Weboldalunk használatával jóváhagyjod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A sport teljesítmény és a B-vitamin

Az Oregon Egyetemen végzett kontrollcsoportos kutatás kimutatta, hogy azok, akik vitamin és tápanyag szegény étkezés követnek lemaradnak fejlődésben és izomtömeg növekedésben azoktól az atlétáktól, akik odafigyelnek a mindezekre, és elsősorban a B-vitamin pótlásra.

A B-vitamin folsavat, B-6 , B-12 vitaminokat, riboflavint és tiamint tartalmaz. Ezek a mikro tápanyagok felelősek azért, hogy a szervezet a tápanyagot átalakítsa energiává - amellett, hogy a vörösvérsejtek képződésében is fontos szerepe van.

Éppen ezért azoknál, akik aktív életmódok folytatnak fontos, hogy a szervezet regeneráló képessége, hatékonysága és baktériumokkal szembeni ellenállása még erősebb legyen.

A B-vitamin pótlása azért kiemelten fontos, mert mozgás közben a szervezetre ható stressz, a szövetekben bekövetkező elváltozások, az ásványi anyag veszteség, az edzést követően pedig a visszaépülés és hatóanyag pótlás mind a szervezet B-vitamin raktárát meríti.

A kutatás kitért arra is, hogy a fiatalkori sportolóknál különösen fontos a B-vitamin utánpótlás, ez meghatározhatja a későbbi, felnőttkori sport teljesítményt.

A sportolók tápanyag bevitelével kapcsolatban is tett ajánlást a vizsgálat: azok, akik tudatosan megvonnak bizonyos ételcsoportokat maguktól, és főleg a fehérhúsok és tejtermékek bevitelére koncentrálnak, gyakran panaszkodnak súlyvesztésre és izomtömeg csökkenésre. A vitamin utánpótlás azonban a teljesítmény és erő növekedést vonja maga után.

B-vitamin nagy mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonábansötétzöld színű zöldségekbenmogyorófélékben található. A vizsgálatban résztvevő orvosok multivitamin vagy táplálék kiegészítő készítmények folyamatos szedésében látják a probléma megoldását.

 

 

Forrás: Oregon Állami Egyetem - orvosi kutatás 2006

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek

Keresés