Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

16 tudományosan alátámasztott tény az omega-3 zsírsavakról

Régóta köztudott, hogy az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenül fontosan szervezetünk számára. Szedése számtalan egészségügyi előnnyel jár mind a testünk mind az agyunk számára. Kevés olyan tápanyag van, amit annyi kutatás vizsgált, mint az omega-3 zsírsavak. Ezek közül szemezgettünk most, és elhoztunk nektek az omega3 zsírsavak 16 olyan előnyét, melyeket a tudomány támaszt alá.

1.SEGÍTENEK A SZORONGÁS ÉS A DEPRESSZIÓ LEKÜZDÉSÉBEN


depresszió a világon az egyik leggyakoribb mentális betegség. Főbb tünetei a szomorúság, letargia, és az élet iránti általános érdeklődés elvesztése. (12) A szorongást, ami szintén gyakori népbetegség, pedig az állandó aggodalom és idegesség jellemzi leginkább.(3)

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakat, kevésbé hajlamosak a depresszióra. (45) Sőt azt is kimutatták, hogy a már depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek tünetei javultak miután elkezdtek omega-3 zsírsavakat szedni. (678)

A háromféle omega-3 zsírsav közül (ALA, EPA, DHA) az EPA segít a leginkább a depresszió leküzdésében. (9)

 

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az EPA szinte ugyanolyan hatékony volt a depresszió leküzdésében, mint egy közönséges antidepresszáns gyógyszer! (10)
 

2.TÁMOGATJÁK A SZEM EGÉSZSÉGÉT


A DHA a retinánk egyik fő alkotó eleme.
 (11) Ha szemünk nem jut elegendő DHA-hoz akkor látási problémák merülhetnek fel.

Érdekes, hogy ha elegendő omega-3 zsírsavakat kap szervezetünk, akkor csökken a makuladegeneráció kockázata (1213), amely a világon mindenhol a szemkárosodás és a vakság fő okának számít. (1415)
 

3.ELŐSEGÍTIK AZ AGY FEJLŐDÉSÉT A MAGZATI ÉS CSECSEMŐ KORBAN


Magzati korban és a születés utáni időszakban az elegendő omega-3-tartalom elérése elengedhetetlen a gyermekek agyának és látásának megfelelő fejlődéséhez.

Mivel agyunk 40%-ban DHA-ból áll (12,16), illetve a szem retinájának 60%-át is ez alkotja, az omega-3 zsírsavak döntő fontosságúak a csecsemők fejlődésében.

Ezért nem meglepő, hogy vizsgálatok azt mutatják, hogy a DHA-val dúsított tápszerrel táplált csecsemők látása jobb, mint azoké a babáké, akik nem jutottak elegendő DHA-hoz. (17)

Várandósság alatt a babák – csak úgy, mint minden mást – az édesanyjuk szervezetéből jutnak hozzá omega-3 zsírsavakhoz, a születést követően pedig az anyatejjel viszik azt be, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a kismamák és anyukák megfelelő mennyiségű oemga-3 zsírsavat vegyenek magukhoz.(181920)
 

4.CSÖKKENTIK A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT


szívroham és a stroke a világ vezető halálokai (21) – amikben sajnos mi, magyarok az élen járunk.

Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halfogyasztó közösségekben nagyon alacsony az ilyen betegségek aránya. (2223) Ezt később összefüggésbe hozták az omega-3 zsírsavak fogyasztásával.

Azóta bebizonyosodott, hogy az omega-3 zsírsavak szedésének számos előnye van a szívünkre (24) nézve.

Ezek az előnyök a következők:

  • csökkentik a triglicerid szintet (252627)
  • csökkentik a vérnyomás szintet (2528)
  • növelik a „jó” HDL- koleszterinszintet (293031)
  • megakadályozzák a vérlemezkék összerakódását. Ez segít megelőzni a káros vérrögök kialakulását.(3233)
  • segítenek megakadályozni az artériákat korlátozó és megszilárdító plakkok kialakulását(3435).
  • gyulladáscsökkentő hatásúak. (363738)

Néhány ember számára az omega-3 zsírsavak a „jó” koleszterin szintjének növelése mellett csökkenthetik a „rossz” LDL koleszterin szintet is. A bizonyítékok azonban vegyesek.(3940)

szívre és az érrendszerre gyakorolt kedvező hatások ellenére egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az omega-3 zsírsavak képesek megakadályozni a szívrohamot vagy stroke-ot.(4142
 

5.CSÖKKENTIK AZ ADHD TÜNETEIT GYERMEKEKNÉL


Az ADHD – másik nevén figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – egy viselkedési rendellenesség, ami egyre több gyermeknél figyelhető meg, és ami jelentősen megnehezíti a szülők dolgát.(43)

Számos vizsgálat kimutatta már, hogy az ADHD-s gyermekeknek jellemzően alacsonyabb az omega-3 zsírsavszintje, mint azoknak a gyerekeknek, akiket nem érinti a probléma.(4445).

Sőt azt is megfigyelték, hogy az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők csökkenthetik az ADHD-s tüneteket.

Az omega-3 zsírsavak javítják a koncentrációs képességet, csökkenthetik a hiperaktivitás tüneteit, az impulzivitást és az agressziót.(46474849)

A közelmúltban a kutatók megfigyelték, hogy a halolaj volt az egyik legígéretesebb kezelés az ADHD tüneteinek kezelésében.(50)
 

6.CSÖKKENTHETIK A METABOLIKUS SZINDRÓMA TÜNETEIT


A metabolikus szindróma egy összetett betegség. Magában foglalja az elhízást, valamint a magas vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, a magas triglicerid szintet és az alacsony „jó” HDL-koleszterin szintet.

Ezek a betegségek növelik más betegségek – beleértve a szívbetegségek és cukorbetegség – kialakulásának kockázatát,(51) ezért nagyon veszélyes minden korosztály számára.

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a probléma kezelésében, ugyanis javíthatják az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentik a gyulladások és a szívbetegségek kockázati tényezőit metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél. (525354)
 

7.GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁSÚAK


A gyulladás egy létfontosságú, természetes reakció, amit testünk a fertőzésekre, sérülésekre ad.

Azonban vannak olyan esetek amikor a gyulladás fertőzés vagy sérülés nélkül is hosszú ideig fennáll. Ezt krónikus gyulladásnak nevezzük.

A krónikus gyulladás szinte minden nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot is. (555657)

Kutatók felfedezték, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokhoz szükséges molekulák (pl. eikozanoidok és citokinek) termelését, így segítve elő a folyamat megállítását.(5859)

Tehát a rendszeres halolaj fogyasztás gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetben, így képes számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenteni. (86061)
 

8.SEGÍTENEK AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK LEKÜZDÉSÉBEN


Autoimmun betegség a szervezet védekezőmechanizmusának „hibája” miatt alakul ki, aminek köszönhetően a szervezet támadó jellegű immunválaszt indít saját sejtjei ellen.

(A számos autoimmun betegség közül kiváló példa lehet az 1. típusú cukorbetegség, amikor az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg.)

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek több autoimmun jellegű betegség leküzdésében, a tünetek csökkentésében.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha az első életévben sikerül elegendő omega-3 zsírsavat magunkhoz vennünk, az számos autoimmun betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti (beleértve az 1. típusú cukorbetegség és a sclerosis multiplex). (626364)

Emellett segíthet a lupusz, a rheumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-kór és a pszoriázis megelőzésében, kezelésében is. (65666768)
 

9.JAVÍTHATJÁK A MENTÁLIS RENDELLENESSÉGEKET


Mára kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a mentális betegségekkel (pl. skizofrénia, bipoláris zavar) küzdő emberek omega-3 szintje igen alacsony. (697071)

Az omega-3 zsírsavakkal kiegészített étrend csökkentheti az erőszakos viselkedést, javíthatja a már kialakult betegségek tüneteit.(72)
 

10.SEGÍTHETNEK AZ ALZHEIMER-KÓR MEGELŐZÉSÉBEN


Az agyi funkció hanyatlása az öregedés egyik elkerülhetetlen következménye.

Számos tanulmány összefüggést fedezett fel az életkorral összefüggő mentális leépülések, valamint az Alzheimer-kór kialakulása és az omega-3 zsírsavakkal között. (737475)

A vizsgálatok szerint az omega-3-kiegészítők segíthetnek az Alzheimer-kór enyhe, kezdeti AD tüneteinek kezelésében, csökkentésében – ahhoz azonban, hogy ezt kijelenthessük, további kutatások szükségesek. (76)
 

11.CSÖKKENTIK A GYERMEKKORBAN KIALAKULÓ ASZTMA KOCKÁZATÁT


Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amely köhögéssel, légszomjjal és ziháló tünetekkel jár.

Egy súlyos asztma roham, amit a légutak gyulladása és duzzanata okoz, nagyon veszélyes lehet. (82)

Számos tanulmány összefüggést talált az omega-3 zsírsavak és az asztma között: a vizsgálatok szerint magas omega-3 zsírsavszint mellett kisebb a gyermek- és fiatal felnőtt korban kialakuló asztmás megbetegedések kockázata. (8384)
 

12.CSÖKKENTHETIK A MÁJ ZSÍRTARTALMÁT


A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) gyakoribb, mint gondolnánk: a fejlett országos népességének egyharmadát érinti ez a megbetegedés.

Az túlsúlyos és elhízott emberek számának növekedésével együtt nőtt a krónikus májbetegségek száma is.

Az omega-3 zsírsavak azonban hatékony csökkentik a májzsírt és a gyulladást is a NAFLD-ban szenvedő embereknél.(8586)
 

13.JAVÍTHATJÁK A CSONTOK ÉS ÍZÜLETEK EGÉSZSÉGÉT


Az oszteoporózis és az ízületi gyulladás két olyan általános – és gyakori – rendellenesség, ami befolyásolja a vázrendszer egészségét.(8788)

Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak javíthatják a csontok szilárdságát azáltal, hogy növelik a csontokban lévő kalcium mennyiségét, amelynek csökkentenie kell az oszteoporózis kockázatát.

Az atritiszben szenvedő betegek számára is segítséget jelenthetnek az omega-3 zsírsavak, ugyanis vizsgálatok során az omega-3 tartalmú étrendkiegészítőket szedő betegek csökkent ízületi fájdalomról számoltak be. (8990)
 

14.ENYHÍTHETIK A MENSTRUÁCIÓS FÁJDALMAKAT


Kutatások többször bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavakat rendszeresen fogyasztó nőknél enyhébb menstruációs fájdalmat tapasztalnak.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy az omega-3 kiegészítés hatékonyabb volt a menstruáció során fellépő súlyos fájdalom kezelésében, mint az ibuprofén tartalmú gyógyszerek. (919293)
 

15.JAVÍTHATJÁK AZ ALVÁST


A jó alvás az egészség egyik alapja.
 Mára már tudjuk, hogy az alváshiányt számos betegséghez kötik, ideértve többek közt az elhízást, a cukorbetegséget és a depressziót.

Az alacsony omega-3 zsírsavszint gyermekeknél alvászavarokkal járhat, felnőtteknél obstruktív alvási apnoét okozhat.

A melatonin hormon (ami segít nekünk elaludni) alacsony szintje összefüggésbe hozható az alacsony DHA szinttel. A gyerekekkel és felnőttekkel végzett tanulmányok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy az omega-3 kiegészítés javíthatja az alvás hosszát és minőségét. (949596979899100).
 

 16.JÓ HATÁSSAL VANNAK BŐRÜNKRE


A DHA a bőr egyik strukturális alkotóeleme.
 Felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét teszik ki. Az egészséges sejtmembrán puha, nedves, rugalmas és ránctalan bőrt eredményez.(101102)

Omega-3 segíthet megőrizni a bőrünk egészségét, megakadályozva az idő előtti öregedést és védi a napkárosodástól. (101)


 

 Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#section1

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutatások_ statisztikák

Keresés