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, kulcsszerepet játszik a vörösvértestek képződésében, amelyek kulcsfontosságúak a természetes védekezéshez.

A B12-vitamin megtalálható számos állati eredetű élelmiszerben:

  • marhamáj
  • halak (lazac, hering, ponty)
  • baromfi-, bárány-, juh-, sertéshús
  • tojás
  • tej (juh, tehén), túró
  • és a savanyúkáposzta.
C-vitamin

A C-vitamin ugyancsak hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez. A C-vitamin antioxidánsként megvédheti a szervezetet a gyulladást okozó méreganyagoktól, továbbá hozzájárul a veleszületett és adaptív immunrendszer sejtfunkcióihoz. A C-vitamin segít csökkenteni a szervezetet érő oxidatív stresszt, és serkenti a nyiroksejtek működését, ami a sejtek gyorsabb regenerálódását eredményezi. Vízben oldódó vitaminként a szervezet csak rövid ideig tárolja, ezért fontos a rendszeres C-vitamin pótlás.

C-vitamint tartalmazó ételeket:

  • citrusfélék, például narancs, citrom
  • piros és zöld kaliforniai paprika
  • eper
  • brokkoli, kelbimbó, karfiol - kelbimbó
  • édes-fehér burgonya
  • petrezselyem
  • kiwi, ananász, papaya és a grapefruit.
D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely jól ismert a csontok fejlődésére, építésére és erősödésére gyakorolt jótékony hatásairól. Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ami ugyancsak fontos a csontok egészségéhez. Ezen felül egyre nagyobb figyelmet kap az immunrendszert támogató hatásmechanizmusa. A D-vitamint az immunmoduláló hormonok közé soroljuk. Többek között fokozhatja az immunsejtek termelését, támogatja a bélflóra egészséges összetételének a megőrzését, visszaállítását. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A jó hír az, hogy D-vitamint képes termelni a szervezet, ha napfénynek van kitéve. Ezért nevezik „napfény-vitaminnak” is.

D-vitaminban gazdag ételek:

  • tojás
  • tej
  • kemény sajtok
  • mélytengeri halak
  • és a gombák.
E-vitamin

Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, másszóval megvédi a sejtmembránokat a szabad gyökök okozta károsodástól és támogatja a hámrétegek integritását. Antioxidánsként hat a szervezetre, és aktívan részt vesz az immunrendszer működéséhez szükséges több mint 200 biokémiai folyamatban, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. Azáltal segíti adaptív immunrendszerünk működését, hogy antitesteket termel, amelyek segítenek a kórokozók elleni küzdelemben.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely számos élelmiszerben megtalálható:

  • növényi olajok (olíva-, repce-, búzacsíra-, tökmag-, sáfrányos szekliceolaj)
  • diófélék (mandula, mogyoró, dió)
  • zöld zöldségek (salátafélék, spenót, brokkoli, spárga)
  • gyümölcsök (kiwi, mangó, feketeribizli, barack, áfonya, papaya)
  • paradicsom
  • lenmag
  • és a búzacsíra.
EPA és DHA

Az omega-3 EPA és DHA hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez az eikozanoidok, az arachidonsavból származó mediátorok és a gyulladást elősegítő citokinek szintjének csökkentésével. Az omega-3 zsírsavak ezáltal természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

EPA és DHA források:

  • tengeri halak (lazac, hering, makréla, szardínia)
  • rákok, és az algák.

 

Forrás: A Review of Micronutrients and the Immune System – Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection – A. F. Gombart (Linus Pauling Institute, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University, 307 Linus Pauling Science Center), A. Pierre (Bayer Consumer Care AG), Silvia Maggini (Bayer Consumer Care AG) Kidshealth.org – L. Hirsch, MD Wheaters's Functional Histology. 6th ed. Churchill Livingston; 2014. - Young B, O'Dowd G, Woodford P (eds.) Vitamin D and the Immune System – N. Maruotti, F. P. Cantatore - The Journal of Rheumatology March 2010, 37 (3) 491-495;

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek