Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A nők és az omega-3 zsírsavak 2. rész

VÁLTOZÓKORI PROBLÉMÁK


Amikor mi nők, meghalljuk ezt a mondatot általában elfog a pánik és tudomást sem akarunk venni róla. Ez az időszak minden nőnek nehéz, ha nem az egyik legnehezebb időszak az életében. Mi történik ilyenkor a szervezetedben? Menopauza alatt a petefészkek leállnak a hormontermeléssel, ennek velejárója, hogy jelentős mértékben csökken a szervezetben keringő ösztrogén szintje. Emellett a radikális csökkenés mellett az eikozanoid egyensúly is felborul, minek következtében hőhullámok és egyéb diszkomfort érzést okozó tünetek jelentkeznek.

Ugye van, akinek ismerős? Egyik pillanatban lever a víz, olyan meleged van, a másikban majd meg fagysz.  Semmi pánik, a változókor alatt a nők körülbelül 80 %-a tapasztal hőhullámokat. PGE2 túltermelődés jelentkezik. Az ösztrogén csökkenése az inzulin termelődés emelkedéséhez vezet, ennek eredményeképpen fokozódik az arachidonsavak termelődése is. Egy japán nőkön végzett kutatás arra enged következtetni, hogy a nagy mennyiségű tengeri halat fogyasztó japán nők ritkán szenvednek hőhullámtól.
 

2.OSZTEOPORÓZIS, AZAZ CSONTRITKULÁS


A posztmenopauzális csontritkulás megelőzésében és kezelésében nagy jelentősége van az omega-3 zsírsavaknak.

A csontsűrűségre jótékonyan hat az alacsony omega-6/omega-3 arány (30). A PGE2 (A prosztaglandin E2 a prosztaglandin hormoncsalád egyik tagja.) potenciálisan stimulálja a csontfelszívódást, az elsődleges prosztaglandin pedig a csont metabolizmusra van hatással. A leukotrién B4 (LTB4) ugyancsak közismerten fokozza a csontfelszívódást, valamint növeli az osteoclastok (csontfaló sejtek) számát (31). A PGE2 és a LTB4 vegyületeket az arachidonsavak termelik, a termelődést pedig az EPA gátolja.

Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében, mely folyamat során az elöregedett csontszövegek újakra cserélődnek ki. Ha a megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az omega-3 zsírsavak mérsélkil az omega-6 eicosanoidok csontképződést lassító hatását.
 

3. MELLRÁK


Kutatások alapján az omega-3 zsírsavakban gazdag mediterrán étrendet fogyasztó emberek körében 56 %-kal kisebb a rákos megbetegedések kockázata, valamint 61 %-kal kisebb a rákbetegségből következő elhalálozás kockázata is (36).

A legtöbb halat fogyasztó nők között volt a legalacsonyabb a mellrák megbetegedés aránya. Ez meglepő, mivel általánosságban a zsírokról, különösen az állati eredetű zsírokról azt tartjuk, hogy növelik a mellrák kockázatát. Most tehát arra kell következtetnünk, hogy jóllehet a legtöbb zsír – a telített zsírok, a transzzsírsavak és az omega-6 zsírsavak – valóban növelik a mellrák kialakulásának kockázatát, a halolajban található omega-3 zsírsavak ugyanakkor ebben a tekintetben védelmi szerepet töltenek be.

Caygill és társai (37) arról számoltak be, hogy a halfogyasztás és a halolaj védelmet nyújt a mellrák és a nők körében előforduló vastagbélrákkal szemben. Simonsen és társai (38) azt találták, hogy a magas omega-3/omega-6 arány a mellszövetekben csökkenti a mellrák kialakulásának arányát. Ez különösképpen igaz az EPA és DHA zsírsavakra. Az omega-6 zsírsavak egyik bomlásterméke, a PGE2 köztudottan immunszupresszív (immunitást elnyomó) hatású, ami pedig elősegíti a tumorképződést. Az EPA gátolja a delta 5-deszaturáz enzimet, amely az arachidonsav termelődést segíti elő.

Ám ahhoz, hogy az omega-3 zsírsavaknak a rákos megbetegedésekben betöltött szerepe alaposabban feltárható legyen, további kutatásokra van még szükség.
 

4. SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK ÉS A TRIGLICERIDEK


A vér megemelkedett triglicerid (TG) szintje fontos rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, különösen a nők körében, közöttük is az idősebb nők a leginkább veszélyeztetettek. (39 – 41).

Mivel az omega-3 zsírsavak erős hatást gyakorolnak a trigliceridekre, a nők különösképpen nyernek a fokozott halolaj fogyasztással.

A kutatás alapján a napi 5 ml mennyiségű, nagy stabilitású, természetes halolaj fogyasztás kedvező hatást gyakorol az egyébként mérsékelten magas trigliceridszinttel bíró nők triglicerid értékeire.

A jelentősen magas trigliceridszinttel bíró nőknek időnként napi 10 ml mennyiségre van szükségük, különösen a várandósság kezdeti szakaszában. Egy több, mint 80 000 női ápoló részvételével készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasztó nők között kisebb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata (44).
 

5. HORMONTERÁPIA


Az egyik különös figyelmet érdemlő csoport az ösztrogén és progesztin hormonkezelést (HT) kapó nők csoportja. A hormonkezelésben részesülő nőknél a kezelés ideje alatt általában csökken az LDL koleszterin szintje és emelkedik a HDL koleszterinszint. Elméletben ezzel együtt csökken a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata is, de sajnálatos módon a gyakorlatban ez nem így van.

Valójában a legtöbb kutatás azt igazolja, hogy nem történik változás, sőt, inkább némiképp nő a kockázat ezekben az esetekben. Ez a hormonkezelés következtében megemelkedett trigliceridszint, valamint a gyulladásos folyamat speciális markere, a C-reaktív fehérje (CRP) szint emelkedésének következménye lehet (45, 46). Az omega-3 zsírsav gátolja mind a trigliceridszint (5), mint a CRP érték emelkedését.

Az ösztrogén + progesztin bevitel az 1. vizsgálatban 11 %-kal csökkentette az LDL koleszterinszintet és 10 %-kal emelte a HDL koleszterinszintet (45). A szívkoszorúér-események egy év múlva ugyanakkor többször fordultak elő a hormonkezelést kapó csoport résztvevői között, mint a placebo csoportban, illetve megnőtt a trombotikus események aránya is. Ezek az események megelőzhetőek lennének omega-3 zsírsav tartalmú, természetes, stabil halolaj bevitelével (48).

Waters beszámol egy vizsgálatról, amelyben 423 posztmenopauzában szenvedő nő kapott három éven át hormonkezelést, antioxidánsokat (800 NE E-vitamint alfa-tokoferol formájában, illetve 1 g C-vitamint naponta), illetve placebót (49).

A vizsgálat után elvégezték a szívkoszorúér artériákban az ateroszklerózis mértékének kvantitatív radiológiai becslését. Sem a hormonkezelés, sem az antioxidáns vitaminpótlás nem fejtett ki jótékony hatást a szívkoszorúerekre.

Két nemrégiben készült vizsgálat hasonló eredményekre jutott (50, 51). Hosszú éveken keresztül írtak elő rendszeresen napi 5 ml természetes, stabil halolajat hormonkezelésben részesülő nők számára a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzése céljából, jó eredményességgel. Tapasztalataik megerősítették a legutóbbi, Stark és társai által végzett vizsgálat eredményeit (52), amely kimutatta, hogy halolaj bevitele után a hormonkezelt nőknél javult a trigliceridszint értéke, illetve a triglicerid/HDL szint aránya.

 

 

 

Források:

FOLYAMATOS ORVOSTOVÁBBKÉPZÉS FOLYÓIRAT (CME REVIEW) - 29. ÚJSÁGCIKK

Nőgyógyászati és Szülészeti Szemle, 59. kötet 10. szám

Részletes hivatkozás jegyzék itt és itt. 

Keresés